logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar Gracja PDG585 nie pobiera wody w czasie prania

hghghg 24 Paź 2009 14:00 3420 7
REKLAMA
  • #1 7168860
    hghghg
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z pobieraniem wody do prania zasadniczego i do pobierania płynu do płukania.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7169110
    bolo51
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Za pobieranie wody są odpowiedzialne elektro-zawory.Trzeba spr.cewki czy nie są spalone,oraz czy dochodzi napięcie do nich.
  • REKLAMA
  • #3 7172057
    hghghg
    Poziom 2  
    Sprawdziłem i wymieniłem na nowe ale objawy nadal są takie same. Do jednej cewki nie dochodzi prąd.
  • REKLAMA
  • #4 7172222
    zetfa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Trzeba rozebrać programator i naprawić uszkodzoną sekcję.Jeśli tego nie robiłeś wezwij lepiej fachowca.W każdym razie da się naprawić bez kupowania nowego programatora. Doraźny sposób - jeśli koniecznie trzeba już prać, to do czasu naprawy zamiana wężyków na zaworach,lub puszce poboru proszków.Wtedy jednak pobierana będzie woda tylko w tych programach,gdzie działa zawór prania wstępnego(na płukaniu też).Pozdrawiam.
  • #5 8541790
    Przemski1
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Ja mam troche inny problem z tą pralką. Mianowicie woda leci bardzo małym strumieniem praktycznie bez żadnego cisnienia zarówno jak na praniu wstepnym i zasadniczym, czym moze to byc spowodowane? Cisnienie w kranie jest ok.
  • #6 8541876
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    Sprawdź i oczyść sitko na wejściu elektrozaworu, odłącz przewody wodne z pojemnika proszku i cienkim wkrętakiem przebij zakamienione krućce pojemnika , załóż przewody wodne i ściśnij najlepiej metalowymi opaskami bo plastykowe lubią pękać.
  • REKLAMA
  • #7 8542323
    Przemski1
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Dzieki:D Sitko przed elektrozaworem było zawalone brudem. Wszystko już hula.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar Gracja PDG585 nie pobiera wody podczas prania zasadniczego oraz do płynu do płukania. Przyczyną problemu mogą być uszkodzone elektro-zawory, które należy sprawdzić pod kątem przepalenia cewek oraz obecności napięcia. Wymiana cewek nie rozwiązała problemu, ponieważ do jednej z cewek nie dochodzi prąd, co wskazuje na uszkodzenie programatora. Konieczna jest jego rozbiórka i naprawa uszkodzonej sekcji, co można wykonać samodzielnie lub z pomocą fachowca. Tymczasowym rozwiązaniem jest zamiana wężyków na zaworach lub w pojemniku na proszek, co pozwala na pobieranie wody w programach działających na zaworze prania wstępnego i płukania. Dodatkowo, w przypadku niskiego ciśnienia wody, warto sprawdzić i oczyścić sitko na wejściu elektrozaworu oraz odkamienić krućce w pojemniku na proszek, co może przywrócić prawidłowy przepływ wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA