logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał Wi-Fi na 200m z anteną Yagi 19dBi, co może być przyczyną?

Sojer8 19 Kwi 2006 22:37 1425 12
REKLAMA
  • #1 2545727
    Sojer8
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam. Postawiłem u mnie siec radiowa no i.... Właśnie... U mnie jest zrobiony most z kolegą na d-linkach 900. Ja w takim razie ciągne internet po lanie. od switha podłaczyłem planetke 4000. Antene rozpraszającą dałem dookólną o zysku 20dbi. Mój sąsiad ma sygnał 50% na standardowej antenie 3dbi. oddalony o 10m. Dugi sąsiad ma dwl900 oddalony o 100m i sygnal na 2 kompy. to juz chodzi mułowato. Tam zmniejszylem sygnal na ap o 50% i to dalo mala roznice. U niego jest yaga 19dbi. ale mam 3 osobe. U niego jest ap i właśnie. Sygnał sie szarpie, są problemy z pobraniem maca. Oddalony z 200m odemnie, jest na drodze kilka drzew ale anteny sie widzą. Antenke on tez ma yage 19dbi. Sprawdzalem sygnal na linksysie i ma okolo 20% sygnalu ;/ co moze byc nie tak?? jak punkty sie widzą to chyba drzewa nie maja nic do gadania?? W poblizu nikt nie ma cb radia, na drodze takze nie ma pradu wysokiego napiecia.
  • REKLAMA
  • #2 2545745
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Czy czasami nikt nie ma posadzonej podobnej sieci na sąsiednich kanałach ??
  • #3 2545746
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Moze zle dobrane kanaly do tych radiowek , moze tlok innych sieci w eterze o ktorych nawet nie wiesz , cb radio ni ema akurat znaczenia, zacznij od obserwacji eteru i wlasciwy mozliwy dobor kanalow
  • REKLAMA
  • #4 2545810
    Sojer8
    Poziom 12  
    bridge dziala na 1 kanale, a moja stacja dziala na 6 kanale. innej sieci w okolicy nie ma. Nie posiadamy nawet neo. Sygnal ciagne z Oddalonej 0 4km miejscowosci (pingi 3ms) a u mojego sasiada tak okolo 10ms. A czy istnieje taka mozliwosc ze cos ja źle robie?? Lub że Ci którzy dobrze widzą moj punkt zbieraja sygnał z koncentryka?? (przy zalozeniu że antena jest walnieta)
  • #5 2545853
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeśli jestes pewny, ze nic nie nadaje na sąsiednich kanałach, to przypatrzyłbym się okablowaniu. Ściślej to ujmując nic nie napisałeś o kablach jakie użyłeś do połaczenia anten oraz ich długości.
  • REKLAMA
  • #6 2546508
    Sojer8
    Poziom 12  
    stosuje zwykle h155. u mnie długość tego kabelka wynosi +/- 5m. Podobnie u sąsiadów. U tego gdzie sygnal sie szarpie jest 3mkabla, u drugiego 5m, lecz tam chodzi jakos to.U sasiada gdzie sygnal sie szarpie jest widoczna antena ale od polowy w zwyz.
  • #7 2547023
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Akurat CB i wys. napiecie w przeciwienstwie do drzew nie maj znaczenia (inne czestotliwości). Drzewa potrafia skutecznie stłumic sygnał. Jesli jest ich duzo to bedzie ciezko ze stabilnym linkiem. Jak nie sa wysokie to moze spróbuj załozyc anteny powyzej. Co do kabla to sprawdz łącza, mogą byc zasniedziałe albo moze dostawac sie do nich woda. Co do długości to h155 mozesz spokojnie dac do 12m. Co do kanałów to separacja powinna wynosić min 3 kanały od innych. Jesli masz możliwość (nie stosujesz ant. szczelinowych) spróbuj zmienic polaryzacje. Sprubój zestawic poszczegolne linki na yagach, potem zamieniaj anteny. Moze to wina dookólnej.
  • #8 2547458
    Sojer8
    Poziom 12  
    dzisiaj postawilem szczelinowa zamiast dookolnej. i to samo :( na przeszkodzie stoja dęby. 2 duze sztuki rosnące blisko siebie. a to jest najlepsze w tym wszystkim ze zbiera sygnal moj sasiad z linka polozonego 2km dalej i niewidocznego punktu. Sygnal tam coprawda jest 10% na 2km, a na moim linku(200m) sygnal w granicy 15-20% A czy linsys da sobie rade z trybem repeater?? poprostu ptrzeloze punkt
  • REKLAMA
  • #9 2547600
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    ustaw wszedzie jednakowa predkośc np. 11mbps (nie auto)
  • #11 2557326
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    wg mnie wina jest w nieodpowiednim doborze anten

rozumiem że masz na bazie 5m kabla i 20 dib antene a 100m dalej 19dib z 3m

pomimo tych wielkich roślinek na drodze uważam że masz poprostu zamocne anteny i występuje efekt przesterowania sygnału

spurubuj zbudować 2 antenki panelowe z opisywanych na elektrodzie i zaastąp nimi te co teraz nadają - powinieneś odrazu zauważyć poprawe

ps
    dawno temu w 3sity miałem link na 200m zrobiony z jednej strony była panelówka 8dib i 6m h155 a u klijęta 13m h155 i antenka od karty (żekomo 2 dib) - idziałało ok 8 miesięcy
    dopiero jak ludki zaczeli masowo stawiać mosty na 2,4 to musiałem dać userkowi panela 8 dib ia tak już 2 rok śmiga bez bulu
  • #12 2557467
    Sojer8
    Poziom 12  
    ok. A jaka antenke polecasz?? U jednego z userow zmniejszylem sygnal apka na 25% no i smiga super. A jaka antenke mam dac sla sasiada oddalonego o 15m?? jechal na 3dbi ale musialem lekko ruszyc antena panelowa no i ma teraz slabszy sygnal i nie pobiera mu automatycznie adresu
  • #13 2559591
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    np taką sobie machnij :
    http://www.goscu.neostrada.pl/Wykonanie%20anteny%20panelowej.html

pozatym oczywiście mozesz ustawiać to na oko, ale jeśli masz zamiar bawić się w wifi troche poważniej to proponuje jakiegokolwiek lapka z kartą np compex wl 11+ i program netstumbler - to programik pokazujący ci "troche inaczej" :D co się dzieje w eterku - nieoceniony pomocnik przy ustawianiu anteny

ponadtto kilka postów wcześniej dostałeś linka do fajnego artykuliku dla początkujących - polecam

EDIT

pozatym napisz coś więcej o wysokośćiach mocowań tych antenek

i zmniejsz moc nadawania w apeku na swoim dachu

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest słaby i niestabilny sygnał Wi-Fi na odległość około 200 m pomimo zastosowania anten Yagi 19 dBi. Sieć radiowa oparta jest na urządzeniach D-Link DWL-900, z mostem na kanale 1 i stacją na kanale 6, bez innych sieci w okolicy. Użytkownik stosuje kable H155 o długości około 3-5 m. Na trasie sygnału znajdują się drzewa (dęby), które mogą tłumić sygnał, mimo że anteny mają widoczność wzajemną. Zmiana anteny dookólnej 20 dBi na szczelinową nie poprawiła sytuacji. Sugerowano sprawdzenie zakłóceń na kanałach, okablowania, jakości połączeń i ewentualne przesterowanie sygnału z powodu zbyt silnych anten. Zalecane jest stosowanie anten panelowych o mniejszym zysku, ustawienie jednakowej prędkości transmisji (np. 11 Mbps), zmiana polaryzacji anten oraz podniesienie anten ponad przeszkody. Wskazano na znaczenie strefy Fresnela i wpływ drzew na tłumienie sygnału. Do diagnostyki polecono użycie programu NetStumbler oraz zmniejszenie mocy nadawania w punkcie dostępowym. W przypadku sąsiada oddalonego o 15 m zalecane jest dobranie anteny o odpowiednim zysku, gdyż antena 3 dBi powodowała problemy z pobieraniem adresu IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA