logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi VT-M727. Zrywanie synchronizacji. Przez obraz przechodzą zakłócenia.

mkk7 22 Lut 2006 20:22 1779 12
REKLAMA
  • #1 2335364
    mkk7
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Problem z magnetowidem VT-M727. Uszkodzona winda , po wymianie krzywki , zrywanie cykliczne synchra, przez obraz przechodzą zakłócenia i biały pas w regularnych odstępach czasu .Wszystkie elki w zasilaczu wymienione , napięcia zbliżone do podanych na płycie zasilacza. Wymieniona część elek na płycie gl. zgodnie z radami w przeczytanych postach na forum. Prosze o sugestie .
  • REKLAMA
  • #2 2336604
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Biały pas świadczy,że jednak zasilacz i duże pojemności są wadliwe.
  • #3 2336690
    mkk7
    Poziom 12  
    Wszystkie elki w zasilaczu wymienione na nowe , możliwe że fabryczny kondzioł był felerny , chociaż nie miałem takiego przypadku . Ciekawostką był fakt że jeden raz wystartował z normalnym obrazem , nie migał autotracking na displayu , przy niewłaściwym obrazie pulsuje .
  • REKLAMA
  • #5 2337532
    mkk7
    Poziom 12  
    Mechanicznie raczej na pewno w porządku , sprawdzałem rolkę i hamulce , tasma prowadzona poprawnie i raczej nikt w tę część mechanizmu nie ingerował, pasek napędu też OK. Wszystko się kręci bez oporów .
    Na razie nie zdobyłem schematu, jeśli można prosiłbym o symbol i napięcia na wyprowadzeniach układu odpowiedzialnbego za tracking i ewentualne sugestie na co zwrócić uwagę .
  • REKLAMA
  • #7 2338353
    mkk7
    Poziom 12  
    Dziękuję za sugestie. Sprawdzę i dam znać co to dało .

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Te dwa elka C612 i iC613 wymieniłem na samym poczatku i w nich nieleży przyczyna . Jedno napięcie z zasilacza niezgadza się z opisem na płycie , 16V
    ale takie raczej powinno być bo pochodzi z trafa zaraz po mostku i filtracji i wynosi 20 V.
  • #8 2346642
    mkk7
    Poziom 12  
    Może jeszcze ktoś ma jakieś pomysły bo stoję w miejscu .
    Z góry dzięki.
  • #9 2347241
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Oglądnij dokładnie mozaikę druku ma płycie głównej, szczególnie w okolicy procesorów IC751 czy IC901 (Auto Track). Zobacz czy nie ma tam czarnych plam (podcieków elektrolitu) które zwiastują korozję ścieżek pod warstwą ochronnego lakieru lub upływności pomiędzy ścieżkami.
  • #10 2350051
    mkk7
    Poziom 12  
    Już to zrobiłem , niema takich miejsc . Niema elek które miały by objawy wylania , raczej mogą być wyschnięte i utraciły pojemność .Jedyny sposób to wylut i pomiar , te newralgiczne już wymieniłem .Zaczynam podejrzewać scalaka bo mozaikę obejrzałem dokładnie .Dziwi mnie tylko fakt że raz wystartował bez problemów . W dziale download są trzy pliki schematów do magnetowidu M727 E .Czy schemat będzi eodpowiadał M727 i który plik to schemat elektryczny ?
    Dzięki za pomoc.
  • #11 2350153
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Trzeba pobrać wszystkie trzy pliki i rozpakować WinRAR-em. Indeks E nie ma w tym przypadku znaczenia.
  • #12 2351439
    mkk7
    Poziom 12  
    Dzięki bo myślałem że to pełna servisówka podzielona na elektryczny , mechanikę i instrukcję .Oczywiście nadal chętnie wysłucham porad w tym temacie .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 2358950
    mkk7
    Poziom 12  
    Usterka usunięta . Jak w większości pzypadków elko na linji 14V a dokładnie C760 47u/25V przy układzie IC753 Tape Loading Drave. Dzięki wszystkim za
    pomoc. Temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Problem z magnetowidem Hitachi VT-M727 polegał na cyklicznym zrywaniu synchronizacji obrazu oraz pojawianiu się zakłóceń i białego pasa w regularnych odstępach czasu. Po wymianie krzywki windy i kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, napięcia były zgodne z dokumentacją, jednak problem pozostał. Sprawdzono mechanikę (rolki, hamulce, prowadzenie taśmy) oraz układ trackingu, bez wykrycia usterek mechanicznych. Sugerowano kontrolę kondensatorów C612 i C613 w torze impulsów CTL przed procesorem SERVO IC601, które jednak zostały wymienione bez efektu. Zalecano także dokładną inspekcję mozaiki druku na płycie głównej, zwłaszcza w okolicach procesorów IC751 i IC901 (Auto Track), pod kątem korozji i uszkodzeń ścieżek. Ostatecznie usterka została usunięta przez wymianę kondensatora elektrolitycznego C760 47uF/25V na linii 14V przy układzie IC753 Tape Loading Drive. Schematy elektryczne modelu VT-M727 dostępne były w trzech plikach, które należało rozpakować, a indeks "E" nie wpływał na ich zastosowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA