logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa spalonej spawarki transformatorowej DIY - uzwojenia i regulacja prądu

przemysław popielarz 18 Kwi 2006 00:26 2172 2
REKLAMA
  • #1 2539288
    przemysław popielarz
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Dostałem od kolegi spawarkę transformatorową, ( spaloną ). Na dwóch kolumnach są nawinięte uzwojenia pierwotne z regulacją ma przepalone 3 warstwy, wtórne wydaje się być ok ale pod nim jest jeszcze jedno pierwotne i nie wiem w jakim stanie. Spawarka wygląda na własnej roboty, prawdopodobnie na jedną lub dwie fazy i w związku z tym mam kilka pytań, jak się za nią zabrać, gdzie kupić materjały izolacyjne najlepiej we Wrocławiu, czy łączyć przepalone uzwojenie czy je skrócić.
    Bardzo proszę o pomoc

Witam ponownie, udało mi się rozwinąć uzwojenie pierwotne, jest zmasakrowane tak jak pisałem przepalone, podzielono je na dwie części, to znaczy nawinięte 201 zw, potem następne 201 zw ale z odczepami i to właśnie jest po przepalane, i jeszcze jedno na drugiej kolumnie 201 zw. Moje pytanie czy zrezygnować z tego spalonego uzwojenia i wtedy nie będzie regulacji prądu no chyba że na scalaku, ale wtedy spawarka będzie 230V, czy zastosować jakieś inne rozwiązanie bo pomysłu nie mam i dlatego proszę kolegów o jakieś podpowiedzi
    pozdrawiam
    Przemek

2 posty scalono
    j.
  • REKLAMA
  • #2 3279979
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Witam.
    Jeśli spawarka spawała dobrze, to nic nie zmieniaj. Wybierz się do kilku zakładów przezwajania silników elektrycznych, a jeszcze lepiej spawarek, bo będa mieli gruby drut i kup odpowiednie materiały. Jak Cię w jednym pogonią, to do drugiego. Drut i materiały izolacyjne sa w takich ilościach sprzedawane w sklepie, że nie ma szans inaczej ich zdobyć. Jeśli spawarka jest samorobna, to jestes w dobrej sytuacji, bo uzwojenia nie są ciasno nawinięte. Daj co wartwę przekładę z papieru izolacyjnego - również dostanież w w/w zakładzie.
  • #3 3284652
    endriu624
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    nie zapomnij o lakierze izolacyjnym moim zdaniem jego zastosowanie zwiększa trwałosć spawarki gdyż niejesteś w stanie szczelnie nawinąć zwojów a tam niestety występują drgania między przewodami.
REKLAMA