logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tani i stabilny internet 2 Mb/s do podziału na wielu użytkowników? Jaką firmę wybrać?

michalg14 18 Kwi 2006 16:20 1436 8
REKLAMA
  • #1 2540498
    michalg14
    Poziom 10  
    Witam mam takie pytanie jakiej firmy łącze wybrać ? Potrzebuje łącza 2 Mbity ,żeby było w miarę tanie, stabilne i żebym mógł je rozdzielić pomiędzy wielu użytkowników.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2540511
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja polecam ci dialog a jezeli nie masz u siebie dialoga to tpsa tez jest dobra tylko ze dlugo na podlaczenie trzeba czekac
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2540852
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Tak jak kolega wyżej wspomniał. Te dwie firmy to najlepszy wybór.
    Pozatym stanowczo odradzam Netię.
  • Pomocny post
    #4 2542045
    Poozon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ile to dla Ciebie jest tanio za 2 Mbity ?

Nie chciałbym rozpoczynać przepychanki słownej co jest lepsze ...
    ale ja odradzałbym tpsa. DSL'e są kiepskie w obecnych czasach do wykorzystania w sieciach z wieloma komputerami, a łącza symetryczne są drogie w tpsa.
    Polecałbym sieć POL34. W Szczecinie do tej sieci można się podłączyć przez www.aci.com.pl

O innych operatorach się nie wypowiadam ...

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #5 2543249
    michalg14
    Poziom 10  
    A co sondzicie o łączach TK Telkom ? Mieszkam 60 m od torów kolejowych więc to też wchodzi w gre.
  • #6 2544302
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Szanowny kolego. To, że mieszkasz 60m od torów nie daje gwarancji dobrego podejścia. Powinieneś zgłosić się do najbliższej placówki tktelekom http://www.tktelekom.pl/ w swoim regionie. Najlepiej poproś o kontakt z inspektorem handlowym, ostatnio jest spory nacisk na sprzedawanie usług, tak, że jest duża szansa na szybką realizację. To prawda, że dużo zależy od regionu ale są miejsca gdzie sprzedaz idzie szybko. Trzeba się dowiedzić gdzie jest najbliższy KATS (centrala kolejowa). Jeśli przy torach jest kabel (to HDSL ok. 6-10km od KATS), jeśli świtłowód to musi byc możliwość wyprowadzenie włókna na najbliższej stacji Obecnie stosowane jest i to bardzo często radio Wi-Fi, ale to zależy od uksztaltowania terenu- najpewniej chodzi do 5 km. Można tez zestawic swój link z KATS-u lub z najbliższej stacji PKP do siebie dowolną techniką. Można też zakupić usługę TDI, to jest odpowiednik neostrady czyli modem ADSL, z tym że w tktelekom masz publiczne IP i nie musisz placić abonamentu za telefon, wymagane jest jednak podejście kablem tktelekom i to może być poważny problem. Poczytaj na podanej stronie o cenach i promocjach.
  • #7 2545970
    tomus1985
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    z mojego skromnego doświadczenie wiem że tylko tpsa, może cena wyższa, ale w razie czego jakąś markę reprezentuje....!!!
  • #8 2546097
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Ja mam 50 metrów do peronu i nie mam możliwości podłączenia :D Marne szanse
  • REKLAMA
  • #9 2546817
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Proszę uważnie przeczytać mój tekst wyżej, ale jeszcze raz powtórzę. Nie jest ważna odległość od torów czy peronu. Najważniejsze to:
    1. Odległość od KATS (prawie we wszystkich centralach są routery brzegowe Ethernet, tam gdzie nie ma, a jest zapotrzebowanie na net są dołączane)
    2. Istnienie infrastruktury w miejscu docelowym (kable tktelekom).

Uwaga: Z reguły nie praktykuje się zestawiania linku radiowego Wi-Fi do klienta indywidualnego (prywatnego), ale nie ma problemu w dostarczaniu neta drogą radiową (od 1Mbit/s do 10Mbit/s) do providera, czyli dostawcy usług internetowych nie powinni mić żadnych problemów z uzyskaniem dostępu drogą radiową jeśli są w zasięgu radia.

Opinie na temat dostawców rzeczywiście są różne, ale można poczytać archiwum grupy dyskusyjnej na stronie cyberbajt: http://www.cyberbajt.pl/news/index.php
    Cyberbajt w Zamościu chyba korzysta z tktelekom.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując taniego i stabilnego łącza internetowego o przepustowości 2 Mb/s do podziału na wielu użytkowników, rekomendowane są przede wszystkim firmy Dialog oraz TPSA, choć TPSA może mieć dłuższy czas oczekiwania na podłączenie. Netia jest odradzana. W przypadku TPSA DSL jest uważane za mniej efektywne przy wielu komputerach, a łącza symetryczne są droższe. Alternatywnie polecana jest sieć POL34, dostępna m.in. w Szczecinie. W kontekście lokalizacji blisko torów kolejowych, warto skontaktować się z TK Telekom, który oferuje różne technologie dostępu, w tym HDSL (do 6-10 km od centrali kolejowej KATS), światłowód oraz łącza radiowe Wi-Fi (do około 5 km, zależnie od ukształtowania terenu). Kluczowe jest położenie względem KATS i dostępność infrastruktury kablowej TK Telekom. Usługa TDI TK Telekom to odpowiednik ADSL z publicznym IP i bez abonamentu telefonicznego. Łącza radiowe Wi-Fi są rzadko stosowane bezpośrednio do klientów indywidualnych, ale mogą być wykorzystywane do dostawców usług internetowych. Opinie o dostawcach są różne, a szczegółowe informacje można znaleźć na forach branżowych, np. Cyberbajt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA