logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość skanowania negatywów na Microtek 4800 Plus?

hutnik 31 Maj 2003 08:07 6847 18
REKLAMA
  • #1 232697
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Zwracam sie z prosba do fachowcow na tym forum mianowicie posiadam skaner Microtec 4800 Plus z oddzielna przystawka do slajdow i negatywow.
    Probowalem skanowac negatywy kolorowe zgodnie z instrukcja niestety wychodzi koszmar zdjecia po zeskanowaniu maja dominacje koloru niebieskiego i to na calym obrazie zdjecia horror czasami jest to inny kolor i to widac zaraz po zeskanowaniu .
    Przystawka to Microtek LightLid 35.
    Tak wiec w tym wypadku niema mozliwosci zeskanowania negatywu chociazby w zadowalajacej jakosci .
    Prosze o porade co zrobic aby zeskanowany material byl w orginalnym kolorze a nie z plamami o roznych barwach.
    Mam tez drugie pytanko jaki mozna kupic skaner do negatywow dobrej jakosci azeby zdjecia wykonane domowym sposobem byly conajmniej takiej jakosci jak od fotografa.
    Interesuje mnie fotografia a nie zawsze jestem zadowolony z jakosci zdjec wywolanych metoda fotograficzna.
  • REKLAMA
  • #2 232769
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Musze cie zmartwić, ze zwyklego domowego skanera nigdy nie uzyskasz takiego efektu jak wywolywaniem metodą chemiczną, na papierze foto. Skaner sobie nie radzi nawet z pozytywami a co dopiero z kliszą w negatywie. Ja mam Plustka z przystawką i też szału nie ma. Trzeba pokombinowac w ustawieniach barw w TWAIN po preskanie to moze coś lepszego uzyskasz.
  • #3 232789
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Oczywiscie, metoda skanera nie uzyska sie super efektow. Ale po preskanie powinno sie wszystko udac (pokombinuj z ustawieniami). A jezeli chodzi o skanery do negatywow to sa swietne urzadzenia. Mam w ktoryms chipie oceny takich, jesli chcesz to moge zeskanowac i Ci podeslac. Jak chcesz daj znac na priv.
  • REKLAMA
  • #4 233101
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Mam skaner Plustek PT12, próbowałem przeróżnych ustawień i efekt mizerny.
    W końcu olałem używanie przystawki do negatywów która jest w klapce skanera i kupiłem aparat cyfrowy - efekt super i nic już nie trzeba skanować, chyba że starsze fotki ale wolę już je skanowac ze zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #5 233204
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Koledzy mają rację. Nie uzyskasz dobrych efektów ze skanera do tzw. domowego użytku, ponieważ w takich skanerach przystawka do slajdów jest tylko dla zasady 8) Jeśli nastawiasz się na skanowanie tylko slajdów to są do tego specjalne skanery, które niestety nie można określić mianem "domowych". Do tego wszystkiego te urządzenia sporo kosztują, ponieważ za taką maszynę trzeba wydać w granicach 3000 zł :(
  • #6 233221
    Nemo
    Poziom 31  
    Profesjonalne skanery do negatywów maja rozdzielczość 4800 dpi. W przypadku zwykłedo skanera 600 dpi z klatki negatywu można osiągnąć tylko 800x600. Reszta wymaga interpolacji. No i nie muszę chyba dodawać, że zdjęcie jest do bani.
    W cenie 3000 PLN lepiej kupić cyfraka, bardziej się opłaca
    I szybko się amortyzuje (zwykle po 1500 zdjęciach).
    Pozdrawiam.
  • #7 233300
    hutnik
    Poziom 19  
    Dziekuje za zainteresowanie tematem w sklepie zostalem wprowadzony w blad sprzedawca twierdzil ze zdjecia beda super a tu taki kicz jezeli natomiast chodzi o aparaty cyfrowe ktore do tanich nie naleza to czy nie lepiej kupic kamere video cyfrowa ktora robi tez zdjecia ?? jestem zielony w tym temacie mam jeszcze pytanie moze odbiegne od tematu ale gdybym chcial przegrac z video film z wakacji na twardy dysk a potem zrobilbym divx czy nawet majac kiedys nagrywarke dvd to co musialbym dokupic do komputera zeby mozna to zrobic z jakoscia dobra
    I jeszcze jedno wracajac do tematu jakiej jakosci sa zdjecia z aparatu cyfrowego czy zdjecia sa super po wydrukowaniu czy tez jakosc zostawia wiele do zyczenia ? za wszystkie uwagi bede bardzo wdzieczny Pozdrawiam.
  • #8 233309
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie odpowiem ci dokładnie na ten temat ponieważ nie jestem aż tak mocny w tym zagadnieniu. Wiem jedno, że jeśli zastosujesz dobry sprzęt - mam na myśli aparat, dobrą drukarkę i dobry papier to na pewno będziesz zadowolony z jakości wydrukowanych zdjęć. Czasami wydrukowane zdjęcie przewyższa jakością tradycyjne zdjęcie. Wiem to ponieważ wiele razy byłem na prezentacjach takiego sprzętu i wiem, że efekty są porażające. Wszystko to tylko kwestia ceny :?
  • #9 233650
    Nemo
    Poziom 31  
    W kamerze cyfrowej nie ma przetwornika CCD będącego w stanie konkurować z byle aparatem 4MPix. Zatem zdjęcia można robić kamerą cyfrową, ale nie uzyskasz takich efektów, jak aparatem cyforowym. kamery przeznaczone są do rejestracji ciągłej, dlatego nie dają takich możliwości jak aparaty.
    Pozdrawiam.
  • #10 238580
    hutnik
    Poziom 19  
    Dziekuje za porady ale czy musi ten aparat kosztowac tak duzo sa tansze kompaktowe cyfrowki tylko niewiem ile sa warte.
  • #11 238670
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    są warte swojej ceny :) z regóły

Ale musisz się zdecydować czy chcesz mieć dobrą jakość czy tani sprzęt.

Aparaty przy 3,2 Mpix już są w miarę dobre z tym że te ze szklanym obiektywem
    Cudem jest (uważam że w zupełności wystarczy) 5 Mpix ze szklanym obiektywem i wygladem w miarę profesjinalnym w cenie do 4000 zł.

W miarę sa też idiotkamery od 1500zł. i min 3,2Mpix

A teraz kwestia ustawienia rozdzielczości robionej klatki im wyższ tym lepsza jakość ale zajmie więcej pamięci.

Kolejna rzecz to drukarka bo co ci z tego że zdięcie bedziesz miał w rozdzielczosci powiedzmy 2700x2700dpi kiedy drukarka wydrukuje to ze swoją max rozdzielczością np 600x600dpi

A tak na marginesie to spotkałem się z tym ze pani w punkcie przyjęc zdięć cyfrowych wystarczyła rozdzielczość 600x600dpi danego zdiecia.
  • #12 238814
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    W tej chwili cyfrówki za ok. 2500 zł robią zdjęcia naprawdę doskonałej jakości. Mają do tego mnóstwo dodatkowych ustawień itp.

Np. na zdjęciach z Nikona (ok. 2500 zł)można odczytać numer rejestracyjny samochodu, który stał kilkanaście metrów od osoby, której wykonywane było zdjęcie (oczywiście przy powiększeniu).

A swoją drogą zamiast kupować drukarkę przeznaczoną tylko do wydruków foto, do której zarówno atrament jest drogi jak i papier - można zdjęcia zanieść do punktu foto.

Ostatnio widziałem, że za jedno płaciło się 1 zł (9x13). a efekt końcowy jest naprawdę super.
  • #13 239344
    hutnik
    Poziom 19  
    Ceny 8O wysokie jak na nasze zarobki a szkoda ze tanszym sposobem nie mozna robic zdjec cena 4000zl to absurd 2500zl to wole nie robic zdjec a za ta cene kupic kamere jednak obraz na zywo to cos innego ja rozumiem ze zdjecia to sa zdjecia a kamera pelni inna role ale jednak w tej cenie wolalbym kamere a nie aparat przyznam ze lubie fotografowac ale bawilem sie tez kamera to jest piekna zabawa , dzieki za porady warto posluchac opini ludzi a wogole to super ze mamy takie forum .
  • #14 239366
    draakul
    Poziom 20  
    :arrow: Hutnik oraz wszyscy inni

Ja dzisiaj specjalnie zainstalowałem skaner, żeby sprawdzić jak skanuje slajdy.

Model starszy - Plustek OpticPro PT12 i efekty przeszły moje oczekiwania.

Są po prostu conajmniej dobre. Zarówno skany slajdów sprzed 20 lat jak i tych sprzed kilku dni - od razu widać różnicę.

Dlatego dziwię się koledze Alarmus, który mówi o mizernym efekcie. Skaner za 400 zł który przyzwoicie skanuje slajdy - mówię to z pełną odpowiedzialnością.

To dla wszystkich niedowiarków (Alarmus - ty też zobacz :)) jakie doskonałe efekty można osiągnąć przy tanim skanerze - to jest zdjęcie ze slajdu kumpla, które dzisiaj skanowałem.

Ja jestem naprawdę pod wrażeniem - aż boję się pomyśleć co z tym slajdem zrobiłby skaner do slajdów za 3000 zł.

Zamieszcze zeskanowany slajd na potwierdzenie moich słów :

Czekam na opinie ;)
    Załączniki:
    • Jak poprawić jakość skanowania negatywów na Microtek 4800 Plus? Image3b.jpg (210.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 239390
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mam setki zlajdów z dawnych lat, ale od dłuższego czasu dałem sobie z nimi spokój. 3000 na skaner nie mam.
    Jak chcę zrobić zdjęcie z zamiarem przeniesienia go do komputera to jest to zabawa - 3 klatki i przesuwany aparat.
    Po montażu wychodzi poprawnie przynajmniej 1024x768 bez żadnej interpolacji.
    Poza tym są studia fotograficzne, które dysponują profesjonalnym sprzętem. Wyczytałem o takim w Częstochowie, ale jakoś nie sprawdziłem jeszcze.
    Podobna procedura z cyfraka nawet słabszego (poniżej 2M powinna daj yeż niezłe efekty.
    A efekty z przystawej i tanich cyfrówek widać na wielu www.
  • #16 241030
    hutnik
    Poziom 19  
    Jakim skanerem to bylo skanowane napewno nie przystawka do slajdow ?
  • REKLAMA
  • #17 241243
    draakul
    Poziom 20  
    :arrow: Hutnik

Skaner to jak już wcześniej wspomniałem to Plustek OpticPro PT12

Sterowniki dołączone na CD do skanera.

To z opisu producenta : " Przystawka do slajdów i negatywów:
    Wbudowany moduł do skanowania
    materiałów transparentnych - negatyw: film 35mm (36 x 24 mm)
    slajd: 36 x 24 mm

To co zeskanowałem to był slajd.

Niestety o negatywach tego samego powiedzieć nie można - muszę jeszcze go potestować - bo mam XP a brak do niego sterowników - a za część efektu odpowiedzialny jest sterownik.

Poszukam kompa z WIN98 i potestuję.

Być może wprowadziłem tym slajdem trochę zamieszania bo chodziło o negatywy ;)

Jutro spróbuję z negatywem.
  • #18 332093
    marcinek.p
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam ...
    Mam Plustek-a ST 12 i mam podobny problem . Negatywy są niebieściutkie , a wiem że były całkiem normalne i co dalej z tym problemem ???
    Aż szkoda co by nie działało :cry:
  • #19 332194
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Wyskanowanie filmu (tiff) + wypalenie kosztowało mnie ok 15 zł w sklepiku Kodaka w EMPIKU (czy też w czymś, co powstało na jego miejscu).
    Jakość całkim niezła. Lepiej skanują, jak się wydaje, w sklepiku FUJI (Velvia!), ale też jest sporo drożej.
    Tyle tylko,że film (negatywy i slajdy) trzeba mieć w jednym kawałku, bo maszyna potrafi tylko zeskanować i wypalić jeden odcinek filmu.
    Uznałem, że na razie nie będę inwestować w cyfrowy sprzęt!

Moderowany przez jankolo:

Wątek zamykam z powodu wygaśnięcia dyskusji cztery lata temu

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz skanera Microtek 4800 Plus z przystawką Microtek LightLid 35 zgłasza problem z dominacją niebieskiego koloru i innymi zniekształceniami barwnymi podczas skanowania negatywów kolorowych. Użytkownicy forum wskazują, że domowe skanery, w tym modele Plustek (OpticPro PT12, ST12), mają ograniczone możliwości w wiernym odwzorowaniu kolorów negatywów i slajdów, często wymagając korekty ustawień barw w oprogramowaniu TWAIN. Profesjonalne skanery do negatywów oferują wyższą rozdzielczość (np. 4800 dpi) i lepszą jakość, ale ich cena jest znacznie wyższa (około 3000 zł). Alternatywnie, polecane jest użycie aparatu cyfrowego o rozdzielczości co najmniej 3,2–5 MPix ze szklanym obiektywem, który pozwala na uzyskanie wysokiej jakości zdjęć i łatwiejszą obróbkę cyfrową. Kamera cyfrowa nie zastąpi aparatu fotograficznego pod względem jakości zdjęć. W przypadku skanowania negatywów i slajdów często lepszym rozwiązaniem jest profesjonalne skanowanie w punktach usług fotograficznych lub wykonanie zdjęć cyfrowych zamiast skanowania. Dyskusja porusza także kwestie kosztów sprzętu i jakości wydruków, podkreślając, że jakość zdjęć cyfrowych zależy od aparatu, drukarki i papieru fotograficznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA