logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie porty zablokować? Kazaa, dc++, bearshare, bittorrent.

MaxFm 19 Kwi 2006 18:47 2360 9
REKLAMA
  • #1 2544597
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Witam, mam pytanie odn. portow znanych programow tj: kazaa, dc++, bearshare, bittorrent bo mi ludzie troche przesadzaja i chciałem przyblokowac w godzinach szczytu:P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2544617
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    W tych programach można dowolnie zmieniać porty więc blokowanie nie ma sensu
  • #4 2544662
    MaxFm
    Poziom 22  
    to moze jakies inne rozwiazania zeby troche "przyciszyc" w/w programy ??
  • #5 2544692
    ViperSW
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    A podział neta jest przy pomocy routera czy serwerka??
  • REKLAMA
  • #6 2544729
    MaxFm
    Poziom 22  
    niestety narazie routera
  • REKLAMA
  • #7 2544815
    ViperSW
    Poziom 14  
    mhm... tu się kłaniają porty. Masz możliwość pod routerem blokowanie portów np?? Jaki to router??
  • #8 2544910
    Poozon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Blokowanie portów nic nie pomoże.
    Niektóre zasysacze p2p potrafią działać na porcie 80.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest serwer+linux+ipp2p

MikroTik też ma chyba ten pakiet.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 2545001
    ViperSW
    Poziom 14  
    Myślę że kolega Poozon ma rację bo w sumie zwyczajne ściąganie prawym zapisz jako (np MP3 z neta) już transfer zjada maxymalny z łącza. To nawet nie potrzeba porgramu do ściągania jak emule czy coś. Albo jeśli sieć jest mała i są to ludzie ok to można się z nimi ugadać i zainstalowac każdemu na kompie netlimitera jakiegoś i ustawić limit ssania i uploadu.
  • #10 2547136
    MaxFm
    Poziom 22  
    tzn. bedzie serw. ale z czasem, narazie zostanie router (di-524) ludzie to 6 os. młodziki (14-18 lat) i im raczej nie przegadasz ze nie wolno a uzywaja zazwyczaj kaazy. Netlimitera i tak zainstalowałem ale co madrzejszy to wie ze tam sie da przestawic. Wiem ze blok portów to nie wszystko ale zawsze to jakies ograniczenie, przynajmniej w godzinach szczytu (17-21)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy blokowania portów sieciowych używanych przez programy P2P takie jak Kazaa, DC++, Bearshare i BitTorrent w celu ograniczenia ich działania w godzinach szczytu. Uczestnicy wskazują, że blokowanie portów jest nieskuteczne, ponieważ większość tych aplikacji pozwala na dowolną zmianę portów, a niektóre mogą działać nawet na porcie 80. Proponowane rozwiązania to stosowanie serwera z systemem Linux i oprogramowaniem ipp2p lub urządzeń MikroTik z odpowiednimi pakietami do kontroli ruchu. W przypadku małej sieci domowej z routerem (model DI-524) można próbować ograniczać transfer za pomocą programów typu NetLimiter, jednak bardziej zaawansowani użytkownicy mogą je obejść. Ostatecznie rekomendowane jest wdrożenie serwera do zarządzania ruchem, gdyż blokowanie portów na routerze nie daje pełnej kontroli nad ruchem P2P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA