logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Magnat Classic 180 szybko znieksztalca dzwiek

procekkk 28 Kwi 2006 22:07 1965 2
REKLAMA
  • #1 2572197
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Witam

Tak jak napisalem wzmacniacz samochodowy Magnat Classic 180 szybko znieksztalca dzwiek. Koncowki mocy na tranzystorach IRFZ22 z 4 sztuk jakie sa w nim montowane widze ze jedna jest juz wymieniona na IRFZ44N i strasznie sie grzeje
    Sa jeszcze jakies inne pary K688 i D718 ale narazie nie wiem za co odpowiadaja, musze poszukac schematu.
    Macie jakies sugestie co jest uszkodzone? Moze ktos mial podobny przypadek.
    Zaraz postaram sie wstepnie sprawdzic te tranzystori i napisze co i jak :)

Pozdr. Procekkk

Wychodzi na to ze wszystkie IRF'y sa zwalone, zwarcie rzedu 10ohm miedzy Gate, a Drain. Jaka mogla byc przyczyna tego ze wszystkie sa upalone? Jakie elementy jeszcze moga byc uwalone? Nie chcialbym zeby po wstawieniu nowych IRF'ow padly ponownie. Co jeszcze proponujecie sprawdzic. Po long weekendzie sprawdze reszte elementow. Jutro jade do domku :-)

Pozdr. Procekkk
  • REKLAMA
  • #2 2609974
    procekkk
    Poziom 24  
    Witam
    Nie dostalem orginalnych tranzystorow IRFZ22 dostalem niby zamienne IRFZ24N.
    Zasilam go zasilaczem impulsowym ktory bez obciazenia na wyjsciu ma 13,5V (wydajnosc pradowa 1,2A)
    Jeszcze ich nie wstawialem, bo zastanawia mnie jedna sprawa. Na tranzystory podawane sa napiecia (bez wlutowanych tranzystorow):
    Gate - 4,0V
    Drain - 13,5V (napiecie zasilania przepuszczone przez cewke)
    Source - Masa
    Zastanawi mnie te napiecie na bramce 4V powinno ono tam byc?

Pozdr. Procekkk
  • #3 2616919
    procekkk
    Poziom 24  
    Wlutowalem tranzystory i na zasilaczu impulsowym jest OK. Klient bedzie musial jeszcze sprawdzic jak to sie sprawi w samochodzie.

Temat uwazam za zamkniety.

Pozdr. Procekkk
REKLAMA