logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson Tx90, iskra z rdzenia- jeśli nie wymiana, to co?

maryann 26 Kwi 2006 09:08 1614 12
REKLAMA
  • #1 2566035
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Uruchomiłem sprzęt bez problemu(wypalone luty) i po kilku minutach pracy słyszę charakterystyczne cykanie- i nawet widzę: z rdzenia trafopowielacza skacze 2-3mm iskra do pobliskiej zwory. Oczywiście należy go wymienić. Ale klienta nie stać, a iskra nie jest duża... Widziałem juz po poprzednich majstrach w różnych TV, że uziemiali taki rdzeń. Jakie macie doświadczenia w takim OP (obejściu problemu)?
  • REKLAMA
  • #2 2566084
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 129
    Takie OP prosta droga do wiekszego problemu: tv i tak popsujeszie, a konkurencia bendze miala do gadacz... Czasem warto niezarobicz, a inwestowacz w klienta (chyba rze klient i tak stracony).
  • #3 2566099
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2900
    Pewniejsza wymiana ale jak szkoda kasy to rdzeń połącz przewodem z masą będzie z niego zbierać ladunki do masy ale i tak kiedyś trafo przebije całkowicie. Sprawdz jeszcze przewód WN wychodzący z trafa -wyjmij go jak idzie i zobacz czy nie jest skorodowany.
  • REKLAMA
  • #4 2566122
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jestem zwolennikiem wymiany w takim przypadku trafa, można zamontować tańsze np .HG.
    Kiedyś miałem przypadek ze nie mogłem otrzymać zamiennika ani oryginalnego trafa więc :
    1 oczyściłem miejsce przebicia izolacji
    2 nałożyłem cenką warstwę distalu a na nią przykleiłem podkładke mikową
    nastepnie po wyschnieciu , powtórzyłem te czynoość jeszcze dwukrotnie za każdym razem zwiększając powierzchnie miki .
    3 na wierzchu nałożyłem grubszą warstwę kleju .
    TV dzaiała już tak kilka lat /stały klient/

Jak wspomniałem wcześniej jest to ostateczniść , większe przebicie z trafa może spowodować lawinowe usterki łącznie z prockiem .
    Nie miał klient PLN na naprawę a będzie miał na nowe TV?
  • #5 2566198
    maryann
    Poziom 37  
    Sprzęt ponadnormę zakurzony, ale suchy; nigdzie nie sieje poza tym rdzeniem- i to po czasie.
    Zeby odizolować rdzeń musiałbym go wyjąć...
    Wymiana na co innego niz HR? Już droga, a wciąż niepewna!
    Dzięki za opinie, proszę o jeszcze; nadal jednak myślę o uzieminiu trafa- tylko przylutować, czy owinąc- zbliżyć masę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2566727
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2900
    Dotknąć, przycisnąć czymś spręzystym

Dodano po 2 [minuty]:

Jak jest od spodu to zaizoluj go,żeby nie przebijał w to miejsce a rdzeń dotknij, wciśnij na siłę byle miala masa stały kontakt
  • #7 2567448
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    sieje trafo .naprawa fachowa wymiana.doradzanie umasienia rdzenia czy jakies klejenie nie powinno miec tu miejsca.zgraj pamienc w razie co .
  • #8 2567593
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6156
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV
  • #9 2567613
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 2568038
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    :arrow: maryann :oops: . Nie ma innego wyjścia , tylko wymiana . Żadne klejenie , łatanie i tym podobna chałtura , bo inaczej tego nie można nazwać. Można zastosować tańszy zamiennik , koniecznie powiadomić o tym klienta i nie dawać żadnej gwarancji na naprawę , i oddać klientowi ten siejący trafopowielacz. Niech go sobie powiesi na choince na święta. Ale postaw w tym wypadku na swoim i zrób to fachowo albo tak jak radzi kol. obcy7 zrezygnuj z naprawy. Szanuj swój czas i swoje dobre imię . Można jeszcze brać pod uwagę wstawienie trafopowielacza z demontażu (oczywiście sprawnego i po uprzedzeniu o tym fakcie klienta ). Osobiście nie praktykowałem jeszcze tego , a zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ponieważ w niektórych modelach TV trafopowielacze są trudno dostępne i drogie i klienci rezygnują z naprawy jak dowiadują się że sam podzespół kosztuje 170- 200 PLN z przesyłką . Mam jednak obawy że taki trafopowielacz może długo nie popracować i naprawa wróci razem z uzasadnionymi pretensjami klienta. Co o tym myślą inni.
    Proszę , :arrow: maryann napisz jaki trafopowielacz siedzi w tym Thomsonie i ile klient jest gotów zapłacić za naprawę .
    Pozdrawiam.
  • #11 2569922
    maryann
    Poziom 37  
    Ale się narobiło!!
    Nie myślałem, że trafopowielacz może tak podniecać...
    Oddałem go kientowi, zblizyłem wcześniej masę do rdzenia(to mialem na myśli pisząc "owinąć"-fakt inny sens) i wydałem. Klient liczył na naprawę za 5 dych, a tu HR7535 po upustach 48 z groszami. Myślicie, że go nie włączy? Naiwni. Włączy, a spróbuj mu dać martwego!... I będzie strzelało a on oglądał. Więc chyba lepiej, zeby te ładunki spływały sobie mikroiskirkami do masy. Jak się spali- pewnie zadziała jakieś zabezpieczenie, a przynajmniej nic tak mocno nie strzeli. Klient uprzedzony.
    No, naukowcy- takie jest życie.
  • #12 2570119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2570144
    maryann
    Poziom 37  
    Cytat:

Jakby spłonęło mieszkanie klienta w skutek zapalenia się telewizora

Trochę Cię ponioslo, no nie? Dużo takich mieszkań splonęło w ciągu, dejmy na to, dwudziestu ostatnich lat?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem iskier skaczących z rdzenia trafopowielacza w telewizorze Thomson TX90, co wskazuje na uszkodzenie izolacji i konieczność wymiany trafa. Wymiana jest zalecana jako jedyne pewne i bezpieczne rozwiązanie, choć kosztowna dla klienta. Alternatywne metody, takie jak uziemienie rdzenia poprzez przylutowanie przewodu masy lub owijanie rdzenia masą, mogą chwilowo zmniejszyć iskrzenie, ale nie eliminują ryzyka całkowitego przebicia i dalszych uszkodzeń. Próby naprawy izolacji klejem, miką i distalem opisano jako ostateczność, stosowaną gdy nie ma możliwości wymiany, jednak wiąże się to z ryzykiem poważniejszych awarii, w tym uszkodzenia procesora. Wskazano, że naprawa musi być technologiczna i bezpieczna, a stosowanie prowizorycznych rozwiązań może skutkować utratą gwarancji i odpowiedzialnością za ewentualne szkody. W praktyce niektórzy serwisanci decydują się na uziemienie rdzenia, co pozwala na spływ ładunków i ogranicza iskrzenie, jednak klient powinien być o tym poinformowany i świadomy ryzyka. Wymiana trafopowielacza na oryginalny lub tańszy zamiennik (np. HG) pozostaje rekomendowanym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA