logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał. Czy istnieją jakieś wzmacniacze połączeń?

dpELEKTRONIK 28 Kwi 2006 03:16 1815 15
REKLAMA
  • #1 2569654
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Cytat:
    Ja mam wi fi na razie doś powolne ale admin obiecał że przyspieszy transfer po nowym roku. tylko mam mały problem, ponieważ czasami połączenie sieci spada na 1MBps a max jest 54MBps. co robić mam kartę PLANET WL-8314. czy istnieją jakieś wzmacniacze połączeń? jakość połączenia z siecią u mnie wacha się od 45 do 70% a nie wiem co będzie jak pojawią się liście na drzewach

to tylko znalazłem w necie na temat PLANET WL-8314 a mam prawie podobny problem słabo otwiera strony a o ściąganiu to nie wspomne. Wiecie co robić w takich przypadkach. Poradzcie coś.
  • #2 2569855
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Doprowadz do "widzenia się" anten, jak przeszkoda sa drzewa to słabe szanse na stabilny link
  • #3 2569901
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Jaka antena? Jaka odległość do nadanika? Czy jest widoczność optyczna anten? Ile metrów kabla od sieciówki do anteny?
  • #4 2570169
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Ale czy to napewno wina anteny bo przecierz mam na wykresach tak jak dziś : siłe sygnału od 53 do 62 a jakość sygnału od 42 do 51 % i słyszałem że jak na bezprzewodówke to powinno chodzić bez problemów.
  • REKLAMA
  • #5 2570244
    MaxFm
    Poziom 22  
    Cytat:
    mam prawie podobny problem słabo otwiera strony a o ściąganiu to nie wspomne
    jak masz przeszkody, drzewa to sie nie dziwie. A jakie masz pingi? nie gina pakiety ?
  • #6 2570341
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    stefantrynka napisał:
    Ale czy to napewno wina anteny bo przecierz mam na wykresach tak jak dziś : siłe sygnału od 53 do 62 a jakość sygnału od 42 do 51 % i słyszałem że jak na bezprzewodówke to powinno chodzić bez problemów.

Na 1Mbsp będzie chodzić bez problemu, na wyższych niekoniecznie. Podaj wszystkie dane o które pytałem to będzie można coś powiedzieć. I tak jak kolega wyżej prosił - pingi.
  • REKLAMA
  • #7 2571420
    jedynygarf
    Poziom 20  
    ~sojer napisał:
    stefantrynka napisał:

Na 1Mbsp będzie chodzić bez problemu, na wyższych niekoniecznie. Podaj wszystkie dane o które pytałem to będzie można coś powiedzieć. I tak jak kolega wyżej prosił - pingi.

On jest chyba zbyt mało qmaty i wątpie aby wogule wiedział co to są pingi pozatym on nieczyta odpowiedzie tylko zadaje pytania wrrr
  • #8 2584535
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Apropo pingów to:

do bramy: nin-6 ms, max-24 ms, średnio- 18 ms
    do www.google.pl: min-48 ms, max-176 ms, średnio-82 ms

wszystkie pakiety odebrano.

Odległość od nadajnika ok 700 m a od drugiego 1,5 km i z obu chodzi tak samo. Antena typu Yagi provider twierdzi że najmocniejsza 19dB co ciekawe najpierw mówił, że siedzi karta (Planet WL-8314) po wymianie na EDIMaxa EW-7128 przestało działać całkiem.
  • #9 2584585
    MaxFm
    Poziom 22  
    a jaka masz predkość przydzieloną ?? moze admin robi Cie w bambuko i dzieli Twoje łacze jeszcze na połowe lub wiecej ?
  • #10 2588688
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Ile metrów kabla od anteny do sieciówki :?: Jak jest więcej niż 5m to po drodze przydałby sie access point, od niego do kompa przewodem by była skrętka której można stosować nawet 100m bez koncentratora.
  • REKLAMA
  • #11 2591885
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    A więc jest tak mam na drodze między antenami pare sosenek ale sygnał w granicach 50 do 60% i dalej się słabo otwierają strony cz te drzewa robią cały problem.
  • #12 2603065
    kamikaze
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    niekoniecznie ja stawił byn na to ze jest zaduzo klinetów w sieci i za "małe" łącze. jak masz sygnał a stonki nieśmigaja to juz nie twój problem (zazwyczaj) (wi-fi = archiwum X )
  • #13 2603599
    rtvslawek
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.
    Podobne rzeczy testowałem i proponowałbym zastosować antenę typu grid,u mnie przy odległości od AP 20km najlepiej się spisuje:Link quality:75%,Signal:60%,a przy innych ledwo 30%,ale to koszt do 250 zł.

http://www.allegro.pl/item100881942_antena_grid_27_dbi_net_system_.html
    lub: http://www.anteny.net/product_info.php?cPath=25&products_id=175
    i w tej chwili na tej antence mam downloadu nawet 580kB/s:D
    Pozdrawiam.
  • #14 2615287
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Problem był w tym że anteny się nie widziały i z dachu od anteny do karty sieciowej było około 15 metrów. Po przestawieniu antenki w inne miejsce i zainstalowanie access point internet chula jak szalony. Zamykamy post, dzięki za pomoc.
  • #15 2619862
    simekc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak znam życie i moją pracę to są trzy możliwości:
    -drzewa na wiosnę dostały liści i inet bardzo zwolnił
    -provider przeciążył nadajnik
    -inne nadajniki w okolicy działają na tym samym lub zbliżonym kanale (nie wszyscy pamiętają o zasadzie dwuch kanałów separacji)

Swoją drogą 50-60% siły sygnału to nie jest wybitny wynik
  • #16 2619889
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Skala procentowa zwykle jest mało miarodajna, najlepiej pomiary robić programem netstumbler i wyniki podawać w dB.

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabego sygnału i wolnego otwierania stron internetowych w sieci bezprzewodowej był analizowany pod kątem jakości połączenia, parametrów anteny oraz przeszkód terenowych. Użytkownik posiadał kartę sieciową Planet WL-8314 oraz antenę typu Yagi o mocy 19 dB, z odległością do nadajnika około 700 m i 1,5 km. Pomimo siły sygnału na poziomie 50-60% i jakości 42-51%, występowały problemy z prędkością i stabilnością połączenia. Wskazywano na przeszkody optyczne, takie jak drzewa, które mogą powodować zakłócenia i utratę stabilności linku. Zalecano zapewnienie bezpośredniej widoczności anten, skrócenie długości kabla między anteną a kartą sieciową (maksymalnie do 5 m) oraz zastosowanie access pointa, jeśli kabel jest dłuższy. Sugerowano także monitorowanie pingu i utraty pakietów, a także sprawdzenie obciążenia sieci i przydzielonej prędkości przez administratora. Proponowano wymianę anteny na antenę typu grid o wyższej skuteczności (np. 27 dBi) jako rozwiązanie poprawiające jakość sygnału. Ostatecznie problem rozwiązało przestawienie anteny i instalacja access pointa, co znacząco poprawiło stabilność i prędkość połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA