logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX VL500. Stracil obraz, strzelił kondensator. Jak go naprawić?

CIPSTER 19 Kwi 2006 15:16 1035 4
REKLAMA
  • #1 2543863
    CIPSTER
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Szanowni grupowicze!

Miałem następujący problem z tym monitorem - coś "pstrykało" w środku po czym znikał obraz. Zazwyczaj obraz wracał gdy mocno uderzyłem w obudowę. Trwało to kilka miesięcy aż pewnego razu obraz zniknął, ale juz tłuczenie w obudowę nie pomagało. Po jakimś czasie włączyłem monitor ponownie, mając nadzieję, że się naprawił, ale po kilkunastu sekundach "pracy" wysadziło jakiś kondensator. Tak przeleżał w piwnicy kilka lat, ale naszło mnie, żeby go naprawić. Proszę o wskazówki co mogło paść oraz ewentualnie schemat lub przynajmniej nazwę odpowiednika, bo schematu do VL500 nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
    CIPSTER
  • REKLAMA
  • #2 2543973
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Uszkodzony trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #3 2545469
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Witam to mozę być trafo albo zimne luty obok trafa to zależy czy pstrykało czy strzelało tak specyficznie jakby przeskok iskry. Może nie styka przewód WN przy kinolu? w jakiej gałęzi wywaliło ci ten kondensator ?? jakie tam było napiecie??
  • REKLAMA
  • #4 2546141
    CIPSTER
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tak, to było raczej jak iskra na pewno nie przekażnik. A co do kondensatora to sprawdzę i dam znać.

Pozdrawiam
    CIPSTER
REKLAMA