logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przezwojenie uzwojenia pierwotnego transformatora spawalniczego MIG

JamalBG 21 Maj 2016 17:45 4395 9
REKLAMA
  • #1 15689994
    JamalBG
    Poziom 10  
    Dzień Dobry! Naprawiam kupiony przeze mnie po cenie złomu migomat 270 amper. Po naprawieniu stycznika oraz elektroniki regulującej zostało mi się tylko naprawienie jednego z uzwojeń uzwojenia pierwotnego spawarki. Otóż po odwinięciu 122 uzwojeń zrozumiałem że bez zdejmowania karkasu nawinąć nowy drut będzie trudno. Mam takie pytanie, czy dobrze myślę że rdzeń transformatora składa się z zespawanych ze sobą profili I oraz E i wystarczy rozciąć miejsca spawów by móc rozebrać go i zdjąć karkas? Czy ktoś spotkał się z tego typu naprawą? Czy po rozcięciu i przewinięciu wystarczy zespawać go ze sobą? Czy może jest ktoś z Poznania lub okolic kto się tego podejmuje? Zamieszczam fotografie transformatora.
    Przezwojenie uzwojenia pierwotnego transformatora spawalniczego MIG1.jpg (2.15 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Przezwojenie uzwojenia pierwotnego transformatora spawalniczego MIG2.jpg (1.47 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Przezwojenie uzwojenia pierwotnego transformatora spawalniczego MIG3.jpg (2.32 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15690269
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    Tak. Po rozcięciu i przezwojeniu trzeba zaspawać.
  • REKLAMA
  • #3 15690304
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4627
    arturavs napisał:
    Po rozcięciu i przezwojeniu trzeba zaspawać.
    Ale nie przypadkowym rozcięciu, tzn. nie tam gdzie nam "pasuje" . Moim zdaniem blachy trzeba rozbierać po kolei, a tylko zeszlifować miejsca spawane tak, aby te blachy po nawinięciu od nowa uzwojenia dało się poskładać podobnie jak teraz są.
  • #4 15690359
    JamalBG
    Poziom 10  
    Tylko w przypadku tego rdzenia podejrzewam że jest w miarę głęboki przetop i samo zeszlifowanie nic tutaj może nie zdziałać. Po za tym, po oględzinach rdzenia nie widzę by blachy były na przekładkę, a jedynie pakiet profili I jest dospawany do pakietu E w dwóch miejscach
  • #5 15692011
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    stanislaw1954 napisał:
    arturavs napisał:
    Po rozcięciu i przezwojeniu trzeba zaspawać.
    Ale nie przypadkowym rozcięciu, tzn. nie tam gdzie nam "pasuje" . Moim zdaniem blachy trzeba rozbierać po kolei, a tylko zeszlifować miejsca spawane tak, aby te blachy po nawinięciu od nowa uzwojenia dało się poskładać podobnie jak teraz są.

Oczywiście że nie na pałę. Osobiście rozcinam równo po spawie na głębokość 2-3 mm aż zobaczę koniec przetopu. Blachy zaznaczam markerem o różnym kolorze dla każdego boku rdzenia. Po złożeniu spawam TIGiem.
  • REKLAMA
  • #6 15692085
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    Kolego to już było naprawiane bo ktoś spawał magiem bez gazu.
    Po drugie jaki to migomat?
  • #7 15692507
    JamalBG
    Poziom 10  
    Transformator nie był naprawiany, te napawy są na każdym pakiecie blach E, nie ma pod nimi śladów zakładki czy czegokolwiek co mogłoby wskazywać na fakt że te napawy były w innym niż celu redukcji drgań rdzenia. Spawy zaś są trzy na stronę, dwa pomiędzy trzema pakietami blach E, oraz jeden pomiędzy E a I. Spawarka to migomat włoskiej produkcji PROTEC
  • REKLAMA
  • #8 15692561
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    Kolego takiego syfu jeszcze w życiu nie widziałem.

Wygląda to na zespawane 3 transformatory MOT.
  • #9 15692660
    JamalBG
    Poziom 10  
    Bez przesady, MOTy to nie są ;) Owszem, spawy nie są estetyczne, ale przyzwyczaiłem się do tej pory do "ciekawego" podejścia włochów do rozwiązań technologicznych, po za tym, kupiłem tą spawarkę za 300 złotych z uchwytem, drutem i gazem - wystarczy mi że będzie mi działać w cyklu przy 200A conajmniej 35%.
  • #10 15736007
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Strumień wiadomości transformator oryginalny nie naprawiany. Spawy boczne wykonano w celu eliminacji drgań przy dużych prądach. Spawarka taka bez tych spawów potrafi wytworzyć duży rezonans obudowy co męczy uszy strasznym hałasem. Są to 3 zespawane transformatory w układ EEEI.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy uzwojenia pierwotnego transformatora spawalniczego MIG, w szczególności modelu PROTEC. Użytkownik zadał pytanie o metodę rozcinania rdzenia transformatora, aby nawinąć nowy drut. Odpowiedzi sugerują, że należy rozciąć rdzeń wzdłuż spawów, a następnie zeszlifować miejsca spawane, aby umożliwić ponowne złożenie blach. Wskazano również, że spawy są wykonane w celu eliminacji drgań, co jest istotne dla prawidłowego działania spawarki. Użytkownicy podkreślają, że estetyka spawów nie jest kluczowa, a ważniejsze jest, aby transformator działał efektywnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA