logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kondensatorów do kwarcu 1-16 MHz dla ATMega8/ATMega8L

Kubbaz 19 Kwi 2006 13:17 7164 2
REKLAMA
  • #1 2543497
    Kubbaz
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Chciałem się dowiedzieć, jakie są zasady dobierania kondensatorów do rezonatora kwarcowego pracującego jako generator dla mikrokontrolera ATMega8/ATMega8L.

Czy dobrze zauważyłem, że kwarc podłącza się pod piny o nazwie XTAL, a kondensatory łączy sie szeregowo i podłącza z jednej strony do pinów XTAL, a miejsce złączenia dwóch kondensatorów podłącza sie do pina GND.........czy dobrze wydedukowałem ??

Dodam że chciałbym podłączyć kwarce o częstotliwości 1 / 2 / 4 / 8 lub 16 MHz....czy można jakoś obliczyć pojemności tych kondensatorów??

Za wszelką pomoc z góry serdeczneei dziękuje. Kubbaz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2543536
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Te kondensatory nie sa krytyczne nawet jak ich nie dasz tez wszystko pracuje , im pojemnosc wieksza tym trudniej wzbudza sie kwarc ale stabilniej trzyma czestotliwosc - nie wzbudza sie na harmonicznych , o wiele wazniejszy jest rodzaj rezonatora , powinien pracowac na podstawowej czestotliwosci - nie overtonowy jakie sa uzywane np w technice lacznosciowej
    przy czestotliwosciach jakie wymieniles to nie jest problem , cos pomiedzy 10-30pf
REKLAMA