logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL-B210 - brak dźwięku z prawego kanału, co sprawdzić?

demo-DTC 24 Mar 2008 13:07 2671 11
REKLAMA
  • #1 4947762
    demo-DTC
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie

Posiadam gramofon Technics SL-B210 z wkładką Technics P-24. Jakiś czas temu, pojawił się znaczny problem z jego wyjściem - z prawego kanału do pre-ampa nie płynie dźwięk. Gdy dotykam prawego wyjścia gramofonu (na złączu) w głośnikach pojawia się sprzężenie/buczenie, więc wnioskuję, że z połączeniem preampa i z kablem problemu raczej nie ma.

Co może być przyczyną usterki?
  • REKLAMA
  • #2 4947775
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Przeniosłem z: Audio.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 4947974
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    A sprawdziłeś tor audio w gramofonie? Złącza dotykałeś więc mniemam że rozkręciłeś gramofon - czy też tylko dotykałeś pinu na wtyku kabla do gramofonu?! Jeśli tylko to - to możesz mieć po prostu uszkodzone gniazdo wyjściowe z adaptera - w końcu może się skrzywić styk sprężynujący i brak przejścia - trzeba sprawdzić na płycie elektroniki. Najprostsze wyjaśnienia często są słuszne. Jeśli to nie to - sprawdź tor audio w gramofonie
  • REKLAMA
  • #4 4948058
    demo-DTC
    Poziom 11  
    Nie rozkręcałem go jeszcze. Jedynie dotykałem końcówki chincha na wyjściu. Zbadałem go jeszcze raz i jednak jest jakiś tam dźwięk na wyjściu, ale w porównaniu do głośności i jakości z kanału lewego, tego dźwięku wogóle nie słychać....

Czy może być to wina wkładki lub igły?
  • Pomocny post
    #5 4948779
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Może, ale niekoniecznie. Najprościej rozkręcić gramofon i przelutować wejścia audio ze wzmacniacza wkładki pomiędzy sobą, jeśli usterka bez zmian to uszkodzony jest tor audio, jeśli się przeniesie na drugi kanał - to wkładka lub jej podłączenie. I to tyle jeśli chodzi o diagnozę. Reszta w Twoich rękach.
  • REKLAMA
  • #6 4961315
    demo-DTC
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak to opisałeś i problem pozostał bez zmian. Więc występuje problem z torem audio. Jakie w tym momencie powinienem podjąć działania? Bo wciąż nie pracuje jeden kanał
  • #7 4962684
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    A kable sprawdzales? Mi sie wydaje ze to wina kabla, bo nie raz sie z tym spotkalem:) Gramofonow trzaskam bardzo czso i 95% napraw to wymiana kabli
  • #8 4964728
    demo-DTC
    Poziom 11  
    Ale kabla połączeniowego preamp <-> gramofon? Jeśli tak to wykluczona awaria ze strony kabla - sprawdzałem nie raz :)
  • #9 4964836
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    1 -A jak się zachowuje gdy dotykasz igły?
    2 - jak po zdjęciu igły i dotykaniu przewodu (gniazda) L i P igły

to da jakąś odpowiedź gdzie szukać
  • REKLAMA
  • #10 4965892
    demo-DTC
    Poziom 11  
    Otóż sprawa wygląda następująco:

- gdy dotykam igły, charakterystyczny "puk" pojawia się tylko na lewym głośniku - prawy milczy

- dotykać podłączenia wkładki nie mogę, ze względu na zamkniętą budowę głowicy, ale gdy wyciągam wkładkę i wkładam ją nie całkowicie (na pół gwizdka), równomierne sprzężenie pojawia się w obu głośnikach (oba niskotonowce drgają tak samo)
  • Pomocny post
    #11 4966009
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Warto by było jednak pokusić się o sprawdzenie sygnału zaraz za wkładką, dla pewności, ale to wygląda na uszkodzoną igłę /wkładkę.
  • Pomocny post
    #12 4967558
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Do dobrze, mam chwilę więc napiszę kilka słów - jeśli przelutowałeś poprawnie wejścia z igły i usterka się nie przeniosła - to masz problem nie z wkładką a z torem audio - ale teraz nie zgadza się twoja kolejna odpowiedź, że gdy masz wkładkę nie do końca włożoną to wzbudzają się oba kanały - tak czy inaczej w chwili obecnej zdaje się być niewiarygodny test pierwszy - może, nie te kable przelutowałeś na wejściach audio. Nie pozostaje mi nic innego jak postawić na wkładkę - jeśli masz skąd taką choć na chwilę dostać to wymień i sprawdź. Możesz też odłączyć wkładkę, znów rozebrać gramofon, nastawić na duże wzmocnienie i dotknąć palcem wejść audio, wpierw lewego, potem prawego kanału - jeśli tory są sprawne to usłyszysz buczenie z odpowiedniego kanału. Jeśli tak - to na pewno wkładka do wymiany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Gramofon Technics SL-B210 z wkładką Technics P-24 ma problem z brakiem dźwięku w prawym kanale wyjścia audio do pre-ampa. Dotykanie prawego wyjścia powoduje sprzężenie, co wskazuje na poprawne połączenie kabla i pre-ampa. Podejrzewano uszkodzenie gniazda wyjściowego lub toru audio wewnątrz gramofonu. Testy polegające na przelutowaniu wejść audio wkładki wykazały, że usterka nie przenosi się na drugi kanał, co wskazuje na problem w torze audio gramofonu, a nie we wkładce. Dotykanie igły generuje dźwięk tylko w lewym kanale, a częściowe wsunięcie wkładki powoduje sprzężenie w obu kanałach, co sugeruje możliwe uszkodzenie wkładki lub jej połączenia. Zalecane jest sprawdzenie sygnału bezpośrednio za wkładką oraz testowanie wejść audio na płycie gramofonu poprzez dotyk palcem, aby potwierdzić sprawność toru audio. W przypadku sprawnego toru audio problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonej wkładce lub igle. Wymiana wkładki na sprawną jest rekomendowana do ostatecznej diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA