logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6030 po praniu w pralce - jak uratować telefon?

Jacek Eltronix 20 Kwi 2006 15:41 1155 7
REKLAMA
  • #1 2547470
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    witam,
    dostałem do roboty 6030,która długo pływała w pralce.
    wrzuciłem ja do wanienki ultradzwiekowej,potem wygrzałem-nic,znowu wanienka,wygrzanie i nic.robiłem tak kilka razy i bez rezultatu.
    telefon się nie włacza,nie reaguje.
    szukąłem na elce,ale nikt nie poruszał takiego przypadku.
    będę wdzieczny za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2547719
    kilupl
    Poziom 17  
    Sprawdzałeś baterie? Moze to przez nią - jeżeli się długo kompała to pewnie nie jest za dobra... Co sie dzieje jak podlaczysz do boxa i go zczytasz (check i info - pod UFS)?
  • REKLAMA
  • #3 2547921
    BudzewoHB
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    mam taki pomysl ... sprobuj podlaczyc pod zasilacz serwisowy, bedziesz mial pokazane przy wlaczaniu telefonu jaki prad plynie, jezeli jakis duzy wtedy wiadomo ze gdzies jest jeszcze zwarcie...
  • #4 2548131
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Sprawdź baterie. Wygrzej płytę + topnik ale uważaj na klejone układy. Spróbuj ją zczytać np. Tornadem i pokaż nam co się wyświetla. Próbowałeś flashować?

pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 2548218
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2548282
    kilupl
    Poziom 17  
    Pisze przeciez ze wygrzewal kilkukrotnie plyte. Ja napisalem zeby sprawdzil baterie i zczytal boxem... Wiec poczekajmy na jego odzew.
  • #7 2548595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2550612
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    wymiana baterii to pierwsze,co zrobiłem po wanience i wygrzaniu.
    bez reakcji.
    pod boxem nie ma kontaktu z telefonu z kompem-pewnie przepalone od zalania złącza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 6030 uległ zalaniu i długotrwałemu działaniu w pralce, po czym nie włącza się i nie reaguje. Próby ratowania obejmowały kilkukrotne wygrzewanie płyty głównej oraz czyszczenie w wanience ultradźwiękowej, jednak bez efektu. Wymieniono baterię, która nie była przyczyną problemu. Podłączenie telefonu do boxa serwisowego nie nawiązuje komunikacji z komputerem, co sugeruje uszkodzenie lub przepalenie złączy spowodowane zalaniem. Proponowano sprawdzenie prądu pobieranego przy zasilaniu serwisowym w celu wykrycia zwarć oraz próbę odczytu danych za pomocą programatora Tornado. Brak reakcji telefonu wskazuje na poważne uszkodzenia płyty lub elementów elektronicznych, które nie zostały naprawione przez wygrzewanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA