logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia w prawej słuchawce Technics SL-XP240 - jak zlokalizować usterkę?

szydxx 20 Kwi 2006 22:21 1488 9
REKLAMA
  • #1 2549215
    szydxx
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

posiadam problem z wymienionym w temacie sprzętem, mianowicie podczas słuchania płyt w prawej słuchawce słychac charakterystyczny cichy szum który troszke przeszkadza, natomiast gdy włączy się buforowanie antywstrząsowe nie tylko słychać w prawym kanale ten szum ale także charakterystyczne piszczenie, dzieje się tak tylko przy słuchaniu z wyjscia słuchawek, w wyjsciu liniowym nie słychać żadnych zakłóceń,

pytanie: gdzie dokładnie szukać usterki ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2552027
    szydxx
    Poziom 10  
    oj widze, że mało rad w tym temacie :)
  • REKLAMA
  • #3 2552088
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    prześledź tor audio od wyjścia słuchawkowego - od tego zacznij bo co tu wiecej radzić :) masz drugi kanał sprawny wiec na nim sie wzoruj
  • #4 2553028
    szydxx
    Poziom 10  
    będę coś kombinował, myślałem nad tym ale nie byłem do konca pewny, ale zobaczymy
  • REKLAMA
  • #5 2556624
    Termitx
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    A po czym nastąpiła ta usterka? Spadł Ci discman lub tak nagle z dnia na dzien sie zaczęło?
  • REKLAMA
  • #6 2558035
    szydxx
    Poziom 10  
    nagle może nie - powiedzmy, że z czasem nasilał się szum na prawym kanale z dnia na dzien coraz silniejszy, mam już schemat to moze cos uda się wykombinować :)
  • #7 2559861
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    Jak pamiętam jest to druk dwustronny ,często przerywają przelotki bądź same ścieżki węglowe.Możliwe że gdzieś wyciekł elektrolit i stąd przerwy na druku.
  • #8 2560501
    szydxx
    Poziom 10  
    wydaje mi się że to nie jest aż tak skomplikowana sprawa - to musi być proste, dodam, że przy całkowicie wyciszonym potencjometrze głośności lekki szum w prawej słuchawce, a po włączeniu bufora lekki pisk nadal jest słyszalny, zamieszczam w załączniku dośc spory plik ze schematem urządzenia i proszę o radę wspartą schematem, schemat jest wyciągnięty z service manuala ściągniętego z elektrody.pl

aha śledziłem tor audio prawego kanału i wydaje się też być w porządku

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • sl-xp240_schematic.rar (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2560798
    Termitx
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Ja na sam początek sprawdziłbym dokładnie luty na całym wadliwym kanale szczególnie przy potencjometrze i tam gdzie są łączenia z masą.
    Jeśli słysysz takie szumy i piski jest to podobne do problemu z przerwaną masą, Sprawdz a najlepej dla pewności przelutuj na nowo gniazdo słuchawkowe z discmena (możliwe zimne luty bo jednak gniazdo jest narażone na ciągłą prace a skoro mówisz ze wyjście liniowe jest ok czyli sam kanał jest dobry problem tkwi w ostatniej cześci regulacji wzmocnienia)
    Pozdrawiam
  • #10 2560913
    szydxx
    Poziom 10  
    ok dziękuje za cenna wskazówkę :)

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

wejście przelutowane, potencjometr tez jest poprawiony - bez zmian, wydaje mi sie że coś jest uszkodzone w układzie wzmacniającym albo w układzie oznaczonym jako muting, czy to jest możliwe ??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej zakłóceń w prawej słuchawce odtwarzacza Technics SL-XP240 opisano problem cichego szumu oraz piszczenia pojawiającego się przy włączonym buforowaniu antywstrząsowym, występującego wyłącznie na wyjściu słuchawkowym, podczas gdy wyjście liniowe pozostaje wolne od zakłóceń. Sugerowano rozpoczęcie diagnostyki od toru audio prawego kanału, porównując go z lewym, sprawnym kanałem. Wskazano na możliwość uszkodzeń mechanicznych lub elektrycznych, takich jak przerwane przelotki lub ścieżki węglowe na dwustronnej płytce drukowanej, a także wyciek elektrolitu mogący powodować przerwy w obwodach. Zalecano dokładne sprawdzenie i przelutowanie połączeń lutowanych, zwłaszcza przy potencjometrze głośności oraz gnieździe słuchawkowym, które jest narażone na zużycie. Po wymianie lutów problem pozostał, co sugeruje uszkodzenie układu wzmacniającego lub układu mutingu. Schemat urządzenia został udostępniony w celu wsparcia diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA