logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha CDX 890 - odtwarzacz CD czyta tylko kopie, nie oryginały. Dlaczego?

Blues-66 19 Kwi 2006 08:51 5238 4
REKLAMA
  • #1 2542751
    Blues-66
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Problem , jak w temacie - czyta tylko kopie:D. Czym to może być spowodowane? Szukałem już o tym na forum, ale wszystko co znalazłem było o problemach z czytaniem wszystkich płyt lub przeskakiwaniem.
    W każdym razie dziwna sprawa... :D
    Pozdrowienia!
  • REKLAMA
  • #2 2545400
    Blues-66
    Poziom 11  
    Oj, widzę, że marne szanse na jakąś diagnozę ...:D
    Może chociaż ktoś poradzi, w którym kierunku szukać?:D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2546430
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Nalezy ustawic fokus... kopie maja inna grubosc warstwy ochronnej, laser ogniskuje sie na kopii ale na naormalnej plycie nie daje rady...Czasem jest to spowodowane opadnieciem talezyka plyty, po podniesieniu o ok. 1mm wszystko dziala.
  • REKLAMA
  • #4 2550645
    Blues-66
    Poziom 11  
    Dzięki!! w weekend spróbuję i opowiem o efektach :)
  • #5 5674561
    Blues-66
    Poziom 11  
    Witam!
    Trochę odświeżę temat.
    Zgodnie z radą Gluraka próbowałem zmienić ustawienie fokusa. Tylko, że po otwarciu obudowy nie bardzo wiedziałem jak:D
    No i wczoraj podczas przeglądania Forum, gdzieś ktoś napisał, że trzeba "czymś białym" pokręcić. No to dzisiaj zaraz po pracy rozkręciłem CD-ka i patrzę, jest "coś białego". Delikatnie w jedną ... wtyczka w kontakt, odpalam ... nic już nie czyta...
    No to w drugą stronę lekko ... czyta oryginały!! O rzesz ty! Wkładam kopie... też czyta :D Jest radość!
    Poniżej zdjęcia z lokalizacją "tego czegoś białego" :D

Najśmieszniejszy w tym wszystkim jest fakt, że z tym problemem nie poradzili sobie fachowcy w serwisie. A CD jako nie w pełni sprawny dostałem za frico "w pakiecie" z Yamahą AX 890, którą odkupiłem od kolegi.
    Cóż, dzięki elektroda.pl nawet taki laik, jak ja może coś naprawić :D
    Pozdrawiam!
REKLAMA