logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nero 5 nie rozpoznaje nagrywarki LITE-ON po formacie systemu

nowikzdw 01 Maj 2006 16:59 1425 14
REKLAMA
  • #1 2580845
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam. Mam duży problem z Nero 5. Używam tego programu odkąd tylko mam nagrywarkę, jednak od niedawna gdy zrobiłem formata pojawił się problem...Włączam Nero...i musze wybrać nagrywarkę :| dziwi mnie to ponieważ w komputerze jest tylko jedna nagrywarka...Do wyboru jest moja nagrywarka LITE-ON i jest ona przekreślona oraz nagrywarka Image Recorder-Virtual Device. LITE-On'a nie mogę wybrać poieważ pisze że ta nagrywarka nie obsługuje tej wersji Nero,a gdy wybieram tą drugą nagrywarkę to niby Nero działa ale nie moge nagrywać CD-RW a po za tym źle nagrywa, bo po nagraniu nie może odczytac płyty ani w samochodzie,ani w DvD ani w komputerze. Czy spotkaliście sie kiedyś z czymś takim? Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc to bardzo bym prosiuł o radę. Pozdrawiam.

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2580894
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Ja mialem taki sam problem, gdy kupiłem nagrywarkę LiteOn. Nero poprostu okazało się za stare dla tej nagrywarki. Nowa wersja Nero powinna wszystko rozwiązać. Przynajmniej mi pomogła.
  • #3 2580920
    nowikzdw
    Poziom 22  
    No ale jak to wytłumaczyć że to Nero działa przy tej nagrywarce! Dopiero teraz nie dawno formata zrobiłem i klops :( Nową wersje też instalowałem i też lipa:(
  • REKLAMA
  • #4 2580930
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Hmmm. To troche dziwne...

Z jaką wersją Nero tostowałeś? Bo mnie działało dopiero od wersji 5.9.

Poszukaj wersji powyżej 6, i sprawdź...

PS. a jak masz ustawione DMA w nagrywarce i inne rzeczy. Może pozmieniałeś...
  • #5 2580953
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ta wersja co ja mam to jest Nero 5. DMA i innych ustawień nie ruszałem. No i dziwi mnie to bo do tej pory nagrywarka współpracowała z tą wersją Nero a teraz nie chce, i nie wiem dlaczego... :(
  • #6 2580996
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Pora zrobić "upgrade" napedu i zobaczyć w (start - ustawienia - panel sterowania - system - menadżer urządzeń -stacje dysków CD-DVD ) czy ona tam jest i czy jest bez czerwonego krzyżyka.
    Jeśli jest to go kliknij i włącz (restart wymagany).
    Co dalej to zależy od odpowiedzi.
  • #7 2581014
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Napęd jest aktywny, bez czerwonego krzyżyka...
  • #8 2581125
    Jack14
    Poziom 38  
    No to pozostało zapytać z jakiego systemu kolega się przesiad?
    Jakiś powód musi być albo system jest za "nowy" albo nagrywarka za stara.
    Jeszcze raz co widać w "menadzerku" (typ ,szczegóły,jaki bios")
    Przy starcie biosa (chodzi o zworki) czy nie są ustawione obydwa napędy jako master lub slev bo to jest ważne?
  • #9 2581135
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Nowik16, objaw sugeruje, że zainstalowane Nero jest OEM-em od innej nagrywarki. Niech kolega raz jeszcze sprawdzi, co zainstalował.
  • REKLAMA
  • #10 2581296
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Cały czas jadę na WinXp z SP2. Nero mam to co dostałem do nagrywarki. Zworki są dobrze ustawione, a BIOS to nie wiem jaki jest...ale dobrze było tylko teraz sie coś popsuło :(
  • REKLAMA
  • #11 2581371
    Jack14
    Poziom 38  
    Chyba pora zmienić RW bo jeśli nie czyta w samochodzie to Nero chyba też nie jest nic winny.

Poważnie to jest problem sprzętowy jeśli jest widoczny w menadżerze urządzeń jako aktywny to pora przeinstalować sam napęd CD-RW jak i sam program Nero jeśli nie pomoże to ja biorąc po uwagę wszystkie za jestem "ZA"
  • #12 2593293
    judoka2
    Poziom 13  
    Wprowadz na nowo klucz aktywacyjny w Nero najlepiej jakiego Craka Bo sam program Nero jest droższy od kilku nagrywarek to jak mogłeś dostać pełną wersję programu za friko to jest wersja o ograniczonyw czasie działania i teraz obsługuje tylko wirtualną nagrywarkę
  • #13 2593323
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    judoka2 napisał:
    Wprowadz na nowo klucz aktywacyjny w Nero najlepiej jakiego Craka

Za następną taką propozycje kolega zostanie ukarany.
    judoka2 napisał:
    to jak mogłeś dostać pełną wersję programu za friko

Najwyraźniej kolega nigdy nie kupował nagrywarki w sklepie, albo/oraz nie rozróżnia wersji OEM od Trial.
  • #14 2595107
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Nero dodawany do tej nagrywarki (w połączeniu z WinXP) nie obsługuje nagrywarki DVD (a już na pewno tego LiteOna). Nowy Nero rozwiąże problem. Poprawnie ją wykryje dopiero Nero w wersji 6. Miałem ten sam problem.
    W ten sposób te problem rozwiązałem. Mozesz się jeszcze sądzić z dystrybutorem lub sprzedawcą, ale tobie to nic raczej nie da.
    Wgrałem też nowe sterowniki ASPI (do ściągnięcia z neta) - ale nawet w tedy w połączeniu z NERO 5 nic nie działało.
  • #15 2595163
    nowikzdw
    Poziom 22  
    No nie rozumiem was :| Pojechałme do media markt kupiłem nagrywarkę i wraz z nagrywarką była PEŁNA wersja Nero 5! Ale zainstalowałem Nero 6 i problem jest rozwiązany, więc mozna zamknąć temat. Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku rozpoznania nagrywarki LITE-ON przez Nero 5 po formacie systemu Windows XP SP2. Nero 5 wykazywało nagrywarkę LITE-ON jako nieobsługiwaną, a jednocześnie dostępna była tylko wirtualna nagrywarka Image Recorder, która nie pozwalała na poprawne nagrywanie CD-RW. Użytkownik posiadał pełną wersję Nero dołączoną do nagrywarki, jednak po formacie problem się pojawił mimo reinstalacji Nero 5 i próby instalacji Nero 6. W dyskusji zasugerowano, że Nero 5 jest zbyt starą wersją dla tej nagrywarki, a poprawne wykrycie i obsługę zapewnia dopiero Nero w wersji 6 lub wyższej. Sprawdzono ustawienia DMA, menedżera urządzeń oraz konfigurację BIOS-u, które były prawidłowe. Wskazano również możliwość problemów sprzętowych z napędem lub konieczność reinstalacji sterowników ASPI. Ostatecznie instalacja Nero 6 rozwiązała problem z rozpoznaniem i poprawnym nagrywaniem na nagrywarce LITE-ON.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA