logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.4 1992 - Spalanie ponad 10l/100km mimo wymiany części

saddam566 24 Kwi 2006 17:36 8851 15
REKLAMA
  • #1 2561017
    saddam566
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam pytanko. Mam astre 1,4 92 rok z tego co zaobserwowalem pali mi ponad 10 litrów na 100 czy to jest normale? Wymieniłem wszystkie filtry, świece, kable. Temperatura silnika w normie nie ma wachania obrotów(sonda lambda) Jaka może by jeszcze przyczyna? Z góry dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • #2 2561261
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    opisz trochę dokładniej na gaz czy benzyna 10l na trasie czy w mieście sondę wymieniłeś czy nie bo nie wiem po tywoim opisie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2561470
    saddam566
    Poziom 11  
    10 litrów benzyny nie mam założonego gazu, spalanie w mieście krótkie trasy za miasto, a sondy nie wymienialem bo slyszalem ze objawem jest falowanie obrotów
    Pozdrawiam
  • #4 2561496
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    niezupełnie muszą falować obroty jak jest uszkodzona lambda obroty faluja jak np jest uszkodzony czujnik temperatury płyny chłodzącego.zrób zworkę pinów a i b w złączu diagnostycznym i zobacz jakie pokarze błędy pozdrawiam
  • #5 2561527
    saddam566
    Poziom 11  
    Jestem laikiem w tych sprawach czy mógłbyś troche jaśniej z góry dzieki
    Pozdrawiam
  • #6 2561701
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam
    jeśli dużo poruszasz się po mieście , krótkie trasy i masz silnik 1,4 na 1-punkcie to jest prawie ok , załozywszy że jest zimno na dworze , latem będzie trochę lepiej
    te silniki palą tyle samo co 1,6 a nieraz nawet więcej
    sprawdz bo może masz katalizator zapchany , nie jest " mułowata "???
    pozdrawiam
  • #7 2562003
    saddam566
    Poziom 11  
    Witam
    Na poczatku troche przerywala ale wymienilem kable i jest spoko a czy zamulona moze troche jak jest zimna ale pozniej...chociaz czasami ladnie ciagnie a czasami jakby ja cos bolalo
    Pozdrawiam
  • #8 2562282
    matadorRS
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Z twojego opisu wynika ze uszkodzona jest sonda lambda (czasami ciagnie czasmi nie). Na poczatek wywolaj kody bledow http://asterka.2max.pl/aldl.html i sprawdz co "mowi" komputer. Jak wywali kod 44 to odrazu lec po nowa lambde. Jak nie to pozostaje sprawdzenie omomierzem po kolei wszystkich czujnikow. Aha jesli na desce pokazuje Ci dobra temp to nie znaczy ze do komputera tez ida dobre wyniki. Astra ma 3 czujniki temp wiec moze byc akurat walniety ten co podaje do kompa :) Daj znac jak poszlo bedziemy dalej myslec :)
  • REKLAMA
  • #9 2563980
    saddam566
    Poziom 11  
    Dzieki dzisiaj sprawdze te kody ale niestety nie posiadam omomierza także nie sprawdze. Odezwe sie po sprawdzeniu
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 18 [minuty]:

Witam ponownie. Zrobiłem tą zworke ale nic to moim zdaniem nie dało bo wyskakuje caly czas 12 a wyczytałem ze to oznacza pocztek sprawdzania. Nie mam zielonego co to moze byc. Pozdrawiam
  • #10 2564837
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam
    Może katalizator (jak jest?), lub niedrozny wydech.

Dodano po 1 [minuty]:

witam
    Może diabeł tkwi w układzie wydechowym (katalizator)
  • REKLAMA
  • #11 2564858
    saddam566
    Poziom 11  
    Katalizator jest ale czy zapchany musz sprawdzić, może zamienić na strumienice?
  • #12 9262961
    ilu666
    Poziom 9  
    Witam podepne się pod temat posiadam Astre 1.6 8v sama benzyna i autko pali mi 12l w trasie przy prędkościach 90 km/h początkowo komputer nie wskazywał żadnych błędów ale zauważyłem wyciek benzyny spod mono wtrysku więc wymieniłem uszczelki wyciek ustal lecz po około 5 min od odpalenia zapala sie check sczytuje błędy i wyskakuje 44 sonda lambda uboga mieszanka.co może być przyczyną
  • #13 9263210
    seat21
    Poziom 29  
    Ocena: 398
    nieszczelość , ciśnienie paliwa , sama sonda itd trzeba obejrzeć parametry pracy ,jeżeli jesteś z Płocka mogę ci podac namiary kto ci to ogarnie pozdrawiam
  • #14 9263275
    ilu666
    Poziom 9  
    No prawde mówiąc bliżej mi do sierpca jak do płocka ale jak byś mógł to podaj.a jak sprawdzic czy to sonda??wszystkie przewodziki i szczelność sprawdzona
  • #15 9263499
    seat21
    Poziom 29  
    Ocena: 398
    obserwacja parametrów pracy , zebranie sygnału oscyloskopem , tester diodowy do sondy wszystko zależy co kto posiada , w Sierpcu też mogę podać wyślę ci na priv
  • #16 9263882
    ilu666
    Poziom 9  
    a jakis prosty sposob??bo oscyloskop sprzedalem

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Opla Astry 1.4 z 1992 roku zgłasza wysokie spalanie powyżej 10 l/100 km mimo wymiany filtrów, świec i kabli oraz prawidłowej temperatury silnika i braku falowania obrotów. Dyskusja wskazuje, że spalanie na poziomie 10 l/100 km w mieście i na krótkich trasach dla tego silnika i rocznika może być normalne, zwłaszcza przy zimnej pogodzie i układzie zasilania jednopunktowego. Sugerowane przyczyny nadmiernego zużycia paliwa to uszkodzona sonda lambda, zapchany katalizator lub niedrożny układ wydechowy. Zalecane jest odczytanie kodów błędów poprzez zworkę diagnostyczną (ALDL) – kod 44 wskazuje na uszkodzoną sondę lambda, którą należy wymienić. Wskazano również, że uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego podający błędne dane do komputera może wpływać na mieszankę paliwową. W przypadku braku oscyloskopu do diagnostyki sondy lambda proponowano obserwację parametrów pracy i testy diodowe. Dodatkowo poruszono temat szczelności układu paliwowego i ciśnienia paliwa jako potencjalnych przyczyn problemów ze spalaniem. W podobnym wątku dotyczącym Astry 1.6 8V pojawił się problem z błędem 44 i wyciekiem benzyny spod wtrysku mono, co potwierdza konieczność kompleksowej diagnostyki układu paliwowego i sondy lambda.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA