logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabespieczyć przed ściąganiem plików z internetu???

moskit87 03 Lut 2007 23:33 2967 21
REKLAMA
  • #1 3525303
    moskit87
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam pytanie takie mam internet z MultiMedia i udostępniam go przez swój komputer. Czy darady zrobić coś takiego żeby osoba której udostępniam internet nie mogła ściągać żadnych plików z netu ani z żadnych programów typu: eMule, DC++, itp....
    Tylko jakoś tak żeby na tamtym komputerze nie trzeba było nic instalować.

POMOCY ZA POMOC OFERUJE 10 PUNKTÓW
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3525391
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Całkowicie programów P2P nei wyeliminujesz. Można je conajwyżej ukrócić ograniczając liczbę połączeń dla danego IP w sieci oraz blokując wszystkie porty oprócz 80 (WWW) i portów potrzebnych do poczty ew. do innych wymaganych aplikacji.

Pozdrawiam
    adikbo

PS. Punktów masz mało więc je sobie zachowaj :)
  • #3 3525416
    moskit87
    Poziom 15  
    Ale gdzie to jest i jak to zrobić...???
  • #4 3525452
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Do poprawnego wywrozenia potrzeba fusow w postaci info na temat OS, sposobu podzialu lacza itp.

Calkowita blokada sciagania plikow z netu jest mozliwa przez blokade wszystkich portow, tylko co komu z takiego netu.
  • #5 3525491
    moskit87
    Poziom 15  
    co to są za programy ja na sieci się nieznam zabardzo
  • #6 3525559
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Opisz jak masz skonfigurowaną sieć, udostępnianie połączenia, jaki rodzaj internetu (neostrada, wifi, kablówka, etc) jakie systemy operacyjne, jaki rodzaj połączeń między komputerami itd.

Niestety szklane kule się zbiły, a fusy są mało wiarygodne.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #7 3525589
    moskit87
    Poziom 15  
    Sieć jest nieruaszna do momentu zainstalowanie systemu czyli standardowe (Windows XP Pro)
    Internet jest wzięty z kablówki w MultiMedia udostępniam połączenie przez windowsa wszedłem wpierw w Panel sterowania -> Połączenia sieciowe -> Właściwości połączenia z internetowego tam wszedłem na zakładkę zaawansowane i Udostępnianie połączenia internetowego.
  • Pomocny post
    #8 3526260
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    adikbo napisał:
    Całkowicie programów P2P nei wyeliminujesz. Można je conajwyżej ukrócić ograniczając liczbę połączeń dla danego IP w sieci oraz blokując wszystkie porty oprócz 80 (WWW) i portów potrzebnych do poczty ew. do innych wymaganych aplikacji.

Blokowanie portów nic nie da - prawie każde obecne P2P ma port 80 jako alternatywny dla transmisji jeśli nie działa standardowy.

Dodano po 3 [minuty]:

moskit87 napisał:
    udostępniam połączenie przez windowsa wszedłem wpierw w Panel sterowania -> Połączenia sieciowe -> Właściwości połączenia z internetowego tam wszedłem na zakładkę zaawansowane i Udostępnianie połączenia internetowego.

Udostępnianie budowane w Windows nie pozwala na ograniczenie czegokolwiek.

Częściowo można to ominąc używając dodatkowych programów np. Netlimiter, CFOS itp.
  • #9 3526271
    moskit87
    Poziom 15  
    Ok ja nie rozumiem za bardzo co kolega napisał darady to zrobić czy nie???
  • Pomocny post
    #10 3526364
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    W prosty sposób nie.

Łatwiej będzie porozumieć się z sąsiadem i ustawi w P2P sensowne ograniczenie ściągania, wysyłania i ilości sesji.

Ewentualnie możesz zamiast udostępniania zastosować serwer proxy np. darmowy Vsocks - tylko wtedy będzie działało niewiele więcej niż WWW.
  • #11 3526435
    moskit87
    Poziom 15  
    Ściongnołem VSOCKS Lighr V0.23a wchodze w Properties...
    I Wyskakuje mi to. Jak to trzeba skonfigurować.

Jak zabespieczyć przed ściąganiem plików z internetu???

Może mi kolega pomóc

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

POMOCY PILNE

Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

POMOCY PILNE
  • #12 3528090
    macos87
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    fajny program:)
    a nie lepiej na linksie postawić serwer i podzielić łącze np. ndswrapper. Albo router ovislink z appro i masz wszystko co Ci potrzeba graficznie obniżasz priorytet na p2p i www chodzi jak trzeba :)
  • REKLAMA
  • #13 3528422
    moskit87
    Poziom 15  
    macos87 napisał:
    fajny program:)
    a nie lepiej na linksie postawić serwer i podzielić łącze np. ndswrapper. Albo router ovislink z appro i masz wszystko co Ci potrzeba graficznie obniżasz priorytet na p2p i www chodzi jak trzeba :)

Sorki ale nie mam morzliwości postawienia serwera.
  • #14 3528994
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    po co udostepniac komus net i blokowac potem pewnie chodzi o oplate i zarazem wolne dzialanie kiedy sasiad korzysta z p2p no coz cos za cos .Rozwiazaniem moze byc serwer do tego wystarczy tani sprzet i bylo pewnie lepiej i uczciwiej uwazam i pytanie dlaczego nie ma mozliwosci postawienia serwera malo miejsca ?czy inne przyczyny
  • REKLAMA
  • #15 3529025
    moskit87
    Poziom 15  
    Nie miał bym gdzie go postawić mam 1 pokuj i kuchnie i łazienke wienc niemam gdzie.
    Potrzebuje tylko jak skonfigurować VSOCKS Lighr V0.23a.

Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

POMOCY PILNE
  • #16 3532355
    Alex Break
    Poziom 1  
    Poprostu kup router sprzętowy tak jak macos87 pisał. Nie będziesz musiał mieć włączonego swojego kompa, zeby na drugim był net. Zaoszczędzisz sobie wiele nerwów.
  • #17 3532545
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    albo jakis malutki komputerek. A co do pytań, to google naprawde nie gryzą. Podejrzewam ze musisz wybrać LAN i jako external DNS wpisac 194.204.152.34 ;)
    Ale tak naprawde windowsa mozna sobie w ... wsadzic. On nie nadaje sie do podzialu lacza.
  • #18 3533141
    moskit87
    Poziom 15  
    Ale ja nie chcem podzielić łącza chcem tylko żeby osoba której udostępniam internet nie mogła ściągać plików z internetu. Czyl z programów P2P. Inernetu też żeby niemukł ściągać tylko o to mi chodzi. Żadne dzieleni ani nic takiego blokada ściągania z netu jaki kolwiek sposub ma być niedostępne. OTO MI CHODZI!!!!!!!!!!

Dodano po 13 [minuty]:

Alex Break napisał:
    po prostu kup router sprzętowy tak jak macos87 pisał. Nie będziesz musiał mieć włączonego swojego komputera, zeby na drugim był net. Zaoszczędzisz sobie wiele nerwów.

Czyaj dokładnie posty. Mi nie chodzi o to żeby roździelać neta bo ja rozdzielam przez swojego kompa i tak ma być ale chcem żeby osoba kturej udostępniam neta niemoła sciągać plików z programów P2P i ze stron www. Tylko przeglądarka ma działać. OK rozumiesz tera o co chodzi.

Dodano po 2 [minuty]:

jaqbas2 napisał:
    albo jakis malutki komputerek. A co do pytań, to google naprawde nie gryzą. Podejrzewam ze musisz wybrać LAN i jako external DNS wpisac 194.204.152.34 ;)
    Ale tak naprawde windowsa mozna sobie w ... wsadzic. On nie nadaje sie do podzialu lacza.

I jezcze jeden co nieczyta dokładnie postu ja już programik mam podał mi go mbo tylko niemoge go skonfigurować.
  • #19 3533327
    wilku85
    Poziom 12  
    Uzyj Router firmy Draytek Vigor, tam znajdziesz opcje ktore cie interesuja (dzialaja bardzo dobrze tzn. blokuje co chcesz i kiedy chcesz) sam mam i naprawde super.
  • #20 3533704
    moskit87
    Poziom 15  
    A gdzie go moge dostać i ile on miejwięcej kosztuje
  • #22 3547598
    Goompas
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprobuj uzyc programu Netlimiter.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet kablowy MultiMedia udostępniany przez komputer z Windows XP Pro i chce zablokować możliwość pobierania plików z internetu, zwłaszcza przez programy P2P (eMule, DC++), bez instalowania oprogramowania na komputerze odbiorcy. W dyskusji wskazano, że całkowite zablokowanie P2P jest praktycznie niemożliwe, ponieważ programy te potrafią korzystać z portu 80, który jest standardowo otwarty dla WWW. Udostępnianie internetu przez Windows nie oferuje funkcji ograniczania transferu czy blokowania portów. Proponowano użycie dodatkowych narzędzi takich jak Netlimiter lub CFOS, jednak wymagają one instalacji. Alternatywnie sugerowano zastosowanie serwera proxy (np. darmowy Vsocks Light v0.23a), który ogranicza dostęp do internetu do wybranych usług, ale wymaga konfiguracji i nie jest prosty w obsłudze. Najbardziej rekomendowanym rozwiązaniem jest zakup sprzętowego routera z funkcjami kontroli ruchu i blokowania P2P, np. Draytek Vigor, który umożliwia graficzne zarządzanie priorytetami i blokadami. Użytkownik nie ma możliwości postawienia serwera ani instalacji oprogramowania na komputerze odbiorcy, dlatego sprzętowy router jest najpraktyczniejszą opcją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA