Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak oszacowac/ pomierzyc moc transformatora?

procekkk 21 Apr 2006 21:35 1448 11
    procekkk
    Level 24  
    Posiadam transformator ktory ma wiele (8-10 kabli na wyjsciu) odczepow jednym z nich jest napiecie ktore uzywam do zasilania wzmacniacza 2x25V. Chcialbym dowiedziec sie jaka ma moc na odczepach ktore uzywam.

Pozdr. Procekkk
    matidanko6
    Level 27  
    procekkk wrote:
    Posiadam transformator ktory ma wiele (8-10 kabli na wyjsciu) odczepow jednym z nich jest napiecie ktore uzywam do zasilania wzmacniacza 2x25V. Chcialbym dowiedziec sie jaka ma moc na odczepach ktore uzywam.

Pozdr. Procekkk

nie znam wzamacniacza którego moc zapisywało by się w voltach [V]
    moc wzmacniacza zapisuj i podaje się w watach [W]
    a moc możęsz obliczyć na podstawie wzorów i danych jakie pomierzysz na odczepach z transformatora
    zbigniew tomczak
    Level 23  
    najprościej--zastosuj Prawo Ohma--P=U razy I

napięcie masz 25V--może jest bezpiecznik w obwodzie-odczytaj wartość i podstaw do Prawa Ohma--jeżeli nie to musisz pomierzyć prąd w jednym obwodzie 25V...dodać 2 obwody i będziesz miał MOC--przyblirzoną--prosta metoda ale mało dokładna.....

pozdrawiam******
    jacobsek
    Level 22  
    Moc trafa masz podaną w symbolu,napisz symbol tego trafa które masz
    Preskaler
    Level 39  
    Transformator to jak każda maszyna elektryczna może dawać różne moce w różnych warunkach. Zależy to od chłodzenia, czasu pracy, procent przekroczenia mocy nominalnej itp. Tak więc z prawa Ohma trudno to obiektywnie policzyć. Jednym słowem - nie da się! No może trochę przesadziłem bo się da tylko, że jest to kłopotliwe. Trzeba zmontować do transformatora sztuczne obciążenie z regulacją mocy pobieranej, zamontowć amperomierz i woltomierz, sporządzić tabelkę i mierzyć czas pracy transformatora oraz kontrolować jego temperaturę. Graniczna temperatura to 60 st. Celsjusza i nie wolno jej przekroczyć! temperatura ta powinna być maksymalną przy ciągłej pracy transformatora. Innym sposobem określenia mocy transformatora jest pomiar jego "okna magnetycznego" tj. pole powierzchni przekroju rdzenia (środkowego w tr. płaszczowym). Z tego można policzyć jego moc ale też zależy to od rodzaju transformatora. Są różne wzory na różne typy traf.
    procekkk
    Level 24  
    Zle mnie zrozumieliscie :-) pewnie dlatego ze zle zprecyzowalem pytanie, przepraszam. O tym ze mam do tego podlazyny wzmacniacz to jedynie byla taka wzmianka.
    Wzmacniacz jest samorobka.
    To ze moge se watomierzem zmierzyc moc podczas pracy - to wiem, ale jest to pomiar dynamiczny.
    Trafo jest z odzysku z jakiegos spalonego kina domowego (microstar czy medion juz nie pamietam). Na tylnej scianie tego kina bylo napisane "MAX 300W".
    Na trafie nie ma opisu jakie napiecia wyjsciowe jakiem naterzeniem moga byc obiazone.
    Zrobilem zdjecie oznaczen tego trafa (zdjecie ponizej).
    Moze ktos potrafi odczytac z tego moc na tym napieciu :)

Pozdr. Procekkk
    Preskaler
    Level 39  
    Przekrój kolumny środkowej jest potrzebny!
    jacobsek
    Level 22  
    Tak,w tym przypadku to ratuje tylko podać faktycznie przekrój kolumny a wtedy już łatwo określić moc,spróbuj zmierzyć i podać orientacyjnie ile na ile ma środkowa kolumna.
    Preskaler
    Level 39  
    Nie są to dokładnie te wymiary, o które chodzi ale w przybliżeniu ten transformator będzie miał moc ok 25 W. Trzeba pomierzyć na jakim rdzeniu(rozmiar) są nawinięte uzwojenia trafa. Jeden rozmiar to 59 mm ale drugiego nie ma!
    procekkk
    Level 24  
    Z pomiarow mocy wszylo mi jakies 140-150W
    choc bardzo mozliwe ze jest to falszywy wynik
    Mialem polaczene 2 rakie trafa i na wyjsciu na glosniku na 1khz dalo 150W a potem na 100Hz 185W na 8R, sprawnosc to ok 60% czyli wychodzi jakies 310W z 2 traff, na jedno trafo wychodzi jakeis 150W , dobrze mysle ?
    Teraz mam polaczone 3 trafa to wyciaga 200W @ 100Hz to max wzmacniacza.

Pozdr. Procekkk