logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzone płytki po zapisie plików obrazów dysków w nero.

Przem188 17 Kwi 2006 20:50 2218 6
REKLAMA
  • #1 2538198
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    panowie, pytanie trochę ogólnikowe, ale może coś mi poradzicie. Otóż sciągłem z elektrody plik bardzo cennego dla mnie progrmau o dużej wielkosci bo aż 2GB i juz nie bede miał siedziec na e-mule 4 dni czekając na sciągniecie bo korzystałem z czyjejś uprzejmości a sam nie mam tak mocengo łącza aby sciągnąc. Były to pliki w formacie obrazu płyty iso dodatkowo skompresowane WinRAREm. Po sciągnięciu zapisąłem pliki na swój twardy dysk, który umiesciłem w kompie koleżanki a potem pojechałem z nim do domu, niestety wówczas moj komputer był zepsuty(proc), więc udałem sie do kolegi z twardym by mi wypałił te pliki na płytkach cd (dwóch). No i to zrobił w nero, ale coś zepsuł, bo po włożeniu płytki do napędu nie ma płyty, po prostu komp nie widzi zawartości zachowuje sie tak jakby płyty nie było w napędzie. Co mógł zle zrobić w nero jak wypalił te obrazy dysków ze zepsuł płyty? Nie było by tego postu gdyby nie tgo ze zaraz po wypalenieu skasowąłem te pliki z dysku.
  • REKLAMA
  • #2 2538276
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Mało to prawdopodobne ale mógł nie zamknąć płyty (chociaż jest to opcja domyślna przy zapisywaniu obrazów w Nero), mógł też nagrać ze zbyt dużą prędkością (np. większą niż dopuszczalna dla płyty).
    Może być też tak, że Twój napęd/nagrywarka ? (rozumiem, że to DVD skoro plik ma 2 GB) nie obsługuje tego typu płyt. Szczególnie starsze DVD ROM (odtwarzacze) mają problemy z płytami np. DVD +R (mam tak u siebie, DVD -R są w większości czytane prawidłowo).
    Trochę mało szczegółów podałeś co do sprzętu na którym było nagrywane i sprzętu na którym było odtwarzane oraz typu użytych płyt.
    Proponuję sprawdzić płytę na innym odwtarzaczu/nagrywarce (szczególnie na tym na którym nagrywałeś płytę), jeżeli nie będzie widzialna przez system to powinna być widzialna w Nero.
    Jak wszystko zawiedzie są jeszcze programy do odzyskiwania danych ...
  • REKLAMA
  • #3 2538280
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Hmm,spróbuj najpierw odzyskać te pliki z dysku (Easy Recovery lub cosś podobnego).Co kolega źle zrobił ? trudno powiedzieć,może wina płytki ,może napędu ?
    Sprawdź jeszcze płytkę w innym napędzie.
  • REKLAMA
  • #4 2538331
    Przem188
    Specjalista EDA
    Z dysku juz ich nie odzyskam, po prostu komp miałem zepsuty i tak bym nie zainstalował tych programów na swoim starym bo wymagania tego softu wieksze, dlatego płytki po powrocie od kumpla zapakoałem w koperty i schowałem na czas jak uruchomie swój nowy komp. Pliki na dysku zostały nadpisane. Pliki iso wypałił na dwóch cd nie dvd, na pierwszej pierwszy obraz dysku o wielkosci 700Mb na drugiej dwa jeden miał 200, drugi 400Mb. Nie wiem, co robił zle bo gadalisłmy podczas tego i nie patrzyłem na ekran monitora, a on działał. Płytki były nowe, mój komp ma trzy napędy na wszystkich tak samo. Na innych kompach, również jego tak samo, nie ma zawartosci. Nie miał za dużego pola do popisu przy nagrywaniau płytek, moze wybrał opcje z menu nero start smart wypał płyte z obrazu iso? Czy cos takiego o ile pamiętam jest tam. Nie wiem co wybrał z dostępnych opcji. A czy jak wybierze Nero (główną aplikacje do wypalania płyt) i przeniesie pliki z prawej części wyboru plików do zapisu na lewy panel i wypali to moze sie tak stac? Co mogł z dostępnego panelu nero smart start wybrać, żeby zepsuć. A czy nie ma programu kóry potrafi ominąć wszystko i dostać się do zawartośći płyty i skopiować ją?
  • REKLAMA
  • #5 2538375
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    moze ,to ma być jeden plik[obraz płyty] i opcja nagraj obraz płyty -cieszę się ilekroć ktoś ma problemy z nero -jest beznadziejny ,i nie "przejrzysty "-po co tam tyle różnych opcji dostępnych z kazdego poziomu ? warto potestować produkty innych twórców -np sonic
  • #6 2538401
    Przem188
    Specjalista EDA
    Tak nero ma kilka wad, np. tyle funkcji w start smarcie a głupiej op cji zapisz obraz płyty na dysku jako obraz iso nie ma. Przynajmniej nie znalazłem. Trzba wybrac kopiuj płyte, wybrac z oopcji nie kasuj obrazu po pomyślnym wypaleniu z dysku i jeszcze trzeba pamiętac gdzie sie ustawiło, by był zapsiywany obraz płyty kopiowanej.
  • #7 2538522
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Nero ma swoje błędy ale nie zaliczyłbym do nich nigdy jakości obsługi. Wg mnie jest prosta jak drut i ciężko się pomylić ...
    Oczywiście mówię nie o aplikacji Nero SmartStart (nie wiem kto i po co to używa ?) tylko o Nero Burning ROM gdzie podczas startu wybierasz co ma być w danej chwili zrobione (kopia, obraz, audio, dane itp.)

Jak możesz to sprawdź co pokazuje Nero Burning ROM w Informacji o dysku po włożeniu feralnych płyt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pobrał duży plik ISO (2 GB) skompresowany WinRAR-em, podzielony na dwa obrazy ISO nagrane na dwie płyty CD (700 MB i 2 pliki 200 MB oraz 400 MB) za pomocą Nero. Po nagraniu płyty nie są wykrywane przez system ani inne napędy, zachowując się tak, jakby płyty były puste. Pliki źródłowe zostały skasowane z dysku twardego, więc odzyskanie danych z dysku jest niemożliwe. Możliwe przyczyny problemu to: niezakończenie sesji (zamknięcia płyty) w Nero, zbyt wysoka prędkość nagrywania, niekompatybilność napędu z typem płyt CD, błędna metoda nagrywania (np. użycie opcji Nero SmartStart zamiast Nero Burning ROM i funkcji "Nagraj obraz płyty"). Zalecane jest sprawdzenie płyt na różnych napędach, weryfikacja informacji o płycie w Nero Burning ROM oraz rozważenie użycia alternatywnych programów do nagrywania, np. Sonic. Nero posiada wiele funkcji, co może powodować błędy użytkownika, jednak podstawowa obsługa nagrywania obrazu płyty jest stosunkowo prosta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA