logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 406 - problem z podnoszeniem przedniej szyby kierowcy

hylos 22 Kwi 2006 22:32 11206 6
REKLAMA
  • #1 2555683
    hylos
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,

oto moj problem: przednia szyba od strony kierowcy po opuszczeniu nie podnosi sie ( sporadycznie zdarzy sie ze sie podniesie ) - slychac tylko pukanie przekaznikow
    Silnik jest z automatem, czyli po dluzszym nacisnieciu przycisku szyba powinna isc do oporu w dol lub w gore.
    Obecnie kiedy szyba jest zamknieta opuszca sie bez problemu przyciskiem w dol. Natomiast np w pozycji półotwartej gdy probuje ja podniesc to szyba albo stoi albo tez idzie w dol.
    Przyciski otwierania sprawdzone. Drzwi rozebralem, silnik z modulem wyjalem z slimacznicy. Silnik ladnie kreci w kierunku otwierania, natomiast w kierunku zamykania kreci ok, ale czasem zdarza sie ze kreci i w druga strone. Czy to spieprzony scalak na module ? czy moze cos innego bardziej banalnego.
    Dodam ze mam wrazenie ze to dzieje sie w cieple dni - ale to byc moze tylko przypadek

Irek
  • REKLAMA
  • #2 6922288
    goodstaff23
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    witam wszystkich. Miałem identyczny problem z szybą kierowcy. Rozebrałem całe wyłączniki i wystarczyło przeczyścić przyciski (dla szyby kierowcy są zbudowane tak jak w pilocie TV, czyli tzw. gumki). Po złożeniu działa idealnie.
  • REKLAMA
  • #3 10788679
    revolt2
    Poziom 17  
    Ocena: 115
    goodstaff23, to raczej półśrodek, otworzyłem czarną skrzynkę w której znajdują się mikro-styki wyczyściłem i nadal to samo, prądy dochodzą do wtyczki silniczka podnośnika jednak silnik ani drgnie, nie mam pojęcia co może być, stawiam ,że to silnik.
  • #4 10818894
    seba126
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zmierz napięcie multimetrem wychodzące na silnik.
  • REKLAMA
  • #5 12205650
    NOW_Y
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam
    Chciałbym odświeżyć temat gdyż mam wręcz identyczny problem jak założyciel tego tematu i nie mogę sobie z nim poradzić. Znalazłem wskazówkę że trzeba przytrzymać przycisk w pozycji zamkniętej przez kilka sekund potem to samo w otwartej, ktoś też pisał o odłączeniu aku na 15 min styki oczywiście też przeczyszczone wszystkie te działania przyniosły zerowy efekt. Stąd moje pytanie czy ktoś problem skutecznie rozwiązał.
  • REKLAMA
  • #6 14900164
    djkaczor
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Czy problem został rozwiązany ?

U znajomego w 406 problem dotyczy prawej szyby - od pasażera. Silnik zamyka szybę, lecz jej nie otwiera.
    Przełączniki wyczyszczone - bez zmian (działają). Silnik na krótko kręci w obie strony bez zająknięcia.
    Mierząc napięcia (silnik jest na 2 pinach) - zamykanie ok. 12v, lecz na otwieranie miernik widzi wyłącznie zamieniony biegun i napięcie rzędu -0.01v ???
  • #7 20122458
    DIABLO1410
    Poziom 4  
    Ocena: 19
    Cześć. Wszystkim mam ten sam problem co założyciel tego tematu. Udało się coś wymyślić w tym kierunku?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przedniej szyby kierowcy w Peugeot 406, która po opuszczeniu nie podnosi się prawidłowo, a słychać jedynie pukanie przekaźników. Silnik podnośnika działa poprawnie w kierunku otwierania, natomiast w kierunku zamykania czasami kręci się w obie strony. Przyciski sterujące zostały sprawdzone i oczyszczone, podobnie jak styki i mikro-styki w module sterującym, jednak problem nadal występuje. Wskazywano na możliwą usterkę scalaka w module lub uszkodzenie silnika podnośnika. Zalecane jest pomiar napięcia na silniku multimetrem, aby zweryfikować poprawność zasilania i kierunku pracy. Próby resetu systemu poprzez odłączenie akumulatora oraz dłuższe przytrzymanie przycisku zamykania i otwierania szyby nie przyniosły efektu. Problem może mieć charakter sporadyczny i nasilać się w cieplejsze dni, jednak nie jest to potwierdzone. Podobne usterki zgłaszane są również dla szyby pasażera, gdzie napięcie na silniku przy otwieraniu jest nieprawidłowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA