logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-M2531K brak zielonego koloru, schemat płyty PK potrzebny

gw21 19 Kwi 2006 03:01 1301 7
REKLAMA
  • #1 2542565
    gw21
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    WItam, może mi ktoś pomóc jaki schemat do tego telewizora podejdzie? Wydaje mi się, że padł kineskop, ale chciałbym się upewnić. Objaw jest taki, że nie wyświetla zielonego. Zamieniałem RGB na wejsciu i nic, zielony się nie pojawil. Mam jeszcze nadzieje, ze moze z płytą PK (tą na lampie) jest coś nie tak (jest przydymiona, wczesniej tez juz cos ktos na niej grzebał). Proszę o wszelkie sugestie, bo telewizorek fajny i trochę szkoda go:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2542637
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Chassis AE1C, poszukaj na Elektrodzie, a co usterki, jeśli brak zimnych lutów
    kineskop uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 2542641
    gw21
    Poziom 11  
    Co do zimnych lutów to jeszcze raz posprawdzam, obstukiwałem go i w pewnym momencie wogóle przestał wyświetlać - zrobił się niebieski i było widać powroty (białe poziome linnie). Zielony nie wracał nawet na moment, zastanawiam się czy nie ma zwarcia, bo zamiast zielonego jest czarny.
  • #4 2542664
    Martin-H
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    vezmi rezistor cca 4k7 a spoj postupne katody timto rezistorom proti zemi.Jestli zelena nerozsviti nebo slabe oproti jinym,je "kineskop" v ......
  • #5 2542684
    gw21
    Poziom 11  
    zuhrtvavisat napisał:
    Chassis AE1C, poszukaj na Elektrodzie...
    wielkie dzięki za podpowiedź - schemat juz mam teraz "trochę" sprawdzania...
  • REKLAMA
  • #6 2542717
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Martin-H napisał:
    vezmi rezistor cca 4k7 a spoj postupne katody timto rezistorom proti zemi.Jestli zelena nerozsviti nebo slabe oproti jinym,je "kineskop" v ......

To chyba po czesku, z tego co zrozumialem:
    weź rezystor 4k7 i połacz kolejno katody tym rezystorem do masy. Jeżeli zielony nie rozświeci się albo świeci słabo w porównaniu do innych, to jest "kineskop".
  • REKLAMA
  • #7 2542790
    Martin-H
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    tak,zkus postupne jak sviti G oproti jinym.

(rezistor ca 2W)
  • #8 2548000
    gw21
    Poziom 11  
    Pomierzyłem napięcia: 91V, 115V, 180V (R,G,B) jeszcze nie sprawdzałem z tym rezystorkiem jak zachowa sie zielony. Od czego może być az taki ich rozstrzał?

Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

Sprawdzałem rezystorem, zielony sie nie pojawil, wiec pewnie kineskop:cry: dziwi mnie tylko ten rozstrzal napiec

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-M2531K występuje problem z brakiem wyświetlania koloru zielonego. Objawem jest czarny obraz zamiast zielonego, mimo zamiany sygnałów RGB na wejściu. Podejrzewa się uszkodzenie kineskopu lub płyty PK, która jest przydymiona i wcześniej była naprawiana. Zalecane jest sprawdzenie zimnych lutów, które mogą powodować usterkę. W celu diagnozy proponowano testowanie katody zielonego koloru poprzez podłączenie rezystora około 4,7 kΩ do masy i obserwację świecenia zielonego elementu kineskopu. Pomiar napięć na wyjściach RGB wykazał znaczne rozbieżności (91V, 115V, 180V), co może wskazywać na problem z kineskopem. Test rezystorem potwierdził brak świecenia zielonego, co sugeruje uszkodzenie kineskopu jako główną przyczynę usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA