logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcialbym podlaczyc odtwarzacz mp3 lub CD ale nie mam radia

origin1 25 Kwi 2006 15:52 2298 7
REKLAMA
  • #1 2564009
    origin1
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich!

Chcialbym podlaczyc odtwarzacz mp3 lub CD ale nie mam radia w samochodzie same kable oraz glosniki.Czy jest mozliwe podlaczyc taki odtwarzacz bez radia?Czy bede musial miec wzmacniacz?Widzialem pare ludzi nie mialo radia w samochodzie a podpinali jakims kablem odtwarzacz mp3 i hulało .

Dzięki,
    Origin
  • REKLAMA
  • #2 2564112
    papa10
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Musisz mieć radio z wejściem analogowym lub wzmacniacz, z samego odtwarzacza możesz słuchać tylko na słuchawkach ponieważ wewnętrzny wzmak. takiego użądzenia ma paredziesiąt mW.
  • REKLAMA
  • #3 2564115
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Przemyśl to pytanie dokładnie. Niestety ale zasilanie w aucie jest umownie nazywane 12V a odtwarzacz ma niższe a także moc wyjścia takiego odtwarzacza ledwo napędza słuchawki i nie ma szans prawidłowo zagrać na głosnikach samochodowych. Gdybyś był elektronikiem to zaproponowałbym Ci zakup prostego taniego radia i przerobinie go na wzmacniacz do takiego odtwarzacza ale po tym pytaniu myślę że lepiej bazuj na gotowym sprzęcie. Teraz można już tandetne radio z MP3 kupić poniżej 200zł.

SławeK
  • #4 2564134
    sprzęt
    Poziom 11  
    Albo jeszcze mozna zastosować głośniki aktywne,takie jak od komputera.Oczywiście trzeba z głową wybrać te które są zasilane odpowiednim napięciem.
    Pomijam tu sprawę zasilania samego odtwarzacza.
  • REKLAMA
  • #5 2565146
    origin1
    Poziom 2  
    Dzieki !;)
  • REKLAMA
  • #6 2565328
    <<80Hz
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    mozesz tez kupic jakis tani wzmacniacz z allegro (juz za 50zl - sam kiedys taki sprzedawalem) i odtwarzacz podpiac bezposrednio pod niego.
  • #7 3881094
    profdrhab
    Poziom 2  
    Chciałbym reaktywować ten temat, ponieważ bardzo mnie zaciekawił.

W moim aucie mam tylko wyprowadzone złącze ISO. Proszę wskażcie mi na Allegro wzmacniacz, który można podłączyć do ISO (bez żadnych przeróbek) . Chodzi mi o to czy istnieją w ogóle takie rozwiązania- typowe do podłączenia urządzeń typu mp3 Player do złącza ISO w samochodzie? Jesli tak to proszę dajcie jakieś namiary

Z góry dzięki!!!
  • #8 3910885
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    niespotkalem sie jeszcze z takim wynalazkiem bo kto jezdzi autem bez radia, kup sobie radio sony podstawowy model np. cdx gt111 ma wejscie AUX z przodu panela i po kłopocie.Zapłacisz za nie 270zł około i z głowy.

niekupuj tevionów i innego scierwa bo ci padnie po tygodniu.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie odtwarzacza MP3 lub CD bez radia w samochodzie jest problematyczne ze względu na niską moc wyjściową odtwarzaczy, które są przeznaczone głównie do słuchawek i nie napędzą efektywnie głośników samochodowych. Konieczne jest zastosowanie wzmacniacza lub radia z wejściem analogowym, które wzmocni sygnał audio. Alternatywnie można użyć aktywnych głośników komputerowych z odpowiednim zasilaniem. Propozycją jest zakup taniego radia z funkcją MP3 (np. Sony CDX-GT111) lub prostego wzmacniacza dostępnego na aukcjach internetowych, który pozwoli podłączyć odtwarzacz bezpośrednio. Nie spotyka się wzmacniaczy dedykowanych do podłączenia do złącza ISO bez przeróbek. Zaleca się unikanie tanich, niskiej jakości urządzeń, które szybko ulegają awarii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA