logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6030 po zalaniu. Włącza się ale nic nie wyświetla.

jarkem 06 Lip 2006 14:41 1631 5
REKLAMA
  • #1 2796265
    jarkem
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam! problem jak w temacie. Otrzymałem Nokię po zalaniu napojem :-) jest już przemyta denaturatem, bateria sprawna. Po uruchomieniu włącza się podświetlanie i po paru sekundach gaśnie. Obiaw taki jak w sprawnej Nokii, ale oczywiście tutaj nic nie wyświetla na LCD... Po pewnym czasie jak sam wyłączy LCD, widać że próbuje parokrotnie coś robić, bo można zauważyć lekkie posiwtlanie wyświetlacza. Potem się wyłącza i ponownie mozna uruchomić... Sprawdziłem napiecia wg schematu serwisowego... Jest tylko VIO i na chwilę VR2... Reszta, tzn. VCORE, VR1, VR3, VR4, VR5, VANA, VFLASH1 i VSIM - brak... Może ma ktoś jakiś pomysł... Problem inny niż zazwyczaj po zalaniu, bo podświetlanie działa... Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 2796346
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Denaturat??
    Najpierw kąpiel w wannie ultradźwiękowej + Cleanser IPA. Można też polać Cleanserem i szorować szczoteczką do zębów.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #3 2796521
    gainergsm
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    a spróbój podstawić wyświetlacz,możę nawalił po zalaniu,w graj nowego softa,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2798457
    jarkem
    Poziom 16  
    Witam! Mówicie, że denaturat to lipa... Sygerowałem się innymi postami... Spróbuję tym Cleanser IPA, ale nie wiem czy go zdobęde u mnie... A jeśli chodzi o LCD, to juz zamieniałem z innym i ten sam efekt jest... Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie...
    PS. Wczoraj jeszcze trochę mierzyłem tych napięć, no i w końcu doszedłem, że jednak napięcie VCore pojawia się na chwilę po włączeniu, ale po chwili już go brak... Dziś jeszcze popatrze...
  • REKLAMA
  • #5 2801653
    jarkem
    Poziom 16  
    Witam! A więc udało mi się zdobyć Cleanser IPA... Przemyłem pare razy elektronikę, ale nie stosowałem wanny ultradźwiękowej bo do takowej nie mam dostępu... Efekt ciągle ten sam, czyli tylko wyświetlacz startuje... Teraz się zastanawiam czy próbować jeszcze zdobyć tą wanne, czy już myśleć o nowym sofcie... z tym może być większy problem, bo za bardzo się nie orientuję - jaki sprzęt i wersję softu... Na forach pojawia się w takim przypadku temat Tornado, ale to chyba drogi wydatek... Pewnie nie da się tak jak w siemensach - kabelek serwisowy, soft i ok... Poszukam, może coś znajde na ten temat... Pozdrawiam...
  • #6 3065324
    jarkem
    Poziom 16  
    Telefon nie dało się uratować... uszkodziły się ściezki pod procesorem... naprawa nie opłacalna... Temat zamykam...
REKLAMA