logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UniBox – czy warto kupić uniwersalny box? Wasze doświadczenia i opinie

matidanko6 25 Kwi 2006 22:29 1466 21
REKLAMA
  • #1 2565314
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Co sądzicie na temat Boxa z serii UniBox, o spotkałem się z opiniami aby wystregać się uniweralnych boxów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2565330
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Eeeeeee lipa. Odpuśc sobie to. Lepiej Tornado.
    Zdecydowanie lepiej Tornado.... albo Gryffin. Ale wybór należy do Ciebie.

pzdr.
  • #3 2565385
    matidanko6
    Poziom 27  
    jak na razie to czaję się na to: UFS-3 Tornado N-Box + KS1 + KS2 + EmuCOM od Karwosa
  • Pomocny post
    #4 2565388
    viper105
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    bbxb napisał:
    Eeeeeee lipa. Odpuśc sobie to. Lepiej Tornado.
    Zdecydowanie lepiej Tornado.... albo Gryffin. Ale wybór należy do Ciebie.

pzdr.

Lepiej..pewnie że lepiej ale 5x drożej, do simlockow UNIBOX wystarczy( do określonych tel.), zależy do czego potrzebny ci box konkretnie. Jeśli nie masz serwisu , a telefonami zajmujesz się sporadycznie polecam ci ten produkt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2565389
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    A co z Tornado zrobisz z Philipsem np ?
  • REKLAMA
  • #6 2565399
    matidanko6
    Poziom 27  
    ja serwisu nie mam ale na klientów tez nie narzekam pomimo że do tej pory robiłem tylko DCT-3
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2565418
    viper105
    Poziom 13  
    Jeśli kupisz tornado warto się zaopatrzyć w HWK TRIAL ( widziałem na allegro za 99zl z supportem ) a UNIBOX w tej samej cenie równierz na allegro był. ; )
  • #8 2565447
    matidanko6
    Poziom 27  
    ok rozumiem ale chodzi mi o bezawaryjnośc i o to żęby mi nie uwalał co 4 telefonu i potem nie chciał go postawić na nowo
  • Pomocny post
    #9 2565493
    viper105
    Poziom 13  
    A czemu ma uwalać ? Na każdym sprzęcie czasem coś może się zdażyć .
    Jeśli chcesz robić wiekszość telefonów z pewnością , że nawet gdy je uwalisz
    SW to powinieneś zakupić po 2 boxy do każdej marki tel.

Dodano po 1 [minuty]:

żeby je postawić
  • Pomocny post
    #10 2565645
    bbxb
    Poziom 31  
    Cytat:
    jak na razie to czaję się na to: UFS-3 Tornado N-Box + KS1 + KS2 + EmuCOM od Karwosa

Ja mam dokładnie to samo i powiem Ci tyle: nie żałuje nawet złotkówki. To jest super sprzęt. Polecam. Tylko koniecznie kup ORYGINAŁ!!! Jako sprzedawcę polecam Karwosa.

Cytat:
    Lepiej..pewnie że lepiej ale 5x drożej, do simlockow UNIBOX wystarczy( do określonych tel.), zależy do czego potrzebny ci box konkretnie. Jeśli nie masz serwisu , a telefonami zajmujesz się sporadycznie polecam ci ten produkt.

5 razy drożej? Nie przesadzaj. Jest trochę drożej ale duuuużo lepiej. UniBox to sprzęt o klasę niżej....

Cytat:
    A co z Tornado zrobisz z Philipsem np ?

Jak ktoś chce robić fonki sporadycznie to faktycznie Philipsów jest taka masa na rynku, że szok. Dziennie setki tysięcy będziesz ich robił ;-) . W tym wypadku to ja wole olać Philipsy a mieć porządny sprzęt do Nokii.

Cytat:
    Jeśli kupisz tornado warto się zaopatrzyć w HWK TRIAL

To prawda. Również polecam.

Cytat:
    A czemu ma uwalać ? Na każdym sprzęcie czasem coś może się zdażyć .
    Jeśli chcesz robić wiekszość telefonów z pewnością , że nawet gdy je uwalisz
    SW to powinieneś zakupić po 2 boxy do każdej marki tel.

Ja jeszcze nie ubiłem Tornadem fonka tak aby go później Tornadem nie postawić. Ale to też prawda, że nie ma sprzętów idealnych co zrobią za Ciebie wszystko a Ty tylko kasę będziesz liczył.

Większośc z użytkowników elektrody ma Tornada/Twistery więc w razie czego to więcej osób może pomóc ;-)

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #11 2566137
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    A co do sprzętu zwanego Unibox to można go łatwo zrobić z prawie każdeko kabelka np. do Siemensów lub wg. schematu na pinouts.ru
    To nic innego jak konwerter napięć max232. Można też zrobić pod usb na FTDI. W sumie w większości telefonów do komunikacji potrzebne jest Rx Tx i GND w nokiach jest jeszcze Mbus.
  • Pomocny post
    #12 2566343
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    To co zrobisz uniboxem zrobisz praktycznie progsami za free ;)
    Zdecydowanie tornado kupuj a nie będziesz żałował.
    pozdr
  • Pomocny post
    #13 2566365
    ptasznikos
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Według mnie jeden jak i drugi sprzęt w zaden sposób sie nie wyklucza. Dobrze jest miec uniboxa, bo jakby nie było jest do niego ok 100 kabli. A nawet programy za free bez kabli nic nie zrobią.
  • Pomocny post
    #14 2566792
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Porządny sprzęt do nokii jest z Griffinteam a nie od Sarasa.
  • #15 2567424
    matidanko6
    Poziom 27  
    Tornadem już sagema nie zrobię a unibox podobno po zakupieniu końcówki ma taką możliwość, i nie widziałem nigdzie zęby unibox miał Support a Tornado ma i to dość dobry
  • Pomocny post
    #16 2567555
    ptasznikos
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Moze zacznijmy od początku... Totrnado jest urządzeniem serwisowym z własnym oprogramowaniem to telefonów określonych marek. Unibox to nic innego jak urządzenie służące do komunikacji komputer>telefon. Unibox działa z darmowymi programami oraz innymi płatnymi. Jednak sam box nie ma żadnego softu. Dlatego tez nie ma supportu.
  • #17 2567670
    matidanko6
    Poziom 27  
    no ok to to wiem ale mi chodzi o funkcjonalność tego użądzenia np. po zakupie UniBoxa mogę wykupić sobie dostęp do jakiegoś supportu i z tamtą pobierać pliki te które będę potrzebował chyba zę jest możliwość tornadem djęcia smoka z sagema X6 bo Uniboź podobno ma taką możliwość
  • Pomocny post
    #18 2567692
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Wiesz co nie kombinuj jak koń pod górę tylko kupuj tornado. Uniboxem nie będziesz robił sagemów. Sprzet który unlockuje sagemy kosztuje dwa razy tyle co tornado.
    pozdr
  • Pomocny post
    #19 2567763
    bbxb
    Poziom 31  
    Nalezy jeszcze poruszyć sprawę kabli. Kable od Tornada pasują do Jafa, Gryfina, Progidy itp. itd. Mają wtyczkę RJ45 - bardzo popularną. A UniBox?? Żenada - kable pozostaną niewykorzystane.

Naprawdę kup to Tornado i będziesz bardzo zadowolony.

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #20 2568051
    simplusik1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    moim zdaniem kup tornado + hwk + dobry suport. sam mam i jestem zadowolony, sprzęcik ten zwrócił bardzo szybko

uniboxa kupiłem tylko dla kabelków, zwrócił się dzięki takim telefonom jak maxon,toschiba czy tym podobne wynalazki, gdzie jako jedyny w miasteczku miałem do tego kable i ceny simlocków dyktowałem ja :D unibox po za kablami (120 sztuk) i możliwościa szybszego fleszowania np.siemensów nic sobą nie prezentuje.
  • #21 2568242
    matidanko6
    Poziom 27  
    ok to najpierw kupuje Tornado a potem pomyslę nad uniBoxem
  • #22 2570928
    matidanko6
    Poziom 27  
    dzięki wilkie wszyskim za aktywność i pomoc zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy oceny uniwersalnego boxa UniBox w kontekście serwisowania telefonów komórkowych, zwłaszcza w porównaniu do urządzenia Tornado. UniBox jest tańszym rozwiązaniem, które sprawdza się przy sporadycznej pracy i obsłudze simlocków w określonych modelach telefonów, oferując dużą liczbę kabli (około 100) i możliwość samodzielnego wykonania sprzętu na bazie konwertera napięć max232. Jednak nie posiada własnego oprogramowania ani wsparcia technicznego, co ogranicza jego funkcjonalność i uniwersalność. Tornado to profesjonalne urządzenie serwisowe z dedykowanym oprogramowaniem i wsparciem, umożliwiające obsługę szerszej gamy telefonów, w tym bardziej zaawansowane operacje jak zdjęcie simlocka z modeli Sagem, choć jest droższe. Kable Tornado są kompatybilne z wieloma innymi boxami (Jafa, Gryffin, Progidy) i mają popularne złącze RJ45, podczas gdy kable UniBoxa są mniej uniwersalne. Użytkownicy rekomendują zakup Tornado jako podstawowego narzędzia, a UniBox traktują jako uzupełnienie głównie ze względu na dostępność kabli i możliwość obsługi mniej popularnych modeli. Wskazano również na konieczność posiadania wsparcia technicznego i sprzętu zapasowego dla pewności działania. Podsumowując, Tornado jest polecane dla profesjonalistów i serwisów, UniBox dla osób o mniejszym zapotrzebowaniu i ograniczonym budżecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA