logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer 1530 - pulsujący zasilacz, problem z pierwotną częścią, brak stabilności

Rysiek 09 Sie 2006 11:15 1455 9
  • #1 2896478
    Rysiek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam. Usterka tkwi w pierwotnej części zasilacza. (podstawiałem część wtórną ze sprawnego). Objawia się to pulsowaniem wyświetlacza. Zasilacz startuje i po chwili zanikają impulsy sterujące. Po odłączeniu D6250 pracuje stabilnie. Podstawiłem wszystkie półprzewodniki i większość kondensatorów - nawet smd, niestety bez rezultatu. Proszę znawców tematu o pomoc bo ręce mi już opadają. W załączniku postaram się umieścić schemat.

Pozdrawiam Rysiek
    Załączniki:
    • Pioneer 1530 - pulsujący zasilacz, problem z pierwotną częścią, brak stabilności zasilacz.JPG (107.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2896821
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    wyślij mi to.coś na to poradzimy.
    kriss51(_at_)go2.pl

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

na pirwotnej podstawiłeś wszystkie elektrolity?jeśli nie to podstaw je
  • #3 2900998
    Rysiek
    Poziom 14  
    Na pierwotnej są dwa elektrolity, główny zasilający i malutki 10u. Oczywiście podstawiłem nowe
  • #4 2902793
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    to w następnej kolejności transoptor i scalaczek który nim steruje z pirwotnej str.chyba tam jest jakiś TL.

Dodano po 1 [minuty]:

ten TL wygląda jak tranzystor.
  • #5 2904568
    Rysiek
    Poziom 14  
    Transoptory sa OK. Usterka jest po pierwotnej stronie zasilacza.
  • #6 2920396
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam. Po pierwsze wymieniłbym wszystkie elektrolity w zasilaczu to nie jest wielki koszt bo te po stronie wtórnrj przetwornicy też są bardzo ważne i problem prawdopodobnie tkwi tam, a nie tak jak piszesz po pierwotnej. Jeżeli to nie pomoże może coś obciążać przetwornicę i trzeba to zlokalizować ale ja stawiam na nowe elektrolity a nie jakieś podstawiane. Pozdrawiam.
  • #7 2921470
    Rysiek
    Poziom 14  
    Witam. Elektrolity podstawiane są oczywiście nowe. Miałem dwa zasilacze na stole i przepinałem przed stroną pierwotną transformatora stąd wiem że usterka jest po stronie pierwotnej zasilacza. Sprawa naprawdę nie jest błacha. Proszę o dalsze sugestie i porady.

Pozdrawiam Rysiek
  • #8 2921576
    Jankos
    Poziom 18  
    Witam.
    Proszę sprawdzic elementy 3130 i 3131 i 3110 - może pod napięciem zmieniają swoje wartości i stąd te problemy. A diody zenera ok?
    Pozdrawiam.
    PS
    Proszę również podstawić STP ze sprawnego zasilacza.
  • #9 2927666
    Rysiek
    Poziom 14  
    Witam. Podstawiłem opisane rezystory ze sprawnego i niestety dalej bez zmian. Wszystkie półprzewodniki podstawiałem już wcześniej.

Pozdrawiam Rysiek
  • #10 2928308
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Piszesz że napewno usterka tkwi po stronie pierwotnej, a ja na twoim miejscu nie był bym taki pewien bo w pewnym sensie strona wtórna steruje pracą strony pierwotnej poprzez transoptory i jeżeli będą tętnienia to też będzie świrować. Zdrugiej strony jeśli masz drugi zasilacz to może lepiej uruchomić ten drugi. Może też być uszkodzone trafko, nie jest powiedziane że nie(wszystko jest możliwe). Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pulsującego zasilacza w modelu Pioneer 1530, gdzie usterka występuje po stronie pierwotnej. Objawem jest pulsowanie wyświetlacza oraz zanikanie impulsów sterujących po uruchomieniu. Po odłączeniu elementu D6250 zasilacz pracuje stabilnie. Wymieniono wszystkie półprzewodniki i kondensatory, w tym elektrolity na pierwotnej stronie (główny i 10uF), transoptory oraz scalaki sterujące, jednak problem nie ustąpił. Sugerowano sprawdzenie elementów oznaczonych jako 3130, 3131, 3110 oraz diod zenera, a także ewentualną wymianę tranzystora STP ze sprawnego zasilacza. Dyskusja wskazuje, że problem może być związany z pierwotną częścią zasilacza, choć nie wyklucza się wpływu strony wtórnej, która steruje pierwotną poprzez transoptory. Możliwe jest również uszkodzenie transformatora. Wymiana elektrolitów po stronie wtórnej została wykonana, ale nie przyniosła efektu. Konieczne jest dalsze diagnozowanie elementów pierwotnej części zasilacza oraz ewentualne testy pod obciążeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA