logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon 64 3000 - stała temperatura 71°C w AIDA32 i Everest, dlaczego?

Jakub365 22 Kwi 2006 11:43 1517 16
REKLAMA
  • #1 2553684
    Jakub365
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    jak spr.temp.w aida32 i everest to pokazuje mi temp 71 stopni i tak jest caly czas wogole nie pokazuje mi innej.dlaczego sie tak dzieje?? dotykalem radiator w procku i nie jest goracy.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2553695
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Oznaczać to może, że radiator źle przylega do procesora.
  • #3 2553723
    michaelmo
    Poziom 11  
    moze odkrec radiator, daj wiecej pasty termoprzewodzacej ... :)
  • REKLAMA
  • #4 2553741
    Jakub365
    Poziom 20  
    ale to jest nowy komp mam go pare dni.mozliwe jest ze aida i everest zle pokazuja??

Dodano po 7 [minuty]:

dodam ze temp. jest taka sama jak wylacze kompa na pare min i pozniej znowu wlacze.
  • #5 2553781
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    To po co sprawdzasz jaak AIDA? Program pokazuje co chce, bez zadnej konkretnej interpretacji. Moze to czujnik na karcie graficznej?
    Sciagnij soft ze strony producenta plyty, ktory pokazde ktora temperatura jest od czego.
  • #6 2554086
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    napisz jaką masz płytę główną (producent i model)
  • REKLAMA
  • #7 2554125
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    a zobacz w biosie jaką będziesz miał temperaturę
    to powinna być najdokładniej pokazana
    może czujniki na płycie,mogą zle odczywać temparaturę
  • #8 2555521
    Jakub365
    Poziom 20  
    GIGABYTE GA-K8NE
  • #9 2555545
    radex1150
    Poziom 11  
    Zobacz jaką temp. wskazuje w biosie, jeśli jest podobna to rozkrę kompa, zdejmij radiator z proca, nałóż paste i jeszcze raz wszystko dokładnie zmontuj.

Pozdrawiam.
  • #10 2555597
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Zrób update biosa i będzie dobrze.
  • #11 2555639
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Jakub365 napisał:
    GIGABYTE GA-K8NE

jak nie masz żadnych problemów to nićcnie rób

gdzieś czytałem,że niektóre płyty mają jakąś wadę i zle czujniki odczytują dane
    mam taką samą płytę i taki sam procesor i podobne problemy ,ale sprawdzałem w biosie i temperatura jest dobra
    więc przestałem się tym przejmować > procesor podkręcony i wszystko chodzi stabilnie
  • #12 2555738
    darek_ul
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprawdź, czy radiator zainstalowano prawidłowo [pasta]. Jezeli radiator jest zamontowany poprawnie i jest chłodny to procek nie może być gorący - masz błedny odczyt z czujników na płycie. Mam identyczny zestaw jak Twój [proc i MB] oraz obudowę z pomiarem temperatury modecoma - w zależności od obciązenia na radiatorze jest od 30 do 40 stopni.
    A Atthlonom to nawet 60-70 nie szkodzi....
  • REKLAMA
  • #13 2555842
    marioccp
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    90% na bład w programie.
    Sam kiedys pokazywal mi podobne cuda a w biosie 2 razy mniej.
    Sprobuj everesta u mnie jest ok.
  • #14 2556173
    vonANdrew
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Maam takze gigabyte. Jest dobre oprogramowanie dołączone ze sterownikami płyty głównej nazywa się Easy Tune.
    Tu masz link do najnowszej wersji(5):

http://tw2005.giga-byte.com/Download/Download...Board/FileList/Driver/driver_gbttools_gbt_et5

Ja mam także Athlona3000 i na moim jest od 27stopni do 46 w szczycie. To są prawidłowe temp przy zwykłym chłodzeniu.
    Te programy którymi sprawdzałeś są kiepskie w tym temacie.
    Zainstaluj to Easy Tune i tam zobacz jaką masz temp.
    Jezeli wiekszą od 50 to mozesz zaczynać się martwic bo masz albo źle załozony cooler albo uszkodzony czujnik.
  • #15 2556425
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    temp pokazuje blednie, mi tez tak pokazuje tem dysku twardego -1stC chocby bylo lato i dysk dzialal 4 doby

nie przejmuj sie tym, uzyj lepszego programu do ogladania temperatury lub zobacz pod biosem

faktycznie, nowy bios pewnie pomoze

jesli temp masz za duza naprawde (w co watpie bo masz nowego kompa) to pomoze Ci lepsza pasta termoprzewodzaca:

krotki kurs rozprowadzania pasty:
    jedna duza kropla na srotek jadra cpu, jak przylozysz radiator rowno wzgledem cpu to ta kropla sie pieknie rozprowadzi

bledem jest smarowanie calego jadra!!!!!!!!

bo powstaja gorki i doly, jak przylozysz radiator to wtedy cieplo oddaje tylko ten rejon pasty gdzie byla gorka

tam gdzie byl dolek jest powietrze ktore w zasadzie nie przenosi ciepla

taki sposob krycia jadra pasta(jedna kropla po srodku) daje czasem ochlodzenie o 7st C

Moderowany przez jankolo:

Niech kolega głupot o górkach i dołkach nie wypisuje

• #17 2558203
    vonANdrew
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Skoro w tym programie nie pokazuje temp. to jak chcesz ogladąć temp. procka pod windowsem to najprawdopodobnie będziesz musiał zaktualizować Bios.
    Tu masz link do biosów twojej płyty głównej:
    http://tw2005.giga-byte.com/MotherBoard/Support/BIOS/BIOS_GA-K8NE%20(Rev%201.x).htm

A tu masz do programu ładującego bios:
    http://tw2005.giga-byte.com/Download/Download...ard/FileList/Driver/driver_gbttools_gbt_@bios

Wszystko ze strony producenta.
    Sprawdz czy masz rev.1 płyty głównej czy rev.2
    Bios podałem do rev.1

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zauważył stałą temperaturę procesora Athlon 64 3000 na poziomie 71°C w programach AIDA32 i Everest, mimo że radiator nie jest gorący. Dyskusja wskazuje, że problem najprawdopodobniej wynika z błędnych odczytów czujników temperatury na płycie głównej GIGABYTE GA-K8NE lub z błędów w oprogramowaniu monitorującym. Zalecane jest sprawdzenie temperatury w BIOS-ie, gdzie pomiary są bardziej wiarygodne. Możliwe jest również, że radiator nie przylega prawidłowo do procesora lub pasta termoprzewodząca jest niewłaściwie nałożona, jednak w przypadku nowego komputera jest to mniej prawdopodobne. Użytkownicy sugerują aktualizację BIOS-u oraz użycie dedykowanego oprogramowania GIGABYTE Easy Tune do monitorowania temperatur, które pokazuje bardziej realistyczne wartości (około 35°C). Wskazano także, że programy AIDA32 i Everest mogą błędnie interpretować dane z czujników, co jest częstym problemem na tej płycie głównej. W przypadku braku problemów ze stabilnością systemu i chłodzeniem, nie ma potrzeby podejmowania dalszych działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA