logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oprogramowanie na serwer do podziału łącza dla 15 użytkowników, Linux?

michalg14 17 Kwi 2006 19:12 5874 12
REKLAMA
  • #1 2537852
    michalg14
    Poziom 10  
    Witam mam takie pytanie. W jakie oprogramowanie wyposarzyć serwer ,który miałby za zadanie dzielić łącze pomiędzy 15 użytkowników, mieć możliwość ograniczania prędkości na p2p i możliwość zwiększenia liczby użytkowników ? Czytałem ,że najlepszy do tego celu byłby linux slackware ,ale mam zerowe doświadczenie w linuxach. Czy administracja takiego serwera na linuxie jest trudna ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2537878
    brawooo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Jeśli nie masz z tym doświadczenia kup sobie na allegro zestaw skryptów np.LMS lub Fiqs sa łatwe w zarzadzaniu możesz nawwt przez www zarzadzac pozostaje tylko problem z instalacja :) ale jak poczytasz i masz ku temu chęci to napewno dasz rade:) możesz tez wybrac gotowy juz skonfigurowany albo dysk albo cały serwer na linuxie:) pozdrawiam,
  • Pomocny post
    #3 2537904
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam,
    Administracja jest prosta, ale pewne minimum trzeba znać. Parę dni temu prowadziłem znajomego krok po kroku jaki konfigurować serwer na Slackware 10.2 (poradził sobie bez większego problemu). Stąd też wnioskuję że wystarczy odrobina cierpliwości i upartości w dążeniu do celu.
    Polecam system FiQs oraz Niceshaper .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2537956
    b0dzi0
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    rónież mało znam sie na linuxach ogólnie, ale z konfiguracją NND freesco poradziłem sobie bez większych problemów... wg mnie jest prostszy i łatwiejszy do skonfigurowania od slacka.
    Tutaj wiecej informacji: http://nnd.freesco.pl/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2537962
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Na pewno wszystkiego na początek nie da się zrobić.
    Najpierw instalacja, potem konfiguracja art sieciowych, potem maskarada.
    I to tyle krok po kroku i dużo czytać, w sieci jest yle materiałów ze głowa boli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2538372
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    tak jak b0dzi0 polecam NND

do tego niceshaper z imq (dokładny opis na wiki z podanej stronki) i masz pełnosprawny serwerek

a jak poczytasz tamtejsze forum i pouczysz się na jakimś złomku to za miesiąc masz super wypasik z squidem, serwerm www i ftp oraz tablicą ogłoszeń oraz wieloma innymi mniej lub bardziej potrzebnymi wodotryskami - a wszystkie materiały po polsku i mocno łopatologicznie wytłumaczone

po przejżeniu dostępnych materiałów sam zdecydujesz co ci bedzie potrzebne na waszym serwie
  • Pomocny post
    #7 2539283
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja moge ci za drobna oplata obraz plyty wysłać juz gotowego serwera z lms webmin phpmyadmin statystyki uzycia komputera i lacza z gotowym firewallem z powiazaniem adresow mac podzial łącza niceshaperd przekierowywanie portow/ip (jeżeli posiadasz wiecej niz 1 publiczny adres)
    jednym slowem wszystko obraz jest tak zaprojektowany ze jest w pelni botowalny i sam sie dostraja do danego komputera
    pozdrawiam
  • #8 2606047
    pcprint
    Poziom 11  
    Dan-j2 a na jakim linux'ie jest ten obrazek
  • #9 2606354
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Wszyscy chcą dzielić, ale kolega nie napisał jakie łącze chce dzielić?
    Na ruterek profesonalny ponoć najbardziej nadaje sie Slackware, ale osobiście polecam Debiana, jest chyba bardziej przejrzysty.
    Na poczętek, jak ktos nie miał do czynienia z linuxem, polecam NND
    tu: http://nnd.freesco.pl/about.php
    Tam wszystko jest opisane.
  • #10 2606813
    pcprint
    Poziom 11  
    Głównie chodzi mi o pakiet LMS - a mam do podziału DSL na 15 osób - chcę zobaczyć czy jak to działa na LINUX'ie - obecnie mam router sprzętowy BM-500 .
  • #11 2608583
    Samuraj
    Poziom 35  
    LMS, nie ustawia parametrów dla programów p2p. Nawet nie wiem czy jest tam moduł do ograniczania. Co prawda idzie dorobic, ale sądząc po wypowiedziach autrora to jest on "zielony" w tych sprawach.
    Na początek proponuje zrezygnowac z LMS, nic tam poza ładnym interfejsem nie ma.
    Proponuje instalacje jakiejs wersji Linuxa na początek na stacji roboczej a potem etapowa konfiguracja do wspólpracy z siecią a następnie NAT.
    Do tego man iptables na dobranoc i wiele zapału.
    Wszystkiego w ładnych ramkach nie da sie na początek zrobic, a kożystając z gotówych rozwiazań zawsze czegos bedzie brakować.
  • #12 2999286
    MuchaJO
    Poziom 11  
    Witam mam małe pytanie co do iptables...
    Czy mógłby mi ktos powiedziec jak dodać pare regółek do niego tak żeby po restarcie ich nie trzeba było wpisywać??
  • #13 3000154
    Samuraj
    Poziom 35  
    Nie ma takich regułek.
    Tablica iptables zawsze po resecie jest zerowana.
    Wpisz to do jakiegoś pliku, ustaw mu prawa do wykonywalności i dopisz do plików startowych. Nie napisałeś jaka dystrybucja wiec nie powiem do jakich.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru oprogramowania na serwer Linux do podziału łącza internetowego dla 15 użytkowników z możliwością ograniczania prędkości na protokołach p2p oraz skalowalności liczby użytkowników. Polecane systemy to Slackware oraz Debian, przy czym Slackware jest uznawany za bardziej zaawansowany, a Debian za bardziej przyjazny dla początkujących. Rekomendowane pakiety i narzędzia to LMS (z interfejsem webowym), FiQs, NND freesco oraz Niceshaper (do kształtowania ruchu i limitowania pasma). NND freesco jest wskazywany jako prostszy w konfiguracji niż Slackware. Wskazano również na konieczność znajomości podstaw administracji Linuxem, w tym konfiguracji iptables i NAT, które wymagają ręcznego ustawiania reguł i ich automatyzacji poprzez skrypty startowe. Gotowe obrazy systemów z preinstalowanymi narzędziami (LMS, Webmin, phpMyAdmin, Niceshaper) są dostępne do zakupu, co może ułatwić wdrożenie. Podkreślono, że LMS nie posiada natywnego modułu do ograniczania p2p i może wymagać dodatkowej konfiguracji. Obecnie użytkownik posiada sprzętowy router BM-500 i rozważa migrację na serwer Linux.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA