logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASRock K7VT4A Pro - nie działa pierwszy kanał kontrolera IDE

adi87 20 Kwi 2006 14:53 1441 7
REKLAMA
  • #1 2547318
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam. Mój problem jest następujący: obojetnie co bym podłączył do pierwszego kanału kontrolera IDE na płycie to nic nie działa prawidłowo. w biosie wykrywa ale dalej jest już zonk... kiedy podłączyłem pod ten kanał twardy to w momencie kiedy powinien zabootowac windows system sie resetuje... i tak w kółko... natomiast gdy pod tym kanałem jest nagrywarka lub dvd to pod windowsem odczytuje tylko płyty audio ale w dosie odpale np instalke XP. Wina ramu to nie jest napewno bo mialem juz kilka kosci i zawsze bylo to samo... Myślałem ze to moze wina zasilacza bo mam 250wat... ale nie wiem niech sie wypowie ktoś kto sie zna... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2547669
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Zasilacz 250W.... ale jakiego producenta? Jaki model? Podaj dokładną konfigurację komputera. Zmierz miernikiem napięcia pod obciążeniem. Po podaniu tych informacji będzie nam łatwiej Ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 2547960
    adi87
    Poziom 18  
    zasilacz to codegen 250X1 w obudowie ATX-6013 tez codegena. co do kofiguracji... plyta jak w tytule, athlon 1200, geforce2Ti 64MB na DDRach, modem 56k, HDD WD400 40GB, CD-RW LG 52/32/52, RAM 256MB DDR400 firmy Hynix, bez FDD, a co do napiec to moga byc te z monitora w biosie?
  • #4 2549122
    Figi
    Poziom 37  
    NIE mogą być napięcia z monitora w BIOS-ie, liczą się tylko pomiary wykonane miernikiem. Biorąc pod uwagę producenta, cienko widzę ten zasilacz.
  • REKLAMA
  • #5 2550678
    adi87
    Poziom 18  
    Figi, myślisz ze zasilacz może byc winny nieprawidłowej pracy owego kontrolera? jak skombinuje miernik to sprawdze napiecia i napisze. Nasunął mi sie pomysl: mianowicie moglbym wziac plyte i wrzucic ja do innego kompa z mocniejszym zasilaczem i wtedy zobaczyc czy cos sie zmieni...
  • #6 2551618
    Figi
    Poziom 37  
    To chyba lepszym pomysłem byłoby pożyczenie samego zasilacza i wmontowania do siebie. Tak czy owak pomiary napięć ię przydadzą.
    Nie masz przypadkiem na płycie napuchniętych kondensatorów? Zmieniałeś taśmy IDE?
  • REKLAMA
  • #7 2552098
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jest jeszcze metoda uruchomienia XPE cd-romu ( by PE Builder)
    ten program testuje wszystkie PNP i podaje na końcu logi z tych testów.
    taką teorią poczęstował mnie serwisant na moje biadolenie o awarii kanału secondary IDE.
    robie cd-rom i sprawdzę czy to tak działa.
    na końcu opiszę wyniki.

P.S.
    - cd-rom xpe nic nie wykrył na tej uszkodzonej płycie.
    -być może że ten program wykrywa tylko połaczenia w rejestrach a nie poziom fizyczny.

za to XPE ładnie wykrywa przerwy w notebooku na płycie głownej, testowano na dwóch egzemplarzach, wykrywalność 100%,
    chociaż ilość próbek znikoma.
  • #8 2552984
    adi87
    Poziom 18  
    No albo pożyczenie zasilacza:) kondensatory sa ok, zreszta plyta jest nowa a z tasmami kombinowalem i nic, i ze zworkami tez probowalem na cable select i nic nie dalo. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieprawidłowego działania pierwszego kanału kontrolera IDE na płycie ASRock K7VT4A Pro. BIOS wykrywa podłączone urządzenia, jednak system Windows nie bootuje z dysku twardego podłączonego do tego kanału, powodując ciągłe resetowanie się systemu. Podłączone napędy optyczne odczytują jedynie płyty audio w Windows, natomiast instalacja systemu XP działa w DOS. Wykluczono wadę pamięci RAM oraz uszkodzenie taśm IDE i błędne ustawienia zworki (cable select). Podejrzewany jest zasilacz Codegen 250X1 o mocy 250W, który może nie dostarczać stabilnych napięć pod obciążeniem. Zalecane jest zmierzenie napięć miernikiem pod obciążeniem oraz ewentualna wymiana lub test płyty z innym zasilaczem. Kondensatory na płycie są w dobrym stanie. Dodatkowo zaproponowano użycie narzędzia XPE CD-ROM (PE Builder) do diagnostyki PnP i rejestrów urządzeń, które jednak nie wykryło problemów na uszkodzonym kanale IDE.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA