logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-FJ620 - odtwarzacz nie reaguje na polecenia, mechanizm Z

MANGI 24 Kwi 2006 14:51 1395 4
REKLAMA
  • #1 2560475
    MANGI
    Poziom 20  
    Odtwarzacz po załadowaniu kasety uruchamia się w pozycji play (bez sygnalizacji na wyświetlaczu), mechanizm nie wykona żadnej innej funkcji nawet po przejściu na standby dalej przewija (paly).
    Po odłączeniu od sieci i ponownym włączeniu można wymusić wyrzucenie kasety poprzez klawisz eject. Reakcja na klawisze jest widoczna na wyświetlaczu ale nie reaguje na nią serwomechanizm.
    Proszę o jakąś podpowiedź, nigdy się z czymś podobnym nie spotkałem.
    Mechanizm typu "Z"
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 2564979
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    poprawna prace mechanizmu mozna sprawdzic ręcznie po wyjęciu silnika ładowania.Spr.przeł.funkcji.pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 2565108
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Prace przy naprawie VCR należy wykonywac przy zasłoniętym mechanizmie magnetowidu bo może szaleć mechanika sprawdz dzwignię z ramieniem, zębatkę łącznik silnika i czy wyświetla jakies kody błedów?To najczęszcze usterki VCR Panasonic typu Z.
  • REKLAMA
  • #4 2565744
    MANGI
    Poziom 20  
    Nim napisałem posta (a jestem osobą upartą) sprawdziłem poprawnośc działania mechanizmu, przykrywałem przed światłem, przelutowałem wszystkie złącza i optykę.
    Sprzęt nie sygnalizuje żadnego błędu.
    Nie wchodziłem jeszcze w service mode, dopiero dziś otrzymałem serwisówkę, jutro postaram się potestować.
    Najciekawsze jest to, że po wyłączeniu do standby kaseta nadal w pracy, tzn play, mechanizm nie przestaje pracować.

pozdr

Problem rozwiązany, prawy czujnik kasety.
  • #5 3921479
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    dzięki MANGI za podpowiedź !!

to był prawy odbiornik światła diody LED. Dopasowałem ze starego Oriona i działa. A swoją drogą takie same objawy są ( przy sprawnym czujniku) jeśli pada światło na odsłoniętą mechanikę- po zdjęciu obudowy.

pozdrawiam, Krystian
REKLAMA