logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Gracja PDG 585C - ciągłe pobieranie wody po czyszczeniu sitka

jonbob 22 Kwi 2006 09:39 5944 28
REKLAMA
  • #1 2553371
    jonbob
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    wczoraj robiłem porządki w łazience odsuwałem pralke i przy okazji
    wyczysciłem sitko z tyłu pralki tam gdzie sie przykręca wąż z zimną wodą.
    no i dzisiaj żona włącza pralke i mówi że dzieją sie dziwni rzeczy.

włącza pralke a ta pobiera ciągle wode że się przelewa. nawet jak wyłączy pralke wyłącznikiem to wciąż nabiera wody.
    przy praniu zasadniczym woda wlatuje do dwóch komór a powinna tylko
    do jednej

czy to możliwe że od przesunięcia pralki mogłem cos uszkodzić.

bardzo proszę o pomoc - co mam robić
  • REKLAMA
  • #2 2553434
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Przy ruszaniu sitka zanieczyszczenia dostały się do elektrozaworu powodując jego zablokowanie w pozycji "otwarty". Znając Grację jest tam elektrozawór włoski nierozbieralny. Należy udać się do sklepu i kupić nowy. Jak krzykniesz sprzedawcy o "elektrozawór do Gracji" to na pewno sprzeda Ci ten właściwy :D Pralka swego czasu popularna w Polsce. I nawet dzisiaj jeszcze dużo ludzi ją posiada :? :|
  • #3 2553491
    jonbob
    Poziom 19  
    ile może kosztować taki elektrozawór ?
    i czy to trzeba wymienić całość czy tylko któryś z tych małych elektrozaworków?
  • REKLAMA
  • #4 2553534
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    jonbob napisał:
    ile może kosztować taki elektrozawór ?
    i czy to trzeba wymienić całość czy tylko któryś z tych małych elektrozaworków?

Cały!!!!!! około 35pln
  • Pomocny post
    #5 2553707
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Przy elektrozaworach produkcji polskiej czyli rozbieralnych, można wymienic tylko sprezynki wewnątrz elektrozaworu i wszystko działa cacy.Wymiana dotyczy wszyskich trzech zaworów.
  • #6 2553778
    jonbob
    Poziom 19  
    dzięki już wszystko jest ok .przynajmiej tak mi się wydaje.
    przeczyściłem zawory ,były pozatykane gumki.
    tylko żona jeszcze coś mówi że woda na praniu zasadniczym wlatuje do
    komory od prania wstępnego i nie zabiera proszku

wiecie oco chodzi?
  • #7 2553847
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Pomieszałeś kabelki.

:arrow: staszekf
    A te sprężynki ma wziąć z długopisów :D
  • #8 2553895
    jonbob
    Poziom 19  
    nierozumiem co napisałeś
  • #9 2553930
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1709
    Pisze kol.zayzayer ze zamieszales z kabelkami.
    I tego sie trzymaj.
  • #10 2554023
    jonbob
    Poziom 19  
    załączam fotke połączeń. może ktoś będzie wiedział czy to dobrze jest połączone
    Załączniki:
    • Pralka Gracja PDG 585C - ciągłe pobieranie wody po czyszczeniu sitka Obraz 002.jpg (96.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2554056
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Opisz który wąż do jakiej przegródki prowadzi. Ty widzisz pralkę, a my nie. I chyba nie myślisz, że my z głów robimy sobie śmietniki zapamiętując takie pierd.ły.
  • #12 2554069
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    Fioletowy i brązowy odwrotnie, o ile mnie pamięć nie myli.
  • #13 2554093
    jonbob
    Poziom 19  
    czy taka fotka może być
    Załączniki:
    • Pralka Gracja PDG 585C - ciągłe pobieranie wody po czyszczeniu sitka Obraz.jpg (46.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2554154
    eeban
    Specjalista AGD
    Brązowy z z fioletowym
  • #15 2555889
    jonbob
    Poziom 19  
    a tak na poważnie to jakie wreszcie te kolory?
    Kol. rumpel wyżej napisał fioletowy i brązowy odwrotnie.
  • Pomocny post
    #16 2555922
    eeban
    Specjalista AGD
    napisałem ci wyżej żle ale już poprawiłem
  • #17 2556321
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Qrde facet :!: Na wstępnym ma lecieć tylko przez lewą, na zasadnicznym i płukaniu wahadłowym przez lewą i prawą jednocześnie wraz z poborem ciepłej wody (wynalazek Polara -pobór ciepłej wody na płukaniu wahadłowym). Przy płukaniu ma lecieć tylko przez lewą tak jak na wstępnym a przy apreturze przez lewą i środkową :wink: Już kiedyś ktoś napisał na tym forum odnośnie podłączania zaworów, że "prostsze może być tylko założenie paska klinowego" :)
  • #18 4137213
    agent2107
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prosze mi wybaczyc, ale jestescie dla mnie ostatnią deską ratunku, bo jak nie to musze wywalic ze 1400 na nową pralkę. Jest taki problem, zaznaczam ze ja nie piore to moze bede mylne spostrzezenia, ale zauwazyłem, że:
    1/ pralka cały czas pobier a wode, raz zakręci bebenem i znowu pobier a ta dotychczas pobrana ucieka
    2/ woda , która jest w pralce w momencie wyłaczenia z sieci tez ucieka i nic nie zostaje w środku komory piorącej
    3/ na praniu zasadniczym woda przechodzi przez szufl;adke z praniem zasadniczym ale rowniez i wstepnym

Wyczytałem wczesniej ze moze to nie koniecznie musi byc programator, prosze o jakies instrukcje.
    Ja jestem laikiem ale lewych rak nie mam, prosze was koledzy o pomoc. Z powazaniem Slawek
  • #19 4137260
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Efekt zassania - masz wąż odpływowy zbyt nisko, względnie wsadzony do kratki ściekowej, względnie podłączony odpływ do pionu bez odpowietrzenia...itd. Zawieś wąż odpływowy na wannie lub umywalce i będzie OK :D
  • #20 4137307
    agent2107
    Poziom 11  
    nares napisał:
    Efekt zassania - masz wąż odpływowy zbyt nisko, względnie wsadzony do kratki ściekowej, względnie podłączony odpływ do pionu bez odpowietrzenia...itd. Zawieś wąż odpływowy na wannie lub umywalce i będzie OK :D

wykluczone, waz jest tam gdzie był zawsze na odpowiedniej wysokości
  • #21 4137342
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    To na jakiej zasadzie, woda ucieka Ci z wyłączonej pralki ?????
  • REKLAMA
  • #22 4138308
    agent2107
    Poziom 11  
    nares napisał:
    To na jakiej zasadzie, woda ucieka Ci z wyłączonej pralki ?????

WITAM. Normalnie np. włącze w trakcie prania, to woda powinna zostac w srodku bebna a ona spływa wezem odpływowym do sciekow.
  • #23 4138351
    staszekf
    Poziom 33  
    Z tyłu na bębnie pralki znajduje się komora hydrostatu (plastikowa falka do której dochodzi wężyk ) wymontuj ją ze zbiornika i po oczyszczeniu wklej z powrotem powinno być OK. Pozdrawiam.
  • #24 4139764
    agent2107
    Poziom 11  
    staszekf napisał:
    Z tyłu na bębnie pralki znajduje się komora hydrostatu (plastikowa falka do której dochodzi wężyk ) wymontuj ją ze zbiornika i po oczyszczeniu wklej z powrotem powinno być OK. Pozdrawiam.

Help me.
    Zrobiłem to co napisałes , było tam troche kamienia ale to nic nie pomogło. A moze to ten elektrozawór, ja nie wiem ale moze ktos ma wiecej doswiadczenia. Teraz sam patrzyłem top ta pralka jednoczesnie pobiera na praniu zasadniczym na przykład i jednoczesnie woda ucieka wezem spustowym do scieku. jak wyłącze pralkę to woda tez sama powoli spływa do scieku. Poza tym jeszcze musze sprawdzic bo gdzes cieknie mi na bebnie od lewej strony. Jesli ktos jest w stanie mi pomoc to bede wdzieczny.
  • #25 4139809
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Masz typowy lewar z powodu nieprawidłowego zamocowania węża. Koniec węża spustowego znajduje się niżej niż poziom wody w pralce i z tego powodu po wyłączeniu pralki woda dalej spływa. Za pobieranie wody odpowiada hydrostat i elektrozawory. I w tych miejscach szukaj usterki. Powodzenia
  • #26 4139825
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    agent2107 napisał:
    nares napisał:

wykluczone, waz jest tam gdzie był zawsze na odpowiedniej wysokości

Ale jestes uparty tu masz wszystko, czarno na białym!!!
  • #27 4139827
    agent2107
    Poziom 11  
    Zbych034 napisał:
    Masz typowy lewar z powodu nieprawidłowego zamocowania węża. Koniec węża spustowego znajduje się niżej niż poziom wody w pralce i z tego powodu po wyłączeniu pralki woda dalej spływa. Za pobieranie wody odpowiada hydrostat i elektrozawory. I w tych miejscach szukaj usterki. Powodzenia

Wąż jest na wysokości około 70 cm i tak było cały czas i nie wpływało na prace pralkii. Poza tym nie napisałem bo to wylewanie to nie jest praca pompy wypompowującej wode jest to proces samoczynny , pralka tak jak by przeciekała i nic nie zatrzymuje pobieranej wodyu w środku bebna po prostu ona z niego ciecze.
  • #28 4139915
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Jeżeli nabiera wody powyżej poziomu węża to woda przelewa się przez wąż spustowy. Jeżeli pobór wody występuje nawet po odłączeniu pralki od prądu to wymień wreszcie elektrozawory. Jak ustaje po odłączeniu prądu wyczyść układ hydrostatu (polecam przycisk SZUKAJ) Jak to nie pomoże zaproś fachowca który tak prosta usterkę usunie bez problemu.
  • #29 4141330
    staszekf
    Poziom 33  
    Dla próby zawieś ten wąż na wannie i zobaczysz jaki efekt Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Gracja PDG 585C po wyczyszczeniu sitka przy wężu zimnej wody zaczęła ciągle pobierać wodę, która przelewa się, nawet po wyłączeniu urządzenia. Problem wynika najprawdopodobniej z zanieczyszczeń, które dostały się do elektrozaworu, blokując go w pozycji otwartej. Elektrozawór w tym modelu jest włoski i nierozbieralny, więc konieczna jest wymiana całego zaworu, kosztującego około 35 zł. W przypadku polskich elektrozaworów rozbieralnych możliwa jest wymiana sprężyn wewnętrznych. Dodatkowo pojawiły się problemy z nieprawidłowym podłączeniem węży doprowadzających wodę do komór pralki, co powoduje, że woda na praniu zasadniczym trafia do komory prania wstępnego i nie pobiera proszku. Wskazano, że fioletowy i brązowy wąż mogą być podłączone odwrotnie. Innym problemem jest samoczynne spływanie wody z bębna do odpływu, co może być spowodowane nieprawidłowym zamocowaniem węża spustowego (zbyt nisko zawieszonym) lub uszkodzeniem komory hydrostatu. Zaleca się sprawdzenie i oczyszczenie komory hydrostatu oraz prawidłowe zawieszenie węża odpływowego na odpowiedniej wysokości (około 70 cm). Jeśli woda pobierana jest nawet po odłączeniu pralki od prądu, wskazuje to na uszkodzenie elektrozaworów i konieczność ich wymiany. W przypadku dalszych problemów rekomendowane jest skorzystanie z pomocy fachowca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA