logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mógł by mi ktoś pomóc z potencjometrem?(>???)

liteon 19 Kwi 2006 15:57 1416 6
REKLAMA
  • #1 2544006
    liteon
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam pytanko. Jest jakiś wzór na to żeby obliczyć sobie potrzebną wartość potencjometra, żeby go podłączyć np: z glośnikami??

Jest taki problem. mam sluchawki i chciałbym między nie a wzmacniacz podłączyć potencjometr, tak aby regulowal mi glośność na calej regulacji.
    Bo teraz mam tak jak podlącze potencjomet to w słuchawkach mam cicho, a wystarczy że go lekko rusze robi się głośno!

Jest jakiś wzór aby dobrać odpowiednie potencjometry i schemat jak je podłączać??? bardzo proszę o pomoć!!
    (>???) – ozdobnik ? [h]
  • REKLAMA
  • #2 2544096
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #3 2544153
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Być może potencjometr jest zepsuty, to taki objaw występuje. Mam słuchawki średnie 32 Ohm srednica głośniczka 2,5cm, i jest tam pot. 9K, oraz słuchawki zasłaniające całe ucho, też 32 Ohm ale już wiekszy głośniczek 3,5cm i pot. jest 2K.

Dobrać do mocy głośniczka pewnie jakoś się to oblicza.
  • REKLAMA
  • #4 2545616
    Piotrek15
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Daj potencjometr 10K myslę że będzie dobry.
  • #5 2545935
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    powinienes zwrocic tez uwage czy potencjometr jet liniowy czy logarytmiczny
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2546278
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    byc moze liteon ma potencjometr logarytniczny. według mnie daj potencjometr 10K. potencjometr ma 3 końcówki. Śroskową, czyli suwak łączysz z któryś skrajnych koncóweki podłączasz to do plusa wzmacniacza. drugą koncówke podłaczasz na słuchawki
    Załączniki:
    • Czy mógł by mi ktoś pomóc z potencjometrem?(>???) poten.GIF (1.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2546309
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    kt838a napisał:
    byc moze liteon ma potencjometr logarytniczny. według mnie daj potencjometr 10K. potencjometr ma 3 końcówki. Śroskową, czyli suwak łączysz z któryś skrajnych koncóweki podłączasz to do plusa wzmacniacza. drugą koncówke podłaczasz na słuchawki

I właśnie takie podłączenie może skutkować że nie ma regulacji w całym zakresie regulacji potencjometru. Proponuję inny układ przedstawiony na rys.
    Załączniki:
    • Czy mógł by mi ktoś pomóc z potencjometrem?(>???) pot.jpg (3.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i podłączenia potencjometru do regulacji głośności słuchawek podłączonych do wzmacniacza. Problemem jest brak płynnej regulacji głośności – przy podłączeniu potencjometru dźwięk jest bardzo cichy, a przy lekkim ruchu potencjometru nagle głośność rośnie. Wskazano, że może to wynikać z uszkodzenia potencjometru lub nieodpowiedniego doboru jego wartości i charakterystyki. Zalecane jest stosowanie potencjometru o wartości około 10 kΩ, z uwzględnieniem charakterystyki logarytmicznej, która lepiej odpowiada percepcji głośności. Podano również, że potencjometr ma trzy końcówki: suwak (środkowa) powinien być połączony z jedną z końcówek, a druga końcówka z głośnikami lub słuchawkami, jednak takie podłączenie może powodować ograniczenia w regulacji. Sugerowano alternatywne schematy podłączenia potencjometru, aby uzyskać pełny zakres regulacji. W przykładach podano potencjometry o wartościach 2 kΩ i 9 kΩ stosowane w słuchawkach o impedancji 32 Ω i różnej średnicy głośniczka. Wskazano, że dobór potencjometru powinien uwzględniać moc i impedancję głośnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA