logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel SPLZ1010 v1.2 cały czas miga sygnalizator optyczny

viper82 25 Kwi 2006 17:07 4418 6
REKLAMA
  • #1 2564218
    viper82
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam!
    Mój znajomy ma Syrene Satel SPLZ1010 i problem z sygnalizacja optyczną, która cały czas miga, wystarczy podpiąć zasilanie i już zaczyna pracować. Reszta syreny jest sprawna i działa normalnie. Może ktoś z Was drodzy koledzy miał juz podobny przypadek i wie co jest źle.
    Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 2564384
    lukaszkrucz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Twoj znajomy ma najprawdopodobniej zle podlaczony sygnalizator.. jest to model z wlasnym zasilaniem, jego podlaczenia sa nieco inne anizeli typowego sygnalizatora zasilanego z centrali... najprawdopodobniej omylkowo podlaczyl wyzwolenie sygnalizacji optycznej... Polecam odwolac sie do instrukcji obslugi sygnalizatora... :) Podsaj jaka to centrala to przesle opis dokladnego podlaczenia :)

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2564911
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    dodac zworke na PLO=Alarm optyczny gdy na wejsciu STO jest 12V
  • REKLAMA
  • #5 2565157
    serw
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    viper82 napisał:
    Witam!
    Mój znajomy ma Syrene Satel SPLZ1010 i problem z sygnalizacja optyczną, która cały czas miga, wystarczy podpiąć zasilanie i już zaczyna pracować. Reszta syreny jest sprawna i działa normalnie. Może ktoś z Was drodzy koledzy miał juz podobny przypadek i wie co jest źle.
    Pozdrawiam ;)

Czy ten sygnalizator świeci cały czas tak jak w stanie alarmu? czy tylko miga ?
    Bo jest w nim jeszcze dioda LED, która miga gdy jest podłączone zasilanie 12V ... efekt ten można wyłączyć zdejmując zworkę JP8 na płycie.
  • #6 2569050
    viper82
    Poziom 15  
    Witam ponownie!
    Przepraszam, że dopiero dziś odpisuje, ale późno wracam do domu i nie mam siły na włączenie komputera.

A więc tak będę odpisywał po kolei:
    koledzy:
    lukaszkrucz raczej nie jest to wina złego podłączenia, bo to urządznie cały czas działało, aż pewnego dnia padło. Równiez myślałem, że wina lezy w złym podłaczeniu, ale odpiąłem wszystkie kable, zostały tylko zasilające i stroboskop dalej miga.

Józef18 niestety, ale nie wiem jaką ma centralke, mogę sie dowiedzieć, ale czy to w czymś pomoże?

SMDmaniak hmm, no to może być to, jutro to sprawdze i dam znać.

serw sygnalizator miga, ale to nie jest miganie diody, normalnie mruga stroboskop (palnik) taki jak w aparacie foto :) Wydajnie mi się, ze sygnalizotor zachowuje sie tak jakby był wywołany alarm.

Wielkie dzięki za zainteresowanie!!
    Pozdrawiam
  • #7 2601167
    viper82
    Poziom 15  
    Witam ponowinie.
    Wreszcie podłączyłem tą syrene, co dziwnego sie okazało, po podłączeniu zachowuje sie jak nowa, czyli wszystko wróciło do normy, widocznie coś się musiało powiesić w niej i dlatego sygnalizoator optyczny mrugał. Syprena pracuje już od kilku dni i jest ok, wiec temat uważam za zamknięty.

Dziękuje i pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył sygnalizatora optycznego w syrenie Satel SPLZ1010 v1.2, który po podłączeniu zasilania cały czas migał, co sugerowało ciągłą pracę w trybie alarmu. Wstępne podejrzenia wskazywały na błędne podłączenie sygnalizatora, zwłaszcza że model ten posiada własne zasilanie i inne schematy podłączeń niż standardowe sygnalizatory zasilane z centrali. Zwrócono uwagę na możliwość zastosowania zworki na wejściu PLO (Alarm optyczny) oraz na diodę LED sygnalizującą zasilanie, którą można wyłączyć przez zdjęcie zworki JP8. Po odłączeniu wszystkich przewodów oprócz zasilających problem migania stroboskopu nadal występował, co wskazywało na wewnętrzne zawieszenie się urządzenia. Ostatecznie po ponownym podłączeniu syrena działała prawidłowo, co sugeruje, że problem miał charakter tymczasowego zawieszenia elektroniki sygnalizatora optycznego. Temat został zamknięty po potwierdzeniu poprawnej pracy urządzenia przez kilka dni.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA