logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel słoneczny. Jak w praktyce może nadawać się do ładowania baterii?

lukaszp07 28 Kwi 2006 00:28 3656 6
REKLAMA
  • #1 2569483
    lukaszp07
    Poziom 11  
    Witam,
    wraz z kolegami jesteśmy na etapie projektowania i budowy pewnego urządzenia, które z założenia jest zasilane z akumulatora (Li-Ion 7.4V), ponieważ uaktywnia się tylko w momentach gdy zachodzi potrzeba. Z naszych wyliczeń i przyjętych założeń sprzęt powinien pracować na tym akumulatorku około kilku dni (tak jak telefon komórkowy). Doszliśmy więc do wniosku, że dobrze by było wyposażyć ten mały systemik w panel słoneczny, który doładowywał by akumulator w ciągu dnia. Problem w tym, że nigdy nie miałem do czynienia z panelami słonecznymi, a nie bardzo mi się chce wierzyć w zapewnienia producentów co do ich obiecujących parametrów.
    Może więc ktoś miał styczność z tematem paneli słonecznych i będzie w stanie rozwinąć temat. Głównie chodzi o to jak w praktyce taki panel może się nadawać do ładowania baterii o pojemności np. 4000mAh. Jaki można uzyskać prąd z ogniwa i jak wygląda jego wydajność przy zachmurzonym niebie, na którego brak w Polsce nie można narzekać :)

Już zamówiliśmy jeden panel do testów w uczelnianym laboratorium. Jest to panel firmy Shell o mocy 10W o symbolu "Shell ST10". Jak tylko nam go przyślą, to podzielę się na forum wynikami testów pracy tego panelu.
    Podaję kilka jego parametrów, a także pdf'y od producenta gdzie zainteresowani mogą znaleźć trochę więcej informacji.
    Z góry dziękuję, będę wdzięczny za każde uwagi.

Poniższe dane producent podaje dla promieniowania 1000W/m²
    Rated Power - 10W
    Peak Power - 10W
    Nominal voltage - 12V
    Peak power voltage - 15.6V
    Open circuit voltage - 22.9V
    Short circuit current - 0.77A
    Minimum peak power - 9W
    Załączniki:
    • modules_ShellST.pdf (105.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • shell_ST10.pdf (109.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2573718
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Fotoogniwa mają wydajności do ok. 150W/m2 przy promieniowaniu Słońca ok. 1,5 kW/m2 (były też doniesienia o wyższych sprawnościach).
    Akumulator żelowy ma samorozładowanie na poziomie 0,5% dziennie, zatem z 4Ah traci ok. 20mAh. Jeżeli przyjąć, że masz panel o mocy 10W, to pokryje on z nadwyżką samorozładowanie, czyli że jego użycie może być sensowne.
    Ile w naszych warunkach mogą dać ogniwa przy zachmurzonym niebie? Tego nigdzie nie znalazłem, odpowiedź da tylko pomiar.
  • REKLAMA
  • #3 2574119
    lukaszp07
    Poziom 11  
    OK, dziękuję.
    Zatem widzę że najwięcej dowiedzieć się można stosując taki panel w praktyce.
    Nasze urządzenie w ciągu doby będzie z wstępnych testów i obliczeń rozładowywało akumulator o około 1500mAh, więc gdyby ta bateria słoneczna dawała 200mA prądu średnio przez cały dzień to powinna pokryć straty.
    Jak pisałem podzielę się w ramach tego tematu wynikami doświadczeń jak dostanę przesyłkę z panelem.
    Tymczasem być może jest ktoś jeszcze, kto miał z tym sprzętem do czynienia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2574800
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Bateria słoneczna nie da Ci 200mA przez cały dzień. Jej moc 10W oznacza, że masz 69mA do ładowania akumulatora (14,4V) przy założeniu 100% sprawności przetwornicy, a i to tylko przez kilka godzin "słonecznych". Można oszacować, że będziesz mógł zgromadzić ok. 50mA (sprawność!) x 2 godziny (optymistycznie!) = 100mAh, a przy 12 voltach to jest 1,2 watogodziny.
    Akumulator ma pojemność energetyczną 48 watogodzin (12V*4Ah), więc będzie baaaardzo niewykorzystany, a "dawka" energii z panela jest poniżej 1500mAh, czyli Twojego zapotrzebowania.
    Myślę, że powinieneś dysponować panelem o mocy 4 razy większej, wówczas jest jakiś zapas na dni pochmurne, a tych w naszym klimacie nie brakuje (nawet kilka pod rząd - zobacz dane Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, zwłaszcza - dopóki podają jakieś dane, a nie komunikat, że dzieki koalicji jest leppiej ...)
  • #5 2574965
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Jerzy, pomyliłeś się o cały rząd wielkości. 10W/14.4V to 694 mA a nie 69 mA.
    Dalsza część wywodu staje się zupełnie absurdalna.
  • #6 2575171
    lukaszp07
    Poziom 11  
    No właśnie też mi to się jakoś nie kleiło :) . Wydajność prądową zresztą podaje producent w nocie katalogowej jako 0,62A przy poziomie promieniowania 800W/m². Ja oczywiście nie liczę aż na taką dobrą sytuację, zresztą z zamieszczonej w tejże nocie charakterystyki wynika liniowy spadek wydajności prądowej panelu.
    Ja po prostu nie bardzo mam pomysł jak to się ma do rzeczywistości, czyli jak to się przedkłada na praktykę. Byłbym więc wdzięczny za podzielenie się spostrzeżeniami przez osoby, które bawiły się takimi urządzonkami.
  • REKLAMA
  • #7 2575551
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Sorry, rzeczywiście mój błąd! Czyli - że to jednak będzie pracować! Teraz pozostaje tylko zmontowanie wszystkiego i trochę pomiarów, ale "na papierze" wychodzi, ze powinno być OK!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy praktycznego zastosowania paneli słonecznych do doładowywania akumulatorów Li-Ion 7,4V o pojemności około 4000mAh. Wskazano, że typowa moc panelu 10W przy standardowym nasłonecznieniu (ok. 1,5 kW/m²) może pokryć samorozładowanie akumulatora żelowego na poziomie około 20mAh dziennie. Jednakże realna wydajność prądowa panelu jest zależna od warunków atmosferycznych, a przy zachmurzonym niebie znacznie spada, co wymaga praktycznych pomiarów. Przyjmując, że urządzenie zużywa około 1500mAh na dobę, panel 10W może dostarczyć prąd rzędu 0,62A przy promieniowaniu 800W/m², co przekłada się na około 694mA przy napięciu 14,4V, lecz tylko przez kilka godzin dziennie. W efekcie, energia zgromadzona z panelu może wynieść około 1,2Wh, co jest znacznie poniżej zapotrzebowania urządzenia. Z tego powodu zaleca się zastosowanie panelu o mocy co najmniej czterokrotnie większej, aby zapewnić odpowiedni zapas energii na dni pochmurne, które są częste w polskim klimacie. Podkreślono również, że charakterystyka prądowa panelu wykazuje liniowy spadek wydajności wraz z obniżeniem natężenia promieniowania słonecznego. Ostatecznie, skuteczność systemu wymaga zmontowania i przeprowadzenia pomiarów w rzeczywistych warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA