logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi VT-M727 - silnik kręci mimo pozycji Eject, BA 6209 wysterowany

PiotrGrzech 24 Kwi 2006 11:51 1739 8
  • #1 2559936
    PiotrGrzech
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    WITAM.
    Mam problem z tym magnetowidem jak w tytule. Ktoś go próbował robić przede mną ale jak go dostał martwego tak go oddał klientowi stwierdzając że się nie da go naprawić. Wymieniłem wszystkie lub prawie wszystkie wylane elka których ten gościu nie wymienił i w zasilaczu i na płycie głównej. Ustawiłem mode switch na 1 i magnetowid zaświecił. Co prawda około połowa segmentów tylko świeciła ale to nie problem. W większości się z tym uporałem. Uszkodzony też był BA 6209. Po jego wymianie cały czas jest on wysterowany by kręcić silnikiem do pozycji 1 mode switcha mimo że już doszedł do końca tej pozycji i dalej nie da rady kręcić. Na nodze bodajże 6 ten BA jest wysterowany przez procesor P50112 więc logiczne że będzie kręcił silnikiem. Jak odłączę od procesora tą nogę układu BA to silnik nie rusza. Problem w tym że to się dzieje od razu po włączeniu do zasilania w pozycji mechanizmu Eject. A wtedy nie powinno byś nic wysterowane. powinno byś 0V. Na nodze 5 jest 0. Tylko ta noga 6 ma JAKIEś 4-5V. Nie mogę podać dokłądnie bo nie pamiętam a nie mam go przed sobą. POdejrzewam P50112. Nie mam go na razie na podłożenie. Może jeszcze ma ktoś jakieś inne propozycje. Ja powoli zaczynam tracić pomysły. Nie wiem czemu ten P50112 na na tej nodze chyba 42 ma te 5V. Co mu każe wysterować tą nogę? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
    Pozdrawiam.
  • #2 2561585
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Wymiana wylanych k.elektr. jest ze wszech miar wskazana. Nie należy jednak zapominać o umyciu w tych miejscach płyty z pozostałości elektrolitu, który albo powoduje upływności albo wrecz przeżera ścieżki, do braku połączeń włącznie. Miejsca w których elektrolit dokonał "dzieła zniszczenia" można łatwo rozpoznać po ciemnych (czarnych) plamach.
    I jeszcze jedna uwaga. W każdym magnetowidzie po kilkuletniej eksploatacji należy zregenerowac przełacznik funkcyjny bądź go wymienić. W tym modelu jest on nierozbieralny i w grę wchodzi drugie rowiązanie, czyli wymiana. Jeżeli po włączeniu do sieci staruje silnik ładowania to zachodzi podejrzenie, że właśnie przełącznik funkcyjny jest niesprawny. Można jednak bez włączania do sieci sprawdzić czy w pozycji "1" wszystkie jego wyprowadzenia są zwarte w stosunku do napięcia zasilania A5V.
  • #3 2562832
    PiotrGrzech
    Poziom 11  
    Płytę dosyć dokładnie przemyłem na początku przy wymianie elek. Mogę jeszcze sprawdzić dla pewności. Przełącznik funkcyjny dzisiaj wieczorkiem sprawdzę. Myślałem że jeśli w pozycji 1 przełącznika funkcyjnego magnetowid wystartuje to powiniem on być sprawny. Ale widocznie mogłem się mylić. W sumie to logiczne. Nie wiem czemu sam na to wcześniej nie wpadłem. Jutro dam odpowiedź co i jak. Dzięki za odzew.
  • #4 2569964
    PiotrGrzech
    Poziom 11  
    Rzeczywście napewno winę za to startowanie silnika ponosił przełącznik funkcyjny. Muszę jeszcze go posprawdzać bo mechanizm ma trochę dziwne zachowanie ale nie miałem czasu do tego sprzętu siąść. Dzisiaj to uczynię. Nie miałem przełącznika więc go musiałem rozebrać na siłę i złożyć ale pomogło. Tylko nie wiem czy do końca dobrze. Dam znać co i jak z nim w poniedziałek.
  • #5 2630078
    PiotrGrzech
    Poziom 11  
    Nie miałem możliwości napisać wcześniej bo nie miałem dostępu do netu. Mam jeszcze inny problem z tym magnetowidem. Teraz zachowuje sie tak: Przełącznik pozycyjny na 1. Wkładam kasetę przechodzi na 3. następnie wciskam play przechodzi bodajże na 7. Odtwarza normalnie. Teraz naciskając stop powinien cofnąć przełącznik chyba na 3 a on tego nie robi. W ogóle nie chce sterować silnikiem w drugą stronę. Układ Ba 6209 jest dobry. Przełącznik pozycyjny podkładałem drugi i to samo. Może znów jakiś drobiazg. Nie wychodzi sterowanie od procka. Tylko czemu. Przed poprawieniem przełącznika pozycyjnego sterował w tę stronę nawet cały czas a teraz nie ma zamiaru. Czekam na sugestie. Z góry dzięki.
  • #6 2630312
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Pozycja przełącznika funkcyjnego:
    1. EJECT
    2. STOP
    3. FF/REW
    4. REC pause
    5. Reverse
    6. REC/PLAY
    7. SLOW
    W dalszym ciągu podejrzewam problem z nim lub jego złe ustawienie.
  • #7 2724733
    PiotrGrzech
    Poziom 11  
    Nie było mnie długo na Necie więc nie mogłem pisać. Ten VCR nadal leży nie sprawny. Dałem mu na razie spokój. I sobie zresztą też. Gdy mnie najdzie chęć lub jakiś sensowny pomysł to się do niego dobiorę. Ma dosyć dziwne zachowanie jeśli chodzi o te pozycje przełącznika. Tylko 1 się zgadza. Podkładałem cały zespół tego przełącznika pozycyjnego dla pewności i dokładnie takie samo zachowanie. Ten zespół był wyjęty z innego odtwarzacza który był OK pod tym względem tylko miał Capstain Motor uszkodzony. nie wiem co by mogło innego być jeszcze źle złożone. może coś pominąłem. Nie robiłem tych mechanizmów dużo. Raptem kilka ale tam były tylko drobiazgi uszkodzone i nie było nigdy takiej wady. Na co powinienem zwrócić uwagę przy składaniu tego mechanizmu. Może coś pominąłem. Proszę o poradę.
  • #8 2724913
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W załączniku poprawne ustawienie zespołu ładowania. W trybie EJECT marker "Hole A" powinien pokrywać się z otworem na kole krzywkowym "Mode Gear", natomiast przełącznik funkcyjny ma być ustawiony na poz.1
    Załączniki:
    • HITA-8 ustawienie.jpg (38.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2914290
    PiotrGrzech
    Poziom 11  
    Witam.
    Zapomniałem odpisać na ostatnią odpowiedź.
    Niestety dalej jest ten sam problem ale dałem sobie spokój na razie z tym sprzętem.Chyba musi być to wada procesora bo co innego. Skoro ustawienia mechaniki są poprawne a sprzęt dalej działa w ten sam sposób. Nie mam skąd na razie wziąść tego procka. Może być on uszkodzony bo to nie pierwszy sprzęt który mam po naprawie przez tego gościa który go robił przedemną. Chyba że ktoś ma jakieś inne pomysły to będę wdzięczny. Jeśli nic mi ktoś nie podpowie to odpuszczę sobie go. Jaka jest w końcu wartość tego sprzętu. Robiłem go czysto hobbistycznie. Proszę o jeszcze jakieś porady. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Hitachi VT-M727, który mimo ustawienia przełącznika funkcyjnego na pozycję Eject (1) uruchamia silnik, a układ BA6209 jest stale wysterowany, co powoduje nieprawidłowe działanie mechanizmu. Wymieniono uszkodzone kondensatory elektrolityczne oraz układ BA6209, a także sprawdzono i częściowo zregenerowano przełącznik funkcyjny, który okazał się kluczowy dla prawidłowego sterowania silnikiem. Pomimo wymiany przełącznika na sprawny z innego magnetowidu, problem z nieprawidłowym zachowaniem mechanizmu i brakiem cofania pozycjonowania po naciśnięciu stop nadal występuje. Podejrzewa się uszkodzenie procesora P50112 odpowiedzialnego za sterowanie układem BA6209 i mechanizmem, jednak brak jest możliwości jego wymiany. Zalecane jest dokładne czyszczenie płyty głównej z pozostałości elektrolitu, prawidłowe ustawienie zespołu ładowania (marker "Hole A" względem "Mode Gear") oraz dalsza diagnostyka przełącznika funkcyjnego i procesora. Wartość urządzenia jest niska, a naprawa ma charakter hobbystyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA