logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr lub zwrotnica. Szukam schematu, spisu części.

yakub0 19 Kwi 2006 20:37 2343 15
REKLAMA
  • #1 2545127
    yakub0
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    jak w temacie chciałbym aby mi ktoś pomógł a chodzi mi dokładnie o to że chce sobie zrobić filtr do subwoofer-a albo zwrotnice 3-drożna i potrzebuje jakiś schemat i najlepiej był by to spis części:) napewno ktoś z was ma filtr i jeśli by mu sie chciało to pospisywac i schemacik narysować to byłbym bardzo wdzięczny:) z góry thx wszystkim za odpowiedzi na mojego post-a

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • REKLAMA
  • #2 2547795
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    yakub0 napisał:
    chce sobei zrobic filtr do subwoofera albo zwrotnice 3drozna

he he, a do czego ma być ta zwrotnica? do subwoofera?
    podaj jakieś dane: głośnika, wzamcniacza, czy posiadasz jakieś kolumny,jaki metraż pomieszczenia, czym więcej danych, tym łatwiej udzielić porady
  • REKLAMA
  • #3 2551071
    yakub0
    Poziom 12  
    mam glosniczek o srednicy 30cm czyli 12'' impedancia 8ohm woofer max music 400w ale koles ile jest to 100watt i oznaczenie glosnika WF-1252 w tej chwili jest podlaczone do radia LASONIC( ale wkrotce zmieniam) w tej chwili skrzynia ma 150litrow z plyty mdf wylot ma srednice 7cm i 15 długosci koles w sklepie mi taka po jakis tam jego niby obliczeniach doradzil, chodzi mi filtr do subwoofera bo mam osobno jeszcze w pokoju 5 satelitek wysoko tonowych, i jak tez napisalem to jakas wzrotnice 3drozna . wzioze sie to oczywiscie z przerubka skrzyni jak i kupnem glosnika sredniotonowego i gwizdka
    prosze o szybka odpowiedz i skutecznosc 92 db
  • #4 2551583
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    150l ooooo ku****
  • #5 2551712
    przemo-lukas
    Słuchaj, ten głośnik to cholera wie co to jest, może ktoś bardziej skrupulatnie przejży net i ci podpowie. Ja radzę zapoznać się z tym tematem, wszystko wyczerpująco:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html
    Jeśli chodzi o zwrotnicę trójfrożną to podaj jakie masz głośniki bo ni zarazy nie wiem o co chodzi, poza tym że masz "5 satelitek", co to jest? kolumny od jakiegoś kina domowego? Jeśli tak, to po djabła te zwrotnice?
  • #6 2551757
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    w 150 litrów będziesz musiał mieć krótkie Bass Refleksy. No i impuls będziesz mial długości 24 milisekund. Będzie strasznie muliło.

Skok membrany będzie taki, ze cewka będzie prawdopodobnie przy większych mocach wychodziła z głosnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2551814
    przemo-lukas
    Tremolo napisał:
    No i impuls będziesz mial długości 24 milisekund.

3molo, znasz ten głośnik? Poświęciłem z 10 minut na szukanie i nigdzie nie mogłem go znaleźć. Skąd wiesz, że 24ms? Da radę to obliczyć, znając tylko wielkość głośnika b-r i paczki?
  • #8 2553070
    Tremolo
    Poziom 43  
    Wziąłem pod lupe parametry porównywalnego srednicą STX'a w przypadku NoNama albo Dibejsi może byc tylko gorzej nie ma się co szczegułów brać pod uwagę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 2554965
    yakub0
    Poziom 12  
    no ja tez nie umiem znaleść tego glosnika na necie;/;/ a co wy na takie rozwiązanie?? o oczywiście jeśli by dalej miała calość 150 l wtedy wychodziło by po 75 l, a do tego dodam ze mam 5 satelitek od kina domowego podłaczone pod drugie wyjscie na głosnik w tym radiu!
    Załączniki:
    • Filtr lub zwrotnica. Szukam schematu, spisu części. sub.JPG (6.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2555061
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    a my na to niemozliwe... BP sie robi w przypadku glosnikow o znanych parametrach. w przeciwnym razie zagra to gorzej niz sub z hipermarketu...
  • REKLAMA
  • #11 2557712
    yakub0
    Poziom 12  
    Caleb_ napisał:
    a my na to niemozliwe... BP sie robi w przypadku glosnikow o znanych parametrach. w przeciwnym razie zagra to gorzej niz sub z hipermarketu...

No to co mi zaproponujecie??
  • #12 2557793
    Caleb_
    Poziom 33  
    daj do 60 litrow zamknietej i mocno wytlum
  • #13 2563621
    yakub0
    Poziom 12  
    Caleb_ napisał:
    daj do 60 litrow zamknietej i mocno wytlum

ale jak dam do 60l i jak zamkne i dobrze wycisze to jak bedzie z basem?? jak bym kupil filtr dolno przepustowy??
  • #14 2564349
    Caleb_
    Poziom 33  
    nie, filtr aktywny jest niezbedny do prawidlowej pracy subwoofera. przy robieniu obudowy zadbaj, aby byla mozliwie szczelna - pod glosnik i terminal daj uszczelki okienne - to bardzo wazne.
  • #15 2565353
    yakub0
    Poziom 12  
    ale ja bym wolal sam bass z tego głosnika jak napisałem wsześniej ze mam 5 satelitek od kina domowego wiec dzwiek w glosniku jest chyba w sumie zbędny:) a pozaty brak mi srednich tonów a jakbym kupil ten filtr albo zwrotnice i ja zamontowal mowa o zwrotnicy 3-drożna i wtedy ten glosnik co mam do tego średniotonówka i gwizdeczek?
  • Pomocny post
    #16 2565497
    Tremolo
    Poziom 43  
    Poczytaj o częstotliwościach. Ściągnij programowy generator funkcji (generator tonów lub z www.elektroda.net/audio - ściagnij sygnały testowe.

Sygnały sinusoidalne

1. 20Hz
    2. 50Hz
    3. 100Hz
    4. 250Hz
    5. 500Hz

Puść w Winampie czy Foobarze i powiedz w którym miejscu ma być Cięcie

jak nie nauczysz się słownictwa technicznego to nie dowiemy się dokładnie o jaki Ci bas chodzi. Granice basu nie są ścisle okreslone 200Hz 300Hz 100Hz ... A Ty mowisz tylko bas.

Naucz się i załóż nowy temat. Zamykam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy filtru dolnoprzepustowego do subwoofera oraz zwrotnicy trójdrożnej wraz z prośbą o schemat i spis części. Użytkownik posiada głośnik niskotonowy o średnicy 30 cm (12"), impedancji 8 Ω, mocy muzycznej około 100 W (wg oznaczenia WF-1252), zamontowany w obudowie bass-reflex o pojemności 150 litrów z wylotem 7 cm na 15 cm długości. W pokoju są także 5 satelitek wysokotonowych z kina domowego, a użytkownik planuje dołożyć głośnik średniotonowy i tweetery, tworząc zwrotnicę trójdrożną. Wskazano, że obudowa o tak dużej pojemności i długości portu bass-reflex może powodować opóźnienia impulsu (~24 ms) i zniekształcenia basu, a także ryzyko uszkodzenia cewki przy większej mocy. Zalecane jest zmniejszenie objętości obudowy do około 60 litrów zamkniętej i dobre tłumienie, co poprawi kontrolę basu. Podkreślono konieczność stosowania aktywnego filtru dolnoprzepustowego dla subwoofera oraz szczelności obudowy (uszczelki pod głośnik i terminal). W kwestii zwrotnicy trójdrożnej brak jest szczegółów dotyczących parametrów głośników średniotonowego i wysokotonowego, co utrudnia przygotowanie schematu. Użytkownik został zachęcony do nauki podstaw akustyki i częstotliwości cięcia, a także do korzystania z programów generujących sygnały testowe w celu precyzyjnego określenia zakresów częstotliwości dla poszczególnych głośników. Ostatecznie dyskusja nie dostarczyła gotowego schematu ani listy części, lecz wskazała na potrzebę lepszego zdefiniowania parametrów i zastosowania aktywnego filtru oraz odpowiedniej konstrukcji obudowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA