logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung A800 - brak zasięgu po wgraniu polskiego oprogramowania

diablogsm 25 Kwi 2006 11:38 1890 17
REKLAMA
  • #1 2563345
    diablogsm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Mam telefon jak w temacie po wgraniu flesza z PL nie ma zasiegu. Po
    przefleszowaniu go na inny flesz bez polaka tez juz nie ma zasiegu.
    Jak go dostalem to był
    Wszystkich serdecznie prosze o jakies pomysly

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2563487
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    a spawdzałes wczesniej jak działał??

pozdrawiam leon.
  • #3 2563624
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Odpowiedzi na Twoje pytanie nie znam ale dołacze się do tematu bo też jednego razu chciałem wgrać pl do R210 tornadem i po tym zabiegu tak samo jak u Ciebie stracił zasięg, nastepnie były inne flashe ale zasięgu nie odzyskał, leży do dzisiaj bo nie znalazłem na to lekarstwa, więc może temat się rozwinie i przy okazji zrobię też swojego :)
    pozdr
  • #4 2563666
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    a robiliscie rebilding imei??

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • #5 2563677
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Ja osobiście wgrywałem do A800 polski soft kilka razy ale nie Tornadem a Uniwersalnym Boxem 3.0. kabelek zrobilem samemu i telefony pewnie do dziś działaja. Może sprobujcie wgrać soft z polakiem ale nie tornadem a czymś wolniejszym.

Wszystko co potrzebne do A800 mogę zamieścić na Elce.
  • #6 2563690
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ja przerobiłem już wszelkie możliwe opcje, nawet na elce załozyłem topic z tym problemem i nic nie pomogło :(
    pozdr
  • REKLAMA
  • #7 2563734
    diablogsm
    Poziom 12  
    a czym to jeszcze mozna fleszowac oprocz boxa?
  • #8 2564019
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    diablogsm napisał:
    a czym to jeszcze mozna fleszowac oprocz boxa?

kablem na COM

PS. mysle ze NS Dongle albo UST Pro postawilo na nogi by te bestie...
  • #9 2653007
    diablogsm
    Poziom 12  
    witam a 800 ciagle nie podnioslem ale co do problemu Tino2003 to moge ci pomuc podaj @ to wysle ci flesza naprawczego do r210 odnosnie zasiegu, tym fleszem podnioslem juz pare r210
  • #10 2653083
    sim
    Poziom 28  
    Jedno pytanie: czemu, u diabła, do wgrywania polskiego do Samsungów używacie Tornada czy tam Twistera - nie rozróżniam; nigdy nawet tego nie dotknąłem, skoro prawie wszystko jest podane jak na tacy w programach samsungowych?
    Nie ma możliwości zepsucia zasięgu przy wgraniu właściwego softu flasherami samsungowymi.

Jeśli chodzi o R210 to są dwie wersje hw: S i E
    Do wersji R210E trzeba wgrywać soft od wersji E inaczej straci zasięg.
    Jeśli Tino nie pomylił wersji - nie śledziłem jego postów - to raczej pozostaje uszkodzenie hw.

Jeśli chodzi o A800 to wgrać eeprom trzeba przy pomocy np kraczonego UST, albo/i flash normalnym flasherem.
  • #11 2653147
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Co do wersji to moze i pomyliłem, uszkodzenie hw to nie jest na 100% bo przed eksperymentami telefon działał.

@ diablogsm podałem Ci maila to jak możesz to podeslij mi ten plik, odszukam gdzieś w rupieciach tego fona i tak dla samego sprawdzenia spróbuję go zrobić.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #12 2654611
    diablogsm
    Poziom 12  
    Sim co masz na mysli mówiac normalnymi fleszerami podaj nazwe to sprubuje.
  • #13 2655190
    sim
    Poziom 28  
    Lekko, łatwo i przyjemnie polski w A800.
    Kabel com odpowiedni do A800.
    Załączniki:
    • a800 polski.zip (3.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2655279
    diablogsm
    Poziom 12  
    wgralem sam polak twoim i jeszcze innym fleszerem i plikami i ciagle to samo brak sieci, masz ten eeprom??
  • #15 2962139
    lechu-o
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    No to ja się podepne.
    Jak by sie ktoś podzielił tym eepromem, to bym był wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • #16 2963050
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Koledze to nie za dużo da lecz na przyszłość polecam zgrywać backupa z Samsungów przed wgraniem nowego softu, sam mam Twistera i jakoś nie odczuwam potrzeby zakupu innego boxu, jak do tej pory nie uwalilem nim zadnego Samsunga.
  • #17 2963572
    lechu-o
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    No to superrrrrrrrrr.!!! Gratulacje.
    Ja też nie uwaliłe, a wręcz przeciwnie............ chce naprawić telefon, który ma ciągle simlocka, i myślę sobie, że nowy eeprom by mu pomógł.
    Tak więc proszę bez przechwałek, a temat eepromu akrualny, gdyby ktoś dysponował będe wdzięczny.
    POZDRAWIAM
  • #18 2964199
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Nie przechwalam się, po prostu dobrze radze by robic kopie przed wgrywaniem softu jeśli jest taka możliwość, tak po primo.

Dodano po 32 [minuty]:

Prosze bardzo eeprom, pod UST, może być kraczone, innego mi się nie udało zdobyć
    Załączniki:
    • a800 eeprom.rar (883 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Samsung A800, który po wgraniu polskiego oprogramowania (softu) traci zasięg sieci. Próby przywrócenia zasięgu poprzez ponowne wgrywanie softu, także bez polskiej wersji, nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje na konieczność odbudowy (rebuildingu) numeru IMEI oraz wgrania odpowiedniego eepromu, co może wymagać użycia specjalistycznych narzędzi takich jak UST Dongle lub NS Dongle. Użytkownicy sugerują, że wgrywanie softu za pomocą programów typu Tornado lub Twister może być ryzykowne, a lepsze efekty daje użycie oryginalnych flasherów Samsung lub wolniejszych, bardziej stabilnych metod, np. przez kabel COM. Wskazano również, że przed wgraniem nowego softu warto wykonać backup oryginalnego oprogramowania i eepromu. W przypadku modelu R210 utrata zasięgu może wynikać z niezgodności wersji hardware (S vs E) i softu. W dyskusji pojawiły się propozycje udostępnienia plików eeprom naprawczych, które mogą pomóc w odzyskaniu zasięgu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA