logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIONIEER 1530 - pulsujące napięcia na zasilaczu, szukam schematu satelitarnego

JVC 16 Kwi 2006 21:40 1374 6
REKLAMA
  • #1 2535370
    JVC
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam.
    Dostałem niedawno pionka do naprawy - martwy. Na zasilaczu pulsują tylko napięcia. Może ktoś z kolegów miał taki przypadek a może mogę liczyć na schemacik sat-a?
    Dzięki za pomoc JVC.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2540371
    JVC
    Poziom 14  
    Jasne. Dzięki! Wielka skleroza ze mnie! Zaciągam schemacik i popatrze co i jak tam jest z tym pionkiem. Jeszcze raz dzięki za przypomnienie z kad moge pociągnąć schemat. JVC
  • REKLAMA
  • #5 2576848
    JVC
    Poziom 14  
    Witam.
    Zajrzałem znowu w tego Pionka i na schemat - wynik to brak 3,3V na zasilaniu i dlatego zasilacz próbkuje. Nie mogę dojść co może być padnięte.
    Jak podałem zewnętrzne 3.3V to grzeje się TDA8083H/M1 i trochę główna kostka!?Może któryś z kolegów na forum już z tym walczył?Może jakaś podpowiedź?Pozdrawiam JVC
  • REKLAMA
  • #6 2584165
    jolekmisia
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Jeśli nie jest coś uszkodzone na płycie główniej (odłącz zasilacz i wtedy zmierz napiecie)to znaczy że brak mu stabilizacji na zasilaniu wymień kondensator ten wielki nie pamietam chyba na 400v i powinno pomóc.
  • #7 2627227
    JVC
    Poziom 14  
    Witam.Płyta jest na 100% sprawna sprawdzałem z innym zasilaczem.
    Wiec wiadomo że padł właśnie zasilacz.Z ciekawości podpiołem go na 20v i ruszył ale jak daje pełne napięcie to wszystko zdycha niezależnie czy zasilacz jest obciążony sztucznie czy nie. Może optozłącze się wywaliło ale nie potwierdza tego działanie na małym napięciu! Co to może być?
    Pozdrawiam JVC

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odbiornika Pioneer BCT-1530, który jest martwy, a na zasilaczu pulsują napięcia. Użytkownik poszukiwał schematu satelitarnego do naprawy. W odpowiedziach udostępniono linki do schematów serwisowych modelu 1530. Po analizie schematu stwierdzono brak napięcia 3,3V na zasilaniu, co powoduje pulsowanie zasilacza. Podanie zewnętrznego 3,3V powoduje nagrzewanie się układu TDA8083H/M1 oraz głównej kostki. Sugerowano sprawdzenie kondensatora elektrolitycznego o wysokim napięciu (około 400V) na zasilaczu, który może być uszkodzony i powodować brak stabilizacji napięcia. Płyta główna została zweryfikowana jako sprawna, a problem potwierdzono w zasilaczu. Próba zasilania z niższym napięciem (20V) uruchamia urządzenie, natomiast pełne napięcie powoduje awarię, niezależnie od obciążenia. Podejrzewano uszkodzenie optoizolatora, jednak działanie na niskim napięciu tego nie potwierdziło. Dyskusja koncentruje się na diagnozie i możliwych przyczynach braku stabilnego napięcia 3,3V oraz problemach z zasilaczem w modelu Pioneer BCT-1530.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA