logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SONY KV 25T1K - brak zielonego koloru (który jest w OSD)

Heron347 25 Kwi 2006 09:27 1716 5
REKLAMA
  • #1 2562969
    Heron347
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów. Wiem, że ten temat był tutaj wałkowany wiele razy i kilka tematów z opcji szukaj już przeczytałem. Jednakże ja nie znalazłem odpowiedzi na mój problemik: brak zielonego koloru (a dokładnie jest on bardzo słaby - trawa podczas meczu piłkarskiego jest brunatna, a nie zielona), który pięknie świeci w OSD ! Jako, że nie jestem praktykującym elektronikiem poszedłem z tym do serwisu, gdzie uslyszałem, iż mam padnięty kineskop. Z lektury postów o braku kolorów wynika, że wcale tak nie musi być... Proszę o diagnozę :|.
  • REKLAMA
  • #2 2562992
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Witam, diagnozę już masz, w Sony niestety, dla pewności sprawdź pk. pod kątem zimnych lutów, a takze płytę, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2563341
    Heron347
    Poziom 2  
    Mam rozumieć, że mimo wszystko to kineskop, a sprawdzenie ma tylko potwierdzic ta teze ? Sorki, ale prosiłbym o wyjasnienie jako laikowi, dlaczego zielony kolor jest w OSD, a nie ma go przy normalnej pracy ?
  • REKLAMA
  • #4 2563473
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV
  • REKLAMA
  • #5 2563966
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Witam, by upewnić się, że napewno uszkodzony jest kineskop (słaba emisja katody G (zielonego), zamień miejscami wyjścia wzm. wizyjnych, np. sygnał G podaj na R, a R podaj na G, to samo możesz zrobić z B, upewnisz się, że
    wzm. wizyjne a takze matryca są sprawne. Czynności te trzeba wykonać na
    pk, przy złączu na cokół kineskopu, oznaczenie masz na pk.Odnośnie OSD, że świeci na zielono, emisja katody jest jeszcze wystarczająca do wyświetlenia sygnału.
  • #6 2564449
    Heron347
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc - przy chwili czasu podłubię przy nim i poinformuję o efektach. Ogólnie telewizor ten nie jest mi potrzebny i myślę o pozbyciu się go, a sprawny kineskop zwiększyłby jego realną wartość (jeżeli o takowej można mówić).
REKLAMA