logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak łączyć elementy na płytce uniwersalnej? Wskazówki dla początkujących

gas 29 Maj 2003 16:43 13361 9
  • #1 231162
    gas
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Jestem zupełynym laikiem i chciałbym się dowiedziećw jaki sposób łączy się elementy układu na płytce uniwersalnej. Proszę o wszelkie wskazówki począwszy od podsaw.
    Będe wdzięczny za wszelką pomoc dzięki.
    Paweł.
  • #2 231188
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Jest wiele roznych plytek drukowanych, wszystko zalezy od tego jaka Ty masz. Laczyc mozna roznie, ja jak juz robie cos na uniwersalnej to lacze punkty cienkim przewodem w izolacji (0,5mm) ale efekt wizualny nie jest zbyt piekny :lol:
  • #3 231192
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Na płytce uniewersalnej można zrobić nawet skomplikowany układ układając elementy tak, aby jak najmniej pól lutowniczych żebyś miał jak najmniej zworek i jak najmniej musiał lutować punktów ze sobą. Są różne płytki uniwersalne, należy wybrać odpowiednią w zależności do potrzeb.
    Płytki uniwersalne stosuje się też w celu przetestowania ledwo zaprojektowanego układu. Lepiej przetestować go na płytce uniwersalnej niż zaprojektować jeszcze płytkę i dowiedzieć się, że coś jeszcze trzeba zmienić.
    Niestety nie do wszystkiego nadają się płytki uniwersalne. Nie można ich stosować w technice w.cz. gdyż tam rozkład i kształt ścieżek ma wielkie znaczenie, tak samo jest z szybkimi układami cyfrowymi.
  • #4 231349
    MarviX
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z plytek to pamietam tylko tyle ze jak koles nam opowiadal na technologii o ich produkcji to powiedzial ze polowa idzie na smieci bo pracownicy zucaja je w sciany :/ :D :D
  • #5 231380
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Połączenia na takich płytkach najlepiej robić kenarem. Jeśli pola do połączenia są blisko siebie to można próbować kroplą cyny. Należy tak projektować rozkład elementów żeby było jak najmniej połączeń kenarem.
  • #6 231656
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Nie wiem jak Wam, ale mnie szybciej projektuje się i wykonuje płytki gotowe. Mniej więcej tyle samo kasy (nawet przy kilku próbach) i czasu, a jak przypadkiem wyjdzie ;) to nie trzeba drugi raz robić płytki.
  • #7 272406
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Ja dodam tylko tyle ze raz pokusiło mnie kupić płytkę uniwersalną i tylko się na denerwowałem ze zmontowaniem ukladu. Ja poprostu nie mogę zaskoczyć z tymi uniwersalnymi i w efekcie musoałem zrobić sobie zwykłą płytkę. Więc osobiście nie polecam, strasznie dużo roboty z tymi babelkami i wogóle :)
  • #8 272515
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    uniwersalne płytku uzywam, tylko kiedy montuje układ jeden scalak + pare elem. dyskretnych. Jest taka ładna płytka [PCB-17 chyba sie zwie, ale główy nie dam] na niej to bardzo ładnie wygląda... a pozatym płytki uniwersalne są do niczego ;) lepiej własnym sumptem wytwarzać płytki, nawet jesli trzeba rysowac sciezki pisakiem
  • #9 272639
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    i zgadzam się z tobą w całej rozciągłości tak jak mówiłem pokusiłomnie raz jeden i juz więcej tego nie kupię :)
  • #10 279672
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    generalnie to niepolecam tego szmelcu .
    Może z wyjątkiem prostych układzików.
    Lepiej jest zrobić płytkę samemu.
    Jak sią uda to masz radochy po pachy!
    POWODZENIA!

Podsumowanie tematu

✨ Płytki uniwersalne służą do montażu i testowania układów elektronicznych, zwłaszcza na etapie prototypowania. Elementy na takich płytkach łączy się poprzez lutowanie, często wykorzystując cienkie przewody izolowane (np. 0,5 mm) do łączenia punktów lutowniczych. Ważne jest optymalne rozmieszczenie elementów, aby zminimalizować liczbę połączeń i zworek, co ułatwia montaż i poprawia czytelność układu. Połączenia można wykonywać krawędziowo (kenarem) lub kroplą cyny, jednak należy unikać nadmiernego lutowania. Płytki uniwersalne nie nadają się do układów wysokiej częstotliwości (w.cz.) ani szybkich układów cyfrowych, gdzie istotny jest precyzyjny rozkład ścieżek. Niektórzy użytkownicy preferują wykonywanie własnych płytek drukowanych, co może być bardziej efektywne i estetyczne, zwłaszcza przy bardziej skomplikowanych projektach. Płytki uniwersalne bywają krytykowane za trudności montażowe i estetykę, ale są przydatne do prostych układów i testów przed wykonaniem dedykowanej płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA