logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken A111MC TX80.5 - brak reakcji po włączeniu, dioda czuwania świeci

tygrys_michal 24 Kwi 2006 12:08 2556 5
REKLAMA
  • #1 2559985
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam.
    Na wstepie napisze ze elektronika nie jest mi obca ale z telewizorami nie mam nic wspolnego:( (mozna napisac ze zaczynam zabawe). Zbaralem sie za telewizor jak w temacie. Telewizor gral i po chwili sie wylaczyl bez zbednych "fajerwerkow". Po wlaczeniu do sieci dioda czuwania swieci ale nie ma dalszej reakcji. Pomyslalem ze bedzie to cos z zasilaniem wiec buch dziada na warsztat. Posprawdzalem podejrzane tranzystory (m.in. TP15, TP10) ale niestety nie znalazlem usterki. Moze ktos potrafi mnie nakierowac na odpowiedni trop??
    Z gory dzieki
    Pozdrawiam
    Nizej schemat
    Moderowany przez Dzimi:

Link nieaktywny - usunięty.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2560339
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    dzieki za zainteresowanie
    RP44 miernik pokazuje 22.6k
    RP42 miernik pokazuje 183k
    RP41 miernik pokazuje 69k
    wymienie RP44 i RP42 i te kondensatory i dam znac
    jest tylko problem bo od 30 minut szukam tego DP50 nie nie moge go namierzyc

namierzylem ta zenerke ma zwarcie. Jutro wyprawa do sklepu i dam znac co i jak
  • REKLAMA
  • #4 2563817
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    po wymianie ww elementow telewizor gra az milo:)
    wielkie dzieki
    Mam jeszcze tylko jedno pytanie
    czy to jest jakas typowa usterka na tej plycie??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2954950
    Jefr
    Poziom 11  
    Czesc

mam pytanie: gdzie znalazles ta zenerke uszkodzona bo szukam jej i znalesc nie moge;/ a telewizorek wylaczyl sie i koniec;/ prosze o pomoc, z gory dziekuje
  • #6 2954999
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witam
    Dioda DP50 jest diodą Zenera i jest podłączona do napięcia +B a spełnia następujące zadanie z chwilą gdy przetwornica daje zawyżone napięcie następuje zwarcie tej diody i układ odchylania H nie dostanie zawyżonego napięcia a wiadomo jaki to skutek może przynieść , można zastosować diodę lawinową R2M , oczywiście najpierw trzeba znaleść przyczynę zawyżonego napięcia z przetwornicy . Dioda jest koło trafopowielacza . Zaznaczam że nie ma jej na schemacie.
REKLAMA