logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 3011/1. Nie ma anteny. Da się przestroić na pasmo 50 Hz?

Sępisko 19 Kwi 2006 12:58 2189 8
REKLAMA
  • #1 2543431
    Sępisko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Dostałem 2 radia z zasilaczami - raczej sprawne bo "trzeszczą" - nie mam anteny więc nie wiem czy do końca są dobre. Mam pytanie: czy da się z tym coś rozsądnego (czytaj za nie wielkie pieniądze) zrobić - słyszałem że można przestroić na pasmo 50 MHz.
  • REKLAMA
  • #2 2543753
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć .

Sępisko napisał:

... słyszałem że można przestroić na pasmo 50 MHz.

W paśmie 50 MHz nie można pracować emisją FM .
    Nie wiem , czy "za nie wielkie pieniądze" zdołasz zaadoptować (przerobić) te sprzęty na inne rodzaje emisji .
    Tak więc sprzęt raczej na części ...
  • #3 2544107
    Sępisko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki
    Jak nie 50 to może coś innego?? :D:D
  • REKLAMA
  • #4 2544167
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

Marne szanse ... Na CB też nie , bo nie nie można pracować na sprzęcie bez homologacji :( .
    A raczej na tego radmora nie załatwisz ...

Chyba jednak na części :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2545203
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

Ciekawe pytanie :)

W jednym z postów , kolega SQ9MEM podał link do przepisów , gdzie napisano :
    "W zakresie częstotliwości 50-52 MHz stacje amatorskie mogą używać dowolnej emisji, z wyjątkiem F3E, z mocą nie przekraczająca 100W e.i.r.p.".

Emisja F3E to :
    F - Modulacja częstotliwości
    3 - Pojedynczy kanał modulujący, zawierający informację analogową
    E - Telefonia i radiofonia

Modulacja FSK jest odmianą modulacji częstotliwości , gdzie zazwyczaj częstotliwość sygnału zmodulowanego przyjmuje tylko dwie ustalone wartości. W FSK najczęściej mamy kluczowanie (z przesuwem) częstotliwości i postać , gdzie jest kluczowana modulacja częstotliwości .
    Jeżeli byśmy założyli , że kluczujemy częstotliwością akustyczną , to (bardzo naginając tą definicję) można by uznać , że jest to F3E .

Ale jeżeli założymy , że jest to "czysta" emisja cyfrowa , to FSK nie mieści się w definicji F3E i może być stosowana w paśmie 50 MHz :)

Tak mi się wydaje , ale nie jestem pewien .
  • #7 2545673
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Chodzi głównie o to aby wykorzystać legalnie tego typu sprzęt demobilowy np. do Packet Radio lub SSTV. Leżą u mnie takie 2 klamoty a na części się nie przydadzą.
    Pozdro!
  • #9 2548178
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

3031/2 Pomimo podobnej obudowy , jest to inny radiotelefon .
    Poszukaj na Elektrodzie , bo sporo na jego temat napisano .
    Pamiętaj , że do pracy w paśmie 2 m potrzebne jest Pozwolenie Radiowe ( tzw. licencja krótkofalarska ).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości przestrojenia radiotelefonu Radmor 3011/1 na pasmo 50 MHz oraz wykorzystania go bez anteny. Wskazano, że emisja FM na paśmie 50 MHz jest niedozwolona, a adaptacja sprzętu na inne emisje może być kosztowna i trudna, co czyni go raczej przydatnym na części. Poruszono temat legalności pracy na paśmie 50 MHz, gdzie stacje amatorskie mogą używać dowolnej emisji z wyjątkiem F3E (modulacja częstotliwości analogowej) z mocą do 100 W e.i.r.p. Emisja FSK, będąca formą modulacji cyfrowej, może być dopuszczalna, choć definicje są niejednoznaczne. Zasugerowano wykorzystanie sprzętu do Packet Radio lub SSTV. Porównano model Radmor 3011/1 z modelem Radmor 3031/2, który jest innym radiotelefonem przestrojonym na pasmo 2 m, wymagającym licencji krótkofalarskiej do legalnej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA