logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Philips w mikro wieży - zmiana zakresu po zwarciu w kuchni?

veego 01 Maj 2006 12:56 1317 6
REKLAMA
  • #1 2580030
    veego
    Poziom 11  
    Mam problem i pytanie. Miałem zwarcie w kuchni. Kuchenkę zalała woda z garnka. Strzelił bezpiecznik w mieszkaniu. Kuchenki na razie nie wlaczam czekam zeby wyschla woda. Ale co dziwne w pokoju obok tuner Philipsa w mikrowiezy przeskoczyl z zakresu 87.5-108 na nizszy 68MHz.
    Czy to możliwe żeby sie zepsuł przy zwarciu w kuchence?
  • REKLAMA
  • #2 2580226
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Zepsuć to może nie
    ale to że się przestroił to sie nie dziwie
  • REKLAMA
  • #3 2580411
    veego
    Poziom 11  
    czyli co do serwisu i przestroic? :) ale jaja
  • REKLAMA
  • #4 2580860
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    veego napisał:
    tuner Philipsa w mikrowiezy przeskoczyl z zakresu 87.5-108 na nizszy 68MHz.

Podaj może dokładnie model tej mikrowieży. Jeżeli masz instrukcję do niej to przeczytaj czy nie ma możliwości zmiany pasma FM w tunerze.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2581032
    veego
    Poziom 11  
    Ten Philips to MZ-5. Szukałem w instrukcji ale nie ma nic takiego. Podany zakres tunera obejmuje tylko 87.5-108 MHz i nie ma nic na temat ręcznej zmiany zakresu.
  • #6 2581168
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Zostaje ci oddać do serwisu.
    Chyba że jeszcze coś koledzy wymyślą .
  • #7 2581208
    veego
    Poziom 11  
    znalazłem manual serwisowy i zresetowałem w menu seriwsowym EPROM-a i zaczeło działać.... :)
    do menu serwisowego wchodzi sie trzymajac przycisk source i play podczas podłączania wtyczki do prądu. Eprom kasuje się wciskając klawisz Next i odczekując 2 sek. Jak by ktos potrzebował to tutaj jest link do manuala: http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/12395/Philips_MZ5.html
    Trzeba pobrać wszystkie 4 częsci archiwum i rozpakowac PDF-a.

pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Po zwarciu w kuchni i przepaleniu bezpiecznika użytkownik zauważył, że tuner FM w mikrowieży Philips zmienił zakres z standardowego 87,5-108 MHz na niższy około 68 MHz. W instrukcji modelu Philips MZ-5 nie znaleziono opcji ręcznej zmiany zakresu FM. Sugerowano oddanie urządzenia do serwisu, jednak ostatecznie problem rozwiązano poprzez zresetowanie pamięci EPROM w menu serwisowym mikrowieży. Wejście do menu serwisowego uzyskuje się przez przytrzymanie przycisków source i play podczas podłączania zasilania, a reset EPROM wykonuje się klawiszem Next z dwusekundowym przytrzymaniem. Po resecie tuner powrócił do prawidłowego zakresu FM. Dostępny jest serwisowy manual Philips MZ-5 w formacie PDF, który opisuje procedurę resetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA