logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć kod serwisowy w centrali alarmowej DSC 1550?

lagis 28 Maj 2003 10:30 30117 61
Najlepsze odpowiedzi

Jak znaleźć kod instalatora w centrali alarmowej DSC 1550?

Fabryczny kod instalatora w DSC PC1550 to 1500, nie 1550 [#231273] [#265059] Jeśli kod został zmieniony i nie jest „zatrzaśnięty”, odłącz wszystkie zasilania, zewrzyj zworki EEPROM RESET, podłącz zasilanie i po około 10 sekundach centrala wróci do ustawień fabrycznych z kodem 1500 [#231273] Po takim resecie trzeba ponownie skonfigurować centralę od podstaw [#231273] Jeśli kod instalatora został zablokowany, sam reset może nie wystarczyć, bo kod jest zapisany w kilku kościach [#234727] [#236060]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 229329
    lagis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jak w centrali DSC 1550 znaleść kod serwisowy
  • #2 231273
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    Fabryczny kod to 1500 ale jesli zostal zmieniony (a tak powinno byc) to odlacz wszystkie zasilania, zewrzy kolki EEPROM RESET, podlacz zasilanie i po okolo dziesieciu sekundach bedziesz mial ustawienia fabryczne i oczywiscie 1500, pamietaj jednak ze po tej operacji musisz konfigurowac centrale na nowo ! powodzenia !!!
    Michal
  • #3 234727
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    pod warunkiem ze kod instalatora nie byl zatrzasniety wtedy lipa kod jest w kilku kosciach
  • #4 236060
    lagis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zwierałem reset centrali,lecz to nie pomogło.Centrala przeszła w ustawienia fabryczne,lecz kod ser. dalej jest niedostępny.
  • #5 236695
    telesystem
    Poziom 22  
    musze pomyslec, napewno znajdziemy jakies wyjscie...
    Pozdrowienia
    Michal
  • #6 236696
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A może kod jest 5555 (tak jak PC858)
  • #7 236735
    telesystem
    Poziom 22  
    widze ze jest tu troche fachowcow ! szkoda ze niema dzialu z systemami alarmowymi, moze kiedys sie doczekamy, mam takie pytanko czy ktos z kolegow dysponuje schematem kabla do konfigoracji dialerow firmy Roger ? mam dwa takie dialerki do zainstalowania a jak widze instrukcje konfiguracji instalatora to dostaje bialej goraczki, gdyby ktos wiedzial jak go zrobic bede wdzieczny a kupno odpada bo musze czekac a temat jest na ten tydzien.
    Pozdraiam
    Michal
  • #8 243973
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Mam podobny problem z DSC 1550 kod instalatora *8 "kod" no wlasnie jaki? Probowalem roznych i nic ,czy dluzsze pikniecie oznacza bladny kod?
    Czy w oprogramowaniu jest licznik blednie wpisanych kodow i zablokuje po XXX probach, czy mozna wklepywac? Moze zna ktos standardowo wprowadzane kody przez sewisy. Jeszcze jedno rozumiem ze jesli wprowadze dobry kod to to PAMIEC BLOKADA USERKA zaczna migac i DOZUR sie zapali, tak wynika z instrukcji???
  • #9 244031
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    fabryczny w 1550 jest chyba 1550 tak przwaznie robi dsc ze kod fabryczny to model centarli
  • #10 244104
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Jesli kod jest w procku i eepromie to czy niedaloby sie go wyciagnac z eepromu i wpisac z klawiatury, czy eeprom w tej centralcre to 35C102. Co to za eeprom i moze ktos wie pod ktorymi adresami siedzi pin???
  • #11 265059
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Znalazlem, kod jest 1500 a nie 1550 jak podaje producent. Mam jeszcze taki problem : jak zgasic wyjscie PGM, jesli uaktywnie kodem *7, czy wyjscie gasnie po jakims czasie, czy trzeba zresetowac jakos, to samo dotyczy po probie alarmu. Wyjscie to mam caly czas aktywne. jak je wylaczyc. Moze dysponuje ktos wyczerpujaca instrukcja serwisowa, jak i uzytkownika do tej centrali tj DSC PC 1550...
  • #12 265108
    telesystem
    Poziom 22  
    Napisalem Ci ze 1500 i taki wlasnie podaje producent ! programujesz ja z klawiatury czy programem ?

Michal
  • #13 265126
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Programuje z manipulatora szyfrowego, a mozna jeszcze inaczej i jak, gdzie sie podlaczyc ? i jakim programem. Mam jeszcze nastepujacy problem, jesli wejde kodem w definiowanie linii dozorowanych
    * 8 kod inst. 11 >> to nastepnie podaje nr. linni ktora chce programowac czy odrazu dwucyfrowy kod z tabelki, jakos nie moge do tego dojsc aby to poprawnie zaprogramowac. Instrukcja ktora posiadam jest streszczona. Moze posiada ktos jakas porzadna instrukcje serwisowa i dla uzytkownika do tej centrali....
  • #14 265202
    elektryk
    Poziom 42  
    Wyjścia PGM można zaprogramować aby:
    - zmieniały stan na przeciwny po *7[1 lub 2]
    - aktywowały na moment po *7[1 lub 2]
    to co wyżej ale wymagany kod urzytkownika
    - niedostępne z klawiatury ale system nimi steruje, jedna z kilku funckji:
    = alarm
    = czas na wejście
    = antysabotaż
    = system wyłączono/włączono (x opóźnieniem)
    = [jeszcze kilka funkcji]
    co do programowania funkcji to jest to dość pokręcone i trzeba się nieźle wczytać w manual, jeśli masz instrukcje w której jest początek o tym jak podłączać kable i potem są opisy a na końcu (ok 20stron) arkusze programowania to jest to instrukcja serwisowa, i pełniejsze nie ma. Poprostu jest w niej już wszystko co trzeba wiedzieć. Jedne funckje wpisuje się kodem cyfrowym (niektóre nawet kodem szesnastkowym) a inne binarnie (zapala się i gasi pojedyncze bity, klawiszami 1-8). Z tego co pamiętam linie wejściowe konfiguruje w 2 różnych menu, w jednym się ustawia TYP linii (wyłączone, opóźniona1, opóźniona2, ppoż, natychmiastowe itp), wpisuje się go w postaci liczby oraz w drugim menu, konfiguruje się OPCJE (typ:NC/NO/R/2R, ton wejściowy, strefa, blokowanie itp)
  • #15 267697
    telesystem
    Poziom 22  
    mysle ze dobrym rozwiazaniem bedzie dla Ciebie program do konfiguracji central alarmowych DSC ! Sprobuj gdzies zdobyc ten program, instrukcja instalatora przydala by sie rowniez, jesli nie posiadasz tam tez jest schemat bardzo prostego interfejsu do tej centrali, jesli nie uda Ci sie zdobyc tego oprogramowania to napisz postaram Ci sie pomoc wysylajac plyte lub w inny sposob. plyta napewno by Ci sie przydala, jest tam dokumentacja w pdfie do wiekszosci central DSC oczywiscie serwisowa.... ! Pozdrawiam
    Michal
  • #16 267744
    elektryk
    Poziom 42  
    :arrow: telesystem chętnie bym obejrzał te płyte. Prosze o info na priv.
  • #17 268039
    telesystem
    Poziom 22  
    Diodak ! jak chcesz to napisz na priv podesle Ci oprogramowanie a tam sa wszystkie instrukcje serwisowe !
    Pozdrawiam Michal
  • #18 268096
    telesystem
    Poziom 22  
    instrukcje do 1550 dalem na www.telesystemzywiec.pl/download.php
    plik ma ok 1M nazywa sie sdc_1 a haslo to: forumelektroda
    program ma ok. 90M ! i nie zabardzo chce sie tam umiescic, sprobuje wieczorem.
    Pozdrawiam Michal
  • #19 280255
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Może by jakieś oddzielne forum założyli na temat zabezpieczeń??
  • #20 280886
    telesystem
    Poziom 22  
    Kiedys o tym wspominalem, moze sie doczekamy...
    Michal
  • #21 281149
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Nie było by źle.
    Ale chyba mało osób zajmuje się zabezpieczeniami.
    Poza tym jeszcze mniej ma dostęp do jakichkolwiek materiałów serwisowych, a jeżeli to raczej na 99,99% ich nie ujawni, bo co to za zabezpieczenie które każdy zna?

Ja tam rozpracowałem sobie jak zresetować centralkę czy podejrzeć kody w PC1550, PC3000, ale czy od razu musze to podawać wszystkim na grupie? Chyba tego nie zrobię.

Z czysto technicznego względu prędzej widzę tą grupę ale przynajmniej dla VIP'ów.
    A tu? Można będzie podać ogólne informacje dla tych, co sobie chcą podłączyć centralkę i takie tam porady.

Pozdro.
  • #22 281222
    telesystem
    Poziom 22  
    Mysle ze racja, sam zastanawialem sie nad sesem tego pomyslu, temat daje wiele do myslenia, nie bylo by dobrym pomyslem tak publicznie pisac o sposobach i mozliwosciach urzadzen do zabezpieczen itp. ale drobna pomoc zawsze mile widziana, jaki interfejs, wejscie w tryb serwisowy czy mozliwosci pewnych urzadzen itd. Mysle ze dyskusje o sposobie programowania czy montazu nie sa niczym tajnym, tajne moga byc informacje o sposobach obejscia pewnych procedur i trikow jakie mozna uzyskac na centralach danego producenta (jesli mozna ?) czy sposobach jak najlepiej zamontowac i jaki sygnalizator czy manipulator w danym obiekcie i co on tam ma itp... ale jesli chodzi o serwis to dokumentacje mozna bez wiekszego problemu zdobyc w sieci a juz napewno kupujac dana centrale czy urzadzenie WIEC JESLI KTOS CHCE BARDZO TO ZDOBEDZIE...
    Pozdrawiam Michal
  • #23 281527
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Ciągnąc temat płyty DSC czy ktoś z was korzysta z normalnego modemu (nie tego DSC - kosztuje 600zł) i potrafi skonfigurować DLS-3, aby współpracował z np. Pentagram OMEN, żeby można było normalnie programować centralęnp. 4020A przez telefon?
  • #24 281564
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Mam w domciu od wczoraj Motorolkę Codex 3265. Będę testował może dziś.

A co do modemów - musi pozwalać na transfer od 75 do 300 bodów oraz odsługiwać standard Bell-103.

Pozdro.
  • #26 281588
    Henry(k)
    Poziom 30  
    No właśnie pisze min. Szybkości przesyłu danych 300.

Centralka Napco mi się wykładała, a właściwie modem 14.400 który niżej niż 300 nie schodził. Natomiast stary modem zewnętrzny 2.400 hula aż miło.

Co do DSC to 300bodów pociągną tylko najnowsze centralki Maxsys.
  • #27 281597
    mirekk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kupiłem za 10 zł zabytkowy Supra Modem 2400 i to jest to. Pracuje poprawnie ze starym Satelem i DSC. Chyba trzeba kupić ze złomu jakiś stary modem z ręczną negocjacją trasmisji i przeznaczyć go tylko do tego celu.
    Mirekk
  • #28 281613
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Dokładnie.

Tylko że na Allegro brak i trzeba się wybrać na giełdę i poszukać.

Pozdro.
  • #30 281672
    kolo
    Poziom 20  
    Satel sprzedaje modemy do konfiguracji swoich central.Testowałem na DSC i jest ok. Mam ok.250 systemów alarmowych w konserwacji DSC SATEL CROWN i modem satel-a obsługuje wszystkie.Jeśli chodzi o programowanie central bezp.z kompa to opłaca się to jeśli centrala ma powyżej 16-lini te mniejsze i dialery to przecież ich konfiguracja wł ącznie z zaprogramowanien parametrów współpracy ze stacją monitorującą nie zajmuje więcej niż 5-10 min. Jestem także za nowym forum "SYSTEMY ZABEZPIECZEŃ".Miałbym tam trochę do powiedzenia !!! Myślę ??? :multi:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat odnalezienia kodu serwisowego w centrali alarmowej DSC 1550. Fabryczny kod serwisowy to zazwyczaj 1500, choć niektórzy sugerowali 1550 lub 5555, jednak najczęściej potwierdzono 1500 jako standardowy. Jeśli kod został zmieniony i jest niedostępny, możliwe jest przywrócenie ustawień fabrycznych poprzez odłączenie zasilania i zwarcie kołków EEPROM RESET (lub w przypadku braku kołków, zwarcie PGM1 z Z1), co resetuje centralę i przywraca fabryczne kody, ale wymaga ponownej konfiguracji systemu. W przypadku zatrzaśnięcia kodu instalatora dostęp do kodu może być utrudniony lub niemożliwy bez specjalistycznej wiedzy. Dyskutowano także o programowaniu central DSC 1550 z manipulatora szyfrowego oraz o możliwościach i konfiguracji wyjść PGM, które mogą być programowane na różne tryby pracy. Poruszono temat modemów do programowania central, wskazując na kompatybilność z modemami o prędkości 300 bodów i standardzie Bell-103, oraz wymieniono modele modemów sprawdzonych z oprogramowaniem DLS-3. Wskazano na dostępność instrukcji serwisowych i programów konfiguracyjnych, które mogą być pomocne w obsłudze i programowaniu central DSC. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące utworzenia dedykowanego forum dla systemów alarmowych oraz uwagi o różnicach między systemami stacjonarnymi a mobilnymi. Poruszono kwestie monitoringu i powiadamiania telefonicznego, wyjaśniając zasady działania dialera cyfrowego i ograniczenia w wyłączaniu automatycznego powiadamiania po alarmie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA