logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić komputer 1GHz w samochodzie?

janusz222 24 Kwi 2006 01:56 1980 6
REKLAMA
  • #1 2559379
    janusz222
    Poziom 11  
    Posiadam komputer z procesorem 1GHz.jest praktycznie nie używany,kupiłem nowy szybszy a staruszek nadal w pełni sprawny, postanowiłem wykożystać jego walory multimedialne i chcę zainstalować go w samochodzie i tu prosił bym o radę jak rozwiazać problem zasilania.Bardzo proszę oradę .
  • REKLAMA
  • #2 2559389
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Najtaniej i najprościej dla amatora: kupić przetwornicę 12V DC/230V AC odpowiedniej mocy.
  • REKLAMA
  • #3 2559393
    janusz222
    Poziom 11  
    Dzięki za radę proste i zapewne skuteczne rozwiązanie , jeszcze tylko jedno gdzie takową przetwornicę można nabyć i jakiej mocy powinna być .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2559523
    chemik007
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    i super by było pozbyć się twardziela i zastąpić go np. dyskiem USB (pendrive) - bo taki normalny dysk nie wytrzyma długo na polskich drogach...
    (tylko z tego co słyszałem to nie każda płyta główna radzi sobie ze startem systemu z usb...)

powodzenia
  • #6 2559545
    gpql
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Mozna zrobic takowa przetwornice "domowym" sposobem z transformatora 12V/230 + pare elementow. Bardzo prosta stabilizacja napiecia.
    Pozdrawiam Grzeegorz

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilania komputera z procesorem 1GHz w samochodzie. Najprostsze i najtańsze rozwiązanie to zastosowanie przetwornicy napięcia 12V DC na 230V AC o mocy około 450-500W, co pozwoli zasilić komputer z instalacji samochodowej. Przetwornice takie można znaleźć w sklepach internetowych, np. pod adresem multisort.pl. Alternatywnie można wykonać własną przetwornicę z transformatora 12V/230V i elementów stabilizujących napięcie. Zwrócono uwagę, że tradycyjny dysk twardy może nie wytrzymać warunków drogowych i zasugerowano zastąpienie go dyskiem USB (pendrive), choć nie każda płyta główna obsługuje start systemu z USB. Podano również link do forum elektroda.pl z dodatkowymi informacjami na temat przetwornic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA