logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne ustawianie fusebitów w BASCOM AVR z programatorem ZL2PRG

jacobsek 28 Kwi 2006 10:34 1670 5
REKLAMA
  • #1 2570115
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam.
    Pytanko dla zaawansowanych w Bascomie.
    Czy jest jakaś metoda aby używając bascoma avr i programatora ZL2PRG można było zapisać ustawienia fusebitów tak aby przy wczytaniu pliku z programem ustawienia same się dostosowały?.Gdy korzystam z opcji Write PRG po ustawieniu fusów to niby zapisuje się coś w programie na zasadzie $prog ..... i dalej jakieś dane ale gdy wezmę procka z inaczej ustawionymi fusami to i tak ręcznie muszę zmieniać je za każdym razem.Czy wobec tego jest celowe zapisywanie tego w programie skoro nie działa?a może coś robię źle i dlatego nie chce to zadziałać?.
    Tak samo jest po skasowaniu procka,fusy wracają do ustawień fabrycznych
    Czy można ten temat jakoś zrobić czy za każdym prockiem trzeba ustawiać wszystkie fusy?,gdy programuję ich kilka to istnieje możliwość pomyłki.
  • REKLAMA
  • #2 2571518
    jacobsek
    Poziom 22  
    Może mniej zaawansowani to wiedzą?, jeśli tak to proszę o podpowiedź....
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2574272
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 465
    Masz zaznaczoną opcję Auto Flash w opcjach programatora? Jak programujesz procesor to wybierasz Program czy Manual Program z górnej belki?
  • REKLAMA
  • #4 2575934
    jacobsek
    Poziom 22  
    Programuję manualem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2576061
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Fuse bity zawsze ustawiają sie na fabryczne (przynajmniej te od zabezpieczenia programu przed odczytem) w momęcie wykasowania pamięci Flash.
  • #6 2577408
    jacobsek
    Poziom 22  
    Mnie po skasowaniu fusy od napiecia progowego i watchdoga tez się ustawiają na wyłączone a podział oscylatora wraca na fabryczny.
    Pytanko do kol. ZbeeGin, nie mam zaznaczonej tej opcji Auto Flash,czy ona powinna być zaznaczona?,do czego ona służy do tego aby ustawienia zapisane w programie działały po wgraniu tego właśnie pliku?.
    Czyli mam zrobić tak:
    Poustawiać gdy otworzę konkretny program wszystkie fusy tak jak powinny być , później kliknąć Write PRG aby to się zapisało w pliku z programem a później gdy już jest zaznaczona ta opcja Auto Flash to będzie działać czyli odtworzą się dla danego pliku moje ustawienia fusów?.
    Dzięki za odpowiedź.
REKLAMA