logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat - kupno. Midimagster 1603 turbo, Euro mag 180 3-f.

camel 17 Kwi 2006 12:59 6993 6
REKLAMA
  • #1 2536718
    camel
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam mam zamiar kupić migomat zastanawiam się między midimagster 1603 turbo a euro mag 180 3-f może ktoś ma już jaikieś rozeznanie i coś podpowie ? Mam do dyspozycji ok 2000 zł sprze będzie używany w przydomowym warsztacie (samochód ,katowniki płaskowniki ,konstrukcje itp...) jak z awaryjniścią ?
  • REKLAMA
  • #2 2537429
    Pałchon
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Przy zakupie takiego sprzetu najlepiej należy zwrócić uwage na parametry jakie napięcie, jakie prądy, obie firmy nie są jakimiś tanimi podróbkami tak że poprostu je porównać i wybrac lepszy.
  • REKLAMA
  • #3 2537537
    cjbobo10
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    to zależy do czego potrzebujesz jaki ma być prąd max itd. napisz jaki potrzebujesz i do czego ma służyć to ci podpowiem jaki jest najlepszy
  • REKLAMA
  • #4 2538456
    camel
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Tak jak napisałem ma służyć jako spawarka w przydomowym warsztacie -spawanie samochodu jakichś konstrukcji płaskowniki kształtowniki itd nie wykluczone że od czasu do czasu aluminium wypadnie pospawać chciałbym się zmieścić w 2000 zł jest problem z zasilaniem musi być 3* 400V
  • REKLAMA
  • #5 2593355
    gregorian
    Poziom 11  
    witam! do samochodu, i małych konstrukcji wystarczy w zupełności 170. Proponuję ESAB sam używam OrigoMig-a 250 już rok prawie, kupowałem go w podobnym celu do Ciebie a się okazało że spawam dużo, poszło już 60 kg drutu a maszyna pracuje idealnie, zero problemu. Z używanych (jeśli wchodzą w grę) polecałbym OZASa 180 lub większe na mniejsze szkoda zachodu. - urządzenia nie do zajechania. A co do spawania aluminium metodą MIG to nie zbyt dobry pomysł. Jeśli byś chciał to robić w ten sposób musiał byś mieć do dyspozycji urządzenia o prądzie spawania 250-300 A a efekty i tak nie są zadowalające poniewaz Al wymaga dostarczenia dużych ilości ciepła, zanim sie rozgrzeje spawany detal jest całkowity brak wtopienia, smarkanie a nie spawanie dopiero po pewnym czasie drut wtapia się w materiał. (wstępne podgrzewanie przed spawaniem też nie zdaje egzaminu -sprawdzalem). Metoda ta nadaje się tylko do spawania pokażnych wielkości elementów aluminiowych mniejsze całkowicie nie wchodza w grę. Poza tym koszt drutu jest bardzo duży, no i trzeba mieć jeszcze czysty Argon... to w sumie nie problem ale odpowiednia butla już tak. Zdecydowanie do spawania aluminium jest metoda TIG. Pozdrawiam i życze sukcesów w tworzeniu konstrukcji spawanych!!!
  • #6 3472647
    jacekopal
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Też się zastanawiam nad zakupem półautomatu spawalniczego. Możecie mi doradzić co na chwilę obecną jest warte uwagi. Sprzęt będzie wykorzystywany w gospodarstwie domowym. Czyli powinien być w miarę uniwersalny, ale okrętów raczej robił nie będę :). Wydać mogę do 3 tys. zł. Zastanawiam się nad ORIGOMIG C 170, 3 fazowym produkcie firmy OZAS ESAB. Co o nim myślicie? Może macie jakieś inne propozycje?
    Gdzie najlepiej kupić MIGOMAG-a w łódzkim bądź świętokrzyskim?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Jacek
  • #7 3558939
    niemiec-st
    Poziom 2  
    Zobacz także na stronę:

http://www.induktel.prv.pl/

Warto kupić migomat 250A a wtedy można spawać już wszystko i stosować większe średnice drutu spawalniczego który jest tańszy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru migomatu do użytku w przydomowym warsztacie, z budżetem około 2000 zł i zasilaniem trójfazowym 3x400V. Porównywane są modele Midimagster 1603 Turbo oraz Euro Mag 180 3-fazowy. Zaleca się zwrócenie uwagi na parametry techniczne, takie jak napięcie i prąd spawania, dostosowane do potrzeb użytkownika. Do spawania samochodu, konstrukcji z płaskowników i kształtowników oraz okazjonalnego aluminium, sugeruje się urządzenia o prądzie około 170-180 A. Spawanie aluminium metodą MIG w warunkach amatorskich jest trudne i wymaga wyższych prądów (250-300 A) oraz specjalistycznego sprzętu, dlatego nie jest polecane. Wskazano, że urządzenia takie jak ESAB OrigoMig 250 są trwałe i niezawodne, a używane migomaty OZAS 180 lub większe również są godne polecenia. Warto rozważyć zakup migomatu o większej mocy (np. 250 A), co umożliwia spawanie różnych materiałów i stosowanie tańszego drutu o większej średnicy. Pojawiły się także pytania o dostępność i zakup sprzętu w regionie łódzkim i świętokrzyskim.
REKLAMA