logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć plik .brd i .pho w KiCAD oraz generować kod wierceń?

AREK0882 19 Kwi 2006 15:44 2107 2
REKLAMA
  • #1 2543960
    AREK0882
    Poziom 16  
    Ocena: 137
    Witam od paru dni stałem się posiadaczem owego programu , z początku miałem problem z narysowaniem schematu ale po 40 minutach szukania sprawdzania pobibliotekach doszedłem co gdzie i jak szukać. Narysowałem schemat w edytorze schematów (EeSchema ) jest to
    prosty na poczatek schemacik od czegos trzeba zacząć ,żeby muc robic coś większego ponumerowałem elementy oraz opisałem ich wartości. .Następnie skojazyłem obudowy CvPCB (kojażenie obudów ielementów)z pliku PDF który jest załączony.I w tym miejścu moje prace
    staneły.I mam pare pytań
    1 - W jaki sposób aktualny schemat zmienić na widok ścierzek płytki
    drukowanej.
    Bo wyskakuje mi błąd pliku .brd nie znaleziono (do PCB new),LUB
    1a- W jaki sposób mozna utworzyć ten plik .brd bo w tej chwili nie moge
    dać sobie z tym rady:( .
    2 - W jaki sposób utworzyć plik .Pen Plik kodu wierceń ?.
    3 - W jaki sposób utworzyć plik .pho gerber plot i za co on odpowiada ?ALBO 4- czy ma ktoś może pomoc w języku polskim.
    Z góry dziekuje za wszelką pomoc.
    Arek
    Załączniki:
    • led 3.rar (10.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2550898
    AREK0882
    Poziom 16  
    Czyżby nikt nie był zainteresowany tym problemem. Dzisiaj doszedłem troszke dalej w tym programie tzn ,żeby elementy pojawiły się wogule w PCBnew trzeba zapisać netliste i liste elementów w Cvpcb , następnie otwierając PCBNEW wybieramy wczytaj netliste, i w tym momencie pojawią nam się elementy.Można oczywiście elementy poprzesuwać używając "G".Pokazują się połaczenia ale jak za daleko damy element to zrywa połączenie i do najblizszegi punktu prubuje się połaczyć.Jest taka opcja kompiluj.I chyba ale to tylko chyba wydaje mi się że jak w miare rozmieścimy elementy tak jak chcieli byśmy mieć je na płytce to w razie stracenia połączenia z poszczegulnym elementem ta opcja łaczy ponownie tak jak w schemacie. A rzeby skorzystać z modułu ręcznego lub ałtomatycznego rozmieszczenia elementów trzeba zrobić zarys krawędzi płytki .Doszedłem jak zrobić zarys płytki ale przy użyciu ałtorutera rozmieszcza ścierzki tak jak chce zresztą tak samo jest z rozmieszczeniem elementów (fajnie widac jak rozmieszcza elementy :) ).Zaczyna malować ścierzki lecz robi mi dwustronne może wie ktoś gdzie zmienić by robił jednostronne i jak robić przelotki. I tu narazie stanełem. .Prosze o pomoc.
  • #3 2554928
    AREK0882
    Poziom 16  
    Wiatam ponownie nikt nie odpowiada :( w jaki sposób zrobić druk jednostronny nie doszedłem ale to co udało mi się zrobić jest z załaczniku jest tam fajna opcja 3D.Jeżeli ktoś miał stycznośc z tym programem to niech pisze.Owszem udało się zrobić płytke :) ale ścieżki to trzeba raczej samemu robić bo tak to wychodzą cuda :).

Jakby ktoś miał pytania prosze pisać.
    Załączniki:
    • KICAD 3 ledv.rar (71.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA